ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:789/1309)

Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 185

majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę ziemniaczaną. Górę posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 45 minut w temp 200 stopni. Smacznego

upichcona
Lawa czekoladowa 135

Czekoladę i masło rozpuść w oddzielnych naczyniach. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodaje czekoladę a następnie masło. Foremki wysmaruj masłem i wysyp kakao( należy postukać w boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni

Wielki apetyt
Słodkie babeczki 188

proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem  oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Crêpes – francuskie naleśniki 135

Cienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń

Pink Envelope
Babka szafranowo – cytrynowa 402

szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać

Oryginalny smak
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 151

Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut

Pełny talerz
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 253

Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową, aby uniknąć zmoczenia sernika podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka

Pełny talerz
Muffinki z truskawkami 127

pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć.   5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć truskawki. 7. Przygotowane muffinki piec około 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już suche. 8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Janek Tym i ciasteczka 223

gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy

les mirabelles
Kopytka 265

wodzie w mundurkach. Gdy już będą gotowe ostawiamy je do ostygnięcia. Obieramy i ugniatamy na gładką masę, dodajemy sól, 1 jajko i stopniowo mąkę (sama nie wiem ile jej dodałam, to już raczej zależy od ziemniaków) ważne by ugniatać ciasto tak aby nie przylepiało się do rąk :D Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem

ClauditteMissCooking
Babka advokatowo- krówkowa 240

delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę i powoli dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą

Krakowskie smaki Ani
Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami 192

sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy

Pyry na Gaz
Piegusek 348

kostka)  margaryny lub masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub  migdałowy) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą  mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową.. Dodać  mak, wlać mleko, aromat. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 170

pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika   i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się lekko zarumieni. Składniki na masę omletową: 5 jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki oleju 1 łyżka suszonej

Na słodko lub wytrawnie
BABKA POMARAŃCZOWA 118

ciągle miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, oraz mleko i dżem, delikatnie miksować do połączenie składników. Masę przelać do wysmarowanej formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką

Kuchnia w opałach