papierem do pieczenia blasze.Piec w temp.200 stopni ok. 12 min.Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę
Mix smakupieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM(...)miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi
Kuchnia DanusiWypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas coś pysznego . Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki(...)mąkę. Włączam mikser i wyrabiam (hak). Mikser chodzi dobre 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką). Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem
Różowa kuchniapropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę
Ciasteczkowy Potwóruduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki, które odrywam od masy palcami
Taste Of My Dayproszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie(...)łyżki puszka brzoskwiń ajerkoniak 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam) Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę.masę równo rozłożyć na upieczonym i dobrze wystudzonym cieście.Wierzch przybrać brzoskwiniami.przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem. S Anastazja radzi by ciasto zrobić w tortownicy bo lepiej się wyjmuje.Jednak ja nie posłuchałam.U mnie blaszka 35x28,ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnewystraszyłam, że nie jest zielone, po przekrojeniu jest.. ulżylo mi ;D) Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przeciąć ciasto na ok. 2/3 wysokości i pokruszyć wierzch. Ciasto jest strasznie miękkie i puszyste, uwaga przy podnoszeniu ;) Masa: 500 ml 36% śmietany (300ml 30% w oryginale) 2 śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry
W kuchni bez szafeklodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy
Smaczne Zdrowenastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, sol i pieprz. Za pomocą blendera lub trzepaczki rozbić na jednolitą masę Na podpieczonym cieście ułożyć łososia, zalać mieszanką jajek, sera i śmietany.Na wierzchu ułożyć pokrojone papryki i cebulę, posypać ziołami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170°C przez około
Gosia gotujemiksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - ja użyłam takiej, o średnicy 25 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut - do suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie ścinamy wierzch ciasta(...)sposób nasz mech :) Przygotowujemy masę. Mikserem ubijamy śmietanę wraz z śmietan fixami. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta, po czym posypujemy ją pokruszonym "mchem" - delikatnie wbijając go w śmietanę. Wierzch posypujemy pestkami granatu. Jeśli chcemy szybko wydobyć je z owocu warto przeciąć granat
Taste TherapyMama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów... Składniki na roladę o dł. ok35cm: Ciasto herbatnikowe: 1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie) 3 łyżek kakao 125 ml mleka 65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny Masa kokosowa: 80g kokosu 70 ml mleka 75 g cukru pudru 75 g masła lub margaryny pół kieliszka spirytusu(...)gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę. 3. Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w roladę przez folię, dobrze dociskając do środka. Zawiniętą w folię odłożyć do lodówki, gdzie szybciej stwardnieje
Kuchnia w czekoladziepraktycznie wypróbowałam każdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów(...)zrobiliśmy ciasto, czyli mikserem, malakserem lub pałką. Najpierw miksujemy lub rozcieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyń, do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa. Na koniec można dolewać po trochu adwokata. Zimne ciasto przekrawamy na dwie równe części (jeśli zrobiliśmy ciasto z jednej porcji) i przekładamy kremem. Górę możemy posypać cukrem pudrem i gotowe:) Ale się rozpisałam
Smakowy Rajurozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale. Sernik na kruchym cieście Składniki: ciasto : 1,5 szklanki mąki 100 g margaryny 5 łyżek cukru 2 żółtka szczypta soli łyżeczka cynamonu masa serowa : 0,75 kg twarogu półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżki budyniu w proszku 1/4 kostki margaryny cukier wanilinowy(...)minut w 200 stopniach - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć - z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową - masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach - po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł Przepis ten jest raczej na tortownicę
Smakołyki Berenikiłyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy(...)wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić na 2 części i przełożyć ciasto. Wierzch pokryć masą śmietanowo-mascarponową. Udekorować połówkami orzechów włoskich i oprószyć cynamonem. Smacznego
CookYourselfdrożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypać ciasto odrobiną mąki. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia, pozostawić na noc. Rano odcisnąć z nadmiaru(...)Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową
Nastoletnie Wypiekanie