ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:784/1309)

Ciasto czekoladowe z jagodami 157

dobre ciasto,  borówki  polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja 25 dag cukru 8 dag czekolady mlecznej 1/4 szklanka mleka(...)płynne odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić

Apetyczna babeczka
Sernik czekoladowy z serka mascarpone z mrożonymi malinami 169

Składniki: (tortownica o średnicy 22-26 cm) Spód: 140 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół

KreatywnePiny
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 230

miejscu. Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak

Walijskie Pichcenie
Malinowe ciasto. 170

Biszkopt upieczony z 5 jaj przekroić na plastry ,lekko nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując

Kulinarny karnet Christophera
Sernik na zimno z musem truskawkowym 429

Na zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam sernik na zimno  z musem z truskawek. Przepis na masę serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki . Sernik przypadł nam do

Kulinarne przygody Gatity
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 176

Spód: 130 g masła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki

kolorowotorcikowo
Biszkopt -przepis podstawowy 212

jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 173

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio .. 50 dkg  mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 10 dkg roztopionej margaryny szczypta soli Nadzienie:  25 dkg twarogu 1 żółtko  4 łyżki  cukru    rodzynki Helio Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać(...)zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki układać

Moje domowe kucharzenie
śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką... 162

jedna tortownica 24 cm - niczym nie smarowałam form, ciasto włożyć do form i palcami przyklepać mocno do dna, podpiec w 180 C z 10 minut, grzanie góra/dół wszystkie składniki na sernik wsypać do miski w tym zimna śmietana 30%, mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach, masę wylac na podpieczone spody na masie sernikowej poukładać umyte, osuszone

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami 180

użyłam w tym celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego

paapilotkaa
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 402

czekoladowej (polecam zajrzeć TU ).  Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny , jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów . Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8(...)nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową 178

Mocno czekoladowe ciasto z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wiśni. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 4 duże jajka 200 g ciemnej czekolady 200 g masła 2/3 szklanki konfitury wiśniowej (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli Jajka wyjąć z lodówki godzinę przed ich użyciem. Czekoladę p ołamać(...)końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem oraz konfiturę z wiśni i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. P iec ok. 50-60 minut w 180 o C, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Brzegi ciasta udekorowałam bitą śmietaną i ozdobiłam kandyzowanymi  wisienkami

Czerwień i błękit
Karmelowe blondie z malinami 158

pyszne mocno czekoladowe wilgotne ciasto  z dużą ilością gorzkiej czekolady. Blondi to odpowiednik tego ciasta zrobiony z białej czekolady. Ja posunęłam się nieco dalej nadając nieco karmelowego smaku. Ciasto bardzo wilgotne , aromatyczne, słodkie z lekką kwaśną owocową nutą. Składniki : 3/4 szklanki cukru (160g) 200 g masła 150 g białej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki mąki (130g) pół łyżeczki proszku(...)minimum ,  dokładamy pozostałe masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, aż sie rozpuszczą. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wbijamy kolejno jajka ucierając całość trzepaczka , bądź łyżką ( nie potrzeba tutaj miksera) Wsypujemy mąkę z proszkiem i solą. Łączymy wszystkie składniki , Wylewamy ciasto do formy wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia (ciasto dość mocno przykleja się do formy) Posypujemy

Malinowa Kawiarenka
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 181

Mnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku(...)przesianą mąkę i wlewać mleko, mieszając masę łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć palcami formując kruszonkę.  Dużą prostokątną formę do pieczenia np. o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch równomiernie wysypać czarne porzeczki. Posypać ciasto kruszonką. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
Jesienne ciasto z jablkami 183

bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru(...)Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane

Słodkości i nie tylko