Ekspresowy, elegancki i pyszny torcik bez pieczenia. Inspirowany napojem popularnym na alpejskich szlakach narciarskich, składającym się z mocnego espresso, ciepłego likieru Bombardino i bitej śmietany. To
cool and mintykremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego(...)piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach
Blondynka GotujeNalewka jest aromatyczna i bardzo delikatna. Doskonale nada się do ciasta i kawy z kumpelą ale i panowie sobie zachwalają tą nalewkę. Miałam maliny i jeżyny świeże ale doskonale nadają się również do nalewki mrożone. Nalewkę robiłam we wrześniu a dopiero teraz przecedziłam i dojrzewa. Już teraz jest dobra a po dojrzeniu będzie doskonała. Nalewka "Owoce lasu". ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieSpróbujcie sami! Mam dla Was przepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste, nie przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie
Smakowity Blog Kulinarnywiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco(...)zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna w przepisie. Do zmielonego sera dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Następnie dodać resztę składników ( oprócz malin
Opowieści z piekarnikateż bateria ;-) Chciałam dzisiaj piec ciasto, ale od rana mam dziwnego pecha, więc schowałam jajka do lodówki :-) SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 40 g cukru trzcinowego 60 g masła 100 g mąki orkiszowej tortowej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 300 ml maślanki 200 g malin (świeżych lub mrożonych) do podania syrop klonowy(...)maślankę. W osobnej misce wymieszać obie mąki orkiszowe, proszek do pieczenia i sodę. Powoli wsypać składniki sypkie do mokrych mieszając trzepaczką. Na koniec wsypać maliny i wymieszać delikatnie łyżką. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto nakładać łyżką tworząc małe placki (nie za grube, bo nie da się ich obrócić). Gdy na wierzchu utworzą się bąble, naleśniki obrócić na drugą
Passions hobbies lifewypestkowanych czereśni (lub wiśni, malin, truskawek) do posypania odrobina cukru pudru lub np. stewii w pudrze Przygotowanie fit clafoutis z czereśniami: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Posmaruj 4 kokilki masłem lub oliwą o delikatnym smaku. W misce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw(...)szklanki ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej szczypta soli 16 truskawek (możesz zamienić na maliny, morele, brzoskwinie) 2 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych do posypania Przygotowanie ciasta orkiszowego z truskawkami: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, ksylitol, proszek do pieczenia
Chilli Czosnek i Oliwaspód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii. Jest pysznie! Składniki na forma o średnicy 26 – 28 cm. KRUCHE CIASTO 220 g mąki pszennej tortowej 30 g czarnego kakao 120 g masła + łyżka masła do smarowania boków tortownicy 50 g cukru pudru 2 żółtka MASA SEROWA 1 kg twaróg sernikowy(...)oryginalnej musztardy diżońskiej ziarna z laski wanilii FRUŻELINA MALINOWO BAZYLIOWA 500 g malin garść listków bazylii plus kilka malutkich do dekoracji 80 g cukru 8 – 10 g żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 15 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wykonanie CIASTO KRUCHE Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto
Tajemnice Smakuznakomite. Tu te smaki doskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW ramach weekendowego relaksu mam dla was taki wspaniały torcik. Nieskromnie wyznam, że ten tort naprawdę mi się udał :D Smakuje rewelacyjnie i okazał się prawdziwym
Healthy food explorerskładniki, nadal uda nam się przygotować smaczny wypiek? No pewnie. Wystarczy trochę pokombinować. Do mojego zdrowego sernika użyłam zamiast ciasteczek - zmielone orzechy, dzięki czemu ciasto zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego(...)cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się. Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSernik czekoladowy, który chcę Wam dziś zaproponować to pyszne połączenie delikatnej masy serowej z kruchym spodem z ciasteczek Oreo, do tego Nutella na górę i dekoracja
Ciastkozercyśmietanę, olej, cukier i skórkę pomarańczy - mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy suche i całość szybko mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i pokrojoną na kawałki czekoladę i mieszamy masę. Ciasto wykładamy w foremkach na muffiny - wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25 minut
psgotujemyciasta, a środek wypełniłam słodkim, malinowym kremem z białą czekoladą. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanka mąki pszennej typ 450 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany szczypta proszku do pieczenia KREM MALINOWY: 300 g musu z przetartych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki
https:KKuchniaMniamSkładniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło
Anioszek w kuchni