nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz(...)sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty bitej śmietany, krótko zmiksować - bitą śmietanę wyłożyć na wierzch biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej Jabłecznik z bitą śmietaną to bardzo lekkie ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów. Jeśli
Smakołyki BerenikiSernik polany cytrynowym kremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta(...)sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Przygotowane ciasto piec w 150 ºC przez około 60 minut (najlepiej piec go w kąpieli wodnej, tzn. obok formy z ciastem położyć naczynie z wodą). Sernika nie wyjmować z gorącego
UgotowaćMAS\u0141O","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Mas\u0142o wymieszaj z posiekanymi \u015bwie\u017cymi zio\u0142ami, czosnkiem przeci\u015bni\u0119tym przez prask\u0119 i sol\u0105.","text":"Mas\u0142o wymieszaj z posiekanymi \u015bwie\u017cymi zio\u0142ami, czosnkiem przeci\u015bni\u0119tym przez prask\u0119 i sol\u0105.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/rustykalny-chlebek-z-maslem-czosnkowo-ziolowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-15987869728084449","image":""}]},{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO(...)Ciasto wy\u0142\u00f3\u017c na blacie kuchennym, delikatnie opr\u00f3szonym m\u0105k\u0105. Rozwa\u0142kuj na du\u017cy prostok\u0105t. Posmaruj do przygotowanym wcze\u015bniej mas\u0142em czosnkowo - zio\u0142owym.","text":"Ciasto wy\u0142\u00f3\u017c na blacie kuchennym, delikatnie opr\u00f3szonym m\u0105k\u0105. Rozwa\u0142kuj na du\u017cy prostok\u0105t. Posmaruj do przygotowanym wcze\u015bniej mas\u0142em
ProstePesto.pljajka - 2-3 łyżki śmietany 18% * masa chałwowa: - 300 g chałwy sezamowej - 5 łyżek śmietany 30% *na wierzch: - 2 puszki masy kajmakowej - szczypta soli - kandyzowane cytrusy i płatki migdałów do ozdoby - pisaki lukrowe Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą(...)drugim blatem. Chałwę pokruszyć i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę i postawić na średnim ogniu. Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem. Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami
W poszukiwaniu inspiracjiwodę i dosypać łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i odstawić, aż zacznie się pienić (około 15 minut). Następnie dodać go do mąki wraz z oliwą i cheddarem. Zagnieść jednolite ciasto, dosypując mąkę (masa nie może lepić się do rąk). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić
Zakątek rozkoszy kulinarnychwzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie. TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła
Życie zamknięte w smakucieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli
Kulinarny karnet Christopheracukier puder do posypania Wszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę. Przed rozpoczęciem ugniatania obsypujemy ręce mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do ręki. Kiedy masa jest już gotowa dzielimy ją na mniejsze partie i wałkujemy (nie za cienko, bo chcemy by nasze chruściki ładnie urosły). Następnie kroimy ciasto na prostokąty, w środku każdego
Kolizje SmakówCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest
Proste Potrawypoście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej(...)według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu. Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową i rozłożyć starte jabłka. Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec około
Moje domowe kucharzenieKokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki
Na Ciasteczkowych PapierachSezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu
Z miłości do słodkościLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki(...)ubijamy kremówkę wraz z łyżką malibu.Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na połówki.Dolny biszkopt smarujemy dżemem. Wykładamy 1/3 masy śmietanowej i układamy truskawki - przykrywamy połową pozostałej masy. Wykładamy górny krążek ciasta i całość smarujemy pozostałą częścią kremu.Wierzch pokrywamy truskawkami.Całość możemy posypać wiórkami z białej czekolady.Moje posty
Słodka StronaBiszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego. 5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi. Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl
Tradycyjna kuchnia Kasi