ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:785/1309)

Ciasto z musem porzeczkowym 254

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Następnie w 2 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Ciasto z musem porzeczkowym 192

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Następnie w 2 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Szachownica 151

ciasto: 225 g masła 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyżki kakao Krem serwo śmietankowy: 300 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo(...)drugim. Zmiksować. Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, cały czas mieszając. Podzielić na 2 równe części. Pierwszą odłożyć, do drugiej wsypać kakao i dokładnie połączyć. Przygotować 2 tortownice o średnicy 24 cm - dno każdej wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto przelać do pierwszej formy, ciemne do drugiej. Piec w temperaturze 170 stopni

Domowa cukiernia Ewy
Miński Keks 190

zegara. 2. Mąkę dosypując do ciasta wymieszaną z proszkiem do pieczenia zawsze przesiewamy przez sitko! I delikatnie mieszamy, nie miksujemy już. 3. Pianę z białek, już ubitą, dodajemy do ciasta delikatnie, delikatnie mieszamy. Również nie wolno miksować. 4. Kiedy mamy ubić białka z cukrem to: najpierw ubijamy białka a gdy są już sztywne dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Wtedy jest(...)wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić na gładką masę. Dodać ocet, cukier wanilinowy, cynamon, bakalie i stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. piec w temp 200-220 stopni C ciągle sprawdzając. Gotowe jak odejdzie ciasto od brzegów blaszki. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki z serem 270

było grudek).Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka.Na naleśniki nakładać

Gospodyni Miejska
Kakaowe ciasto z cukinią 357

ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Ucieramy wszystko mikserem. Na końcu dodajemy olej i startą cukinię (odciśniętą!) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto i pieczemy 50 - 55 minut w 180 stopniach. Gotowe

Lawendowe Niebo
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 113

żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.    Muffiny.  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę(...)muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.   Beza.  W rondelku zagotować wodę z cukrem.   Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić). Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę.  Mikser nastawić na średnie

Kuchnia w opałach
Smaczne gofry waniliowe 170

pieczenia250 ml mlekaWykonanie:masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.Mieszając dodawać po 1 jajku.Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka-dodać do masy.Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,na końcu dodawać porcjami mleko.Ciasto powinno być gęstepo 2-3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę.Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 226

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę: Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek  Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto. 3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki

Apetyczna babeczka
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 179

sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) .     Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy(...)pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać płatkami

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami 141

Kolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne! Ciasto:  2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 jaj 100 g masła 3 łyżki oleju tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1/3 szklanki wody kilka dojrzałych gruszek Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do nagrzanego

Słodka Kraina Wypieków
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 217

dużą pizzę   Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki:  sos z pieczonych pomidorów(...)Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godz. Ja moją pizzę robiłam w sobotę, dlatego zaczyn nastawiłam w piątek przed pracą. Zaczyn po 12 godz. 2. Zabieramy się za ciasto właściwe , ja zrobiłam to w piątek po powrocie z pracy. W dużej misce wymieszaj mąkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 206

Karnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)jeszcze. Kaszę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć

Weekendy w domu i ogrodzie
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 371

wody jest za dużo, ale zapewniam iż zarówno ziarna jak i mąka ją wchłoną. Ciasto przekładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych bardzo delikatnie olejem lub oliwą (gdy używamy form metalowych, muszą być dokładnie wysmarowane olejem i wysypane otrębami lub mąką). Ubijamy masę łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było po upieczeniu pustych miejsc) dokładnie miejsce przy miejscu(...)czas się wydłuża. Jednak nigdy nie wyrastał mi chleb dłużej niż 8,5h (wtedy miałam jednak zakwas taki kilku tygodniowy). Przeważnie jest to ok. 4,5 - 6,5h. Gdy ciasto wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220*C, zmniejszamy od razu temperaturę do 200*C i pieczemy chlebki ok.55-60 minut na termoobiegu. U mnie jest to 60 minut

Smaczne Zdrowe
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 153

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach

mojewypiekiinietylko