mlecznej czekolady, 50 g białej czekolady. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec
Z miłości do słodkościdodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Duży blat biszkoptowy
Magiczne Życie Martyczasie do białek dodawałam po jednym żółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam
Blondynka Gotujemąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego
Monia miesza i gotujeOczarowana ciastem marchewkowym mamy mojego chłopaka postanowiłam zrobić muffinki marchewkowe. Okazało się to świetnym pomysłem bo nigdy u mnie w domu nie jadło się ciasta marchewkowego więc babeczki zrobiły furorę! Zniknęły szybciej niż się spodziewałam, a musiałam ich bronić bardzo zawzięcie żeby choć trochę się uchowało "na później". Jako że ostatnio fascynuję się produktami "bez cukrowymi" (do czego natchnęła(...)Blachę wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Sos serowy: 100 g masła 100 gram serka topionego naturalnego bądź śmietankowego pół szklanki cukru pudru Serek i masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, a następnie robotem ręcznym lub blenderem miksujemy na gładką masę (tak aby nie było grudek
JedzeniomaniaKiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”. SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut
Pyry na GazSzpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Ciasto wymieszać z czereśniami. Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
królestwo garówwsypałam mąkę, wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dodałam bakalie - wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć jajka
apetytnapieczenieszklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blaszka duża piekarnikowa Masa śmietanowa : 660 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny 1 słoiczek dżemu z wiśniami 1 szklanka wiśni z kompotu Do dekoracji : 1 wafelek Grzesiek(...)pianę , stopniowo dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Blaszkę dużą taką z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem
Sama słodycz i szczypta chilipączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem: 1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)dodajemy sól. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałą łyżką cukru na białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut
KuchcikoweLoveKilka lat temu kupiłam formę do wypieku baranka na stół wielkanocny. Do tej pory namawiałam zawsze Mamę, by napełniała formę Jej ciastem drożdżowym. W tym roku przeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie(...)papierowym nasączonym olejem, a następnie obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do żółtek dodać miód, gorącą kawę, mąkę, olej, przyprawę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze połączyć. Ubić białka na sztywno. Dodawać partiami białka do ciasta, delikatnie mieszać. Połowę ciasta przelać do foremki. Piec ok. 1 godz. 20 minut w temp.180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam(...)utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze
Mania Gotowaniatego wypieku najlepiej wybrać kwaskowe owoce, które zrównoważą słodycz ciasta. Jest to bardzo prosty przepis, szybki w wykonaniu i jeszcze nigdy nie zawiódł. Bardzo polecam! Składniki na waniliowe ciasto z owocami na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę o wym. 24x28 cm 3 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju(...)lukier do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka
Rozpustne gotowaniebrownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego(...)średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem
Mania Gotowaniaodrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor) masa owocowa 150 g malin 150 g jeżyn 0,5 szklanki wody 2 galaretki owoce leśne masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa Wszystko(...)jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa owocowa Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku
Niezły Młynek