puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy suche składniki i delikatnie szpatułką mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 170C. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy pierwszą część masy i pieczemy około 15-20min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. I pieczemy drugą część, tak samo. Masa malinowa(...)czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę malinową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Całość oblewamy sosem czekoladowym. Dekorujemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ciasto rozpływa się w ustach. Mękkie ciasto, wilgotne jabłka i lekka pianka pod posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki(...)łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 3/4 szklanki cukru 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do posypania Składniki ciasta zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie bedzie chciało się kleić to należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Podzielić ciasto na dwie części i schować do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariaKolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto(...)minut. Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie(...)Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można
Czerwona PorzeczkaCake pops, czyli ciastka (lub bajaderki) na patykach - to po prostu pokruszone ciasto ponownie połączone masą/kremem i dowolnie uformowane. Na koniec osadzone na patyku i udekorowane według własnej fantazji. I za to najbardziej lubię te ciasteczkowe lizaki - są bardzo wdzięcznym produktem do dekorowania. Przez to same mogą stać się słodką dekoracją na różne okazje lub prezentem dla rodziny / przyjaciół(...)kakao. Podgrzewać (ale nie gotować ) aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy kakaowej dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Małą formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut (aż wbity patyk będzie suchy). Wyjąć
Pełny talerzStudzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta. Całość
Luźna Kuchniaczasie podgrzewamy śmietanę z cukrem trzcinowym i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do przestudzonej masy wiórkowej i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy duże i małe krążki. Z części ciasta formujemy małe kulki. Krążki promieniście nacinamy na brzegach i układamy na blaszce(...)papierem do pieczenia. Na dużych krążkach układamy masę kokosową, na niej małe krążki, na nich masę kokosową, palcem robimy centralne wgłębienia a w nich układamy kulki z ciasta. Kiedy wyrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnygram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym(...)wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewoskładników. Odstawić do ostygnięcia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wymieszać z piankami,aromatem waniliowym oraz ostygniętą czekoladą. Przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej ( lepiej się wyciąga gotowe ciasto). U mnie wyszło masy na dwie foremki silikonowe, jedna o wymiarach 10cm x 22cm, a druga mniejsza ( lecz czym szerszą i większą użyjesz foremkę, a ciasto będzie niższe - łatwiej będzie się
W kuchni u MonikiCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa 0,75 ml mleka 2 budynie wianiliowe lub smietankowe 125 g masla w kostce Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia(...)rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki Na to wylewamy mase budyniowa Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C Smacznego! Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam
Klaudynkowa kuchniaCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa 0,75 ml mleka 2 budynie wianiliowe lub smietankowe 125 g masla w kostce Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia(...)rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki Na to wylewamy mase budyniowa Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C Smacznego! Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam
Klaudynkowa kuchnia100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy(...)talarki i dorzucamy do kurek. Dusimy razem do odparowania nadmiaru wody. Wszystko mieszamy razem z kurczakiem. Jajka, śmietankę i serek miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy z farszem (nie podgrzewamy!). Farsz wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, kontrolując czy góra tarty za bardzo się nie spieka. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja(...)proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia). Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec około godziny. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zbytnio się rumieniło z wierzchu, nakryć je papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto przed podaniem
Nie tylko w kuchniDzisiaj zapraszam Was na szybkie danie, które idealnie pasuje na kolację jak i na błyskawiczny obiad. Kruche ciasto francuskiego, zalane masą jajeczno-śmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka(...)śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do 200 °C. 2. W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć czosnek. 3. Następnie dodać świeży szpinak. Nie przejmujcie
Ugotować