ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:218/1309)

Makowiec na kruchym cieście 111

Składniki: ciasto 375 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru cukier waniliowy 2 jajka 175 g masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy(...)zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni

Pychotkaaa
Sernik na cieście bananowym 360

solą. Wymieszać tylko po połączenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec 45 minut w 165 stopniach. Wyjąć, przestudzić w formie. Jeżeli ciasto wyrośnie z górką, to lekko ją ściąć. Masa serowa: 500 g sera na serniki 250 g mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka kilka kropel aromatu rumowego(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia składników. Spód i boki tortownicy owinąć podwójnie folią aluminiową. Masę serową wylać na ciasto bananowe. Tortownicę włożyć do większej blaszki i zalać do połowy gorącą wodą. Piec w 160 stopniach przez 45-50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta. Wyjąć z piekarnika

Moja Galeria Smaku
jabłecznik pod bezową czapą 197

jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki: na ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru(...)pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki  cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu na piankę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 185

rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy do miski z mąką, ciągle mieszając łyżką. Pobieżnie łączymy składniki i całość przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Teraz dokładnie wyrabiamy ciasto do jednolitej, zwartej masy, podsypując mąką w razie potrzeby, tak by ciasto się nie kleiło. Do miski wkładamy kulę ciasta, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 40 minut. W tym czasie możemy

Be Fit Be Strong
Sernik kajmakowy 138

pudru szczypta soli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: .Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do masy dodajemy po kolei po jednym jajku, cały czas ucierając. Na koniec

Cakes By Kejt
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 144

Rewelacyjne w smaku - ciężkie, wilgotne, w sam raz słodkie. Taki bananowy chlebek, zdrowe ciasto z dodatkiem bananów, masy krówkowej i orzechów (u mnie włoskie i ziemne). Bez tłuszczu (!) - na samych białkach i jogurcie. Podczas jego przygotowywania nie kierowałam się żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany(...)szczyptą soli. W osobnej misce utrzeć banany, masę krówkową i jogurt, połączyć z mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta.  Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych

Kuchnia Ellie
Szarlotka pychotka 3062

wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić  do ostygnięcia.  Śmietanę  ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 627

gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy

Kuchnia domowa Ani
Aromatyczna szarlotka 332

nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Faworki (chrusty) 153

smażenia - cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną, robimy zagłębienie, wbijamy jajko i żółtka, dodajemy sól i spirytus. Zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę. 2. Jak to cudownie ujęli autorzy książki "ciasto ma mieć konsystencję ciasta kluskowego" ;D 3. Najpierw całe ciasto wałkujemy w prostokąt, który składamy w kopertę (lub w cokolwiek

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto czekoladowo - orzechowe 249

uwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej(...)soli,  100g czekolady z orzechami,  2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 820

połowy jej wysokości - tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić - ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, piekarnik rozgrzać(...)letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik z kokosową bezą + film 152

tarce o dużych oczkach  do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy jabłkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i całość(...)delikatnie ze sobą łączymy. Na wierzch masy jabłkowej kładziemy ubitą pianę z białek i kokosu i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Sernik cytrynowy z borówkami 362

borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach. Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze(...)wycisnąć sok - do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką - borówki oczyścić, osuszyć - na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka) - na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki - sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez

Smakołyki Bereniki
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 171

Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :)   Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik )  Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru(...)jeden placek przed upieczeniem wylać gorącą masę orzechową. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować 3-4 minuty na średnim ogniu. Masa budyniowa: Ugotować budyń śmietankowy a gdy wystygnie zmiksować go z masłem. Złożenie ciasta: Na spód kładziemy jeden placek miodowy. Smarujemy go dżemem wiśniowym a następnie nakładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową

My simple kitchen