Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem i cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do twarogu i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Blachę (25 X 40cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w 200°C. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową. Przykryć warstwą owoców i na koniec zalać
Pełny talerzfrancuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa
Cztery Fajeryciasto podpatrzone na blogu Ani 😊 Do jego wykonania zachęciły mnie bardzo apetyczne zdjęcia, prostota wykonania, no i owoce! Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami! 💚 W zależności od sezonu piekę je z rabarbarem, malinami czy jagodami. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki. Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka 👌, którą uwielbiam! Nowością jest
Walijskie PichcenieKiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentymentKiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentymentczerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito) 200 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze ubijamy ciasto, wylewamy do tortownicy i pieczemy 30 min w temp 180 st. Po upieczeniu studzimy i wykrawamy dwa blaty niezbyt grube(...)dnie tortownicy kładziemy spód biszkoptu. Warstwa różowa; żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku. Maliny , mleko, śmietanę i cukier rozbijamy porządnie w blenderze, dodajemy żelatynę i kiedy masa zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Wstawiamy na chwilę do lodówki i kiedy masa juz lekko zacznie zastygać przykrywamy drugim blatem. Warstwa biała ; Rozpuszczamy nastepną partię żelatyny w 1/4 szkl wody, Serek rozbijamy
Gotowanie jest łatweprzychodzi sezon na truskawki , wszystkie przepisy się na nich opierają. Później czas na maliny, a później to już zapach cynamonu i jabłka w roli głównej. Znowu przychodzi wiosna i zaczyna się rabarbar. Czy to nie jest piękne? Czekamy z niecierpliwością na to, co urodzi Ziemia. To ciasto zrobiłam w wersji pełnoziarnistej . Chciałam, abyście z mniejszymi wyrzutami sumienia mogli zjeść ciacho(...)cieście. Tak zdrowo! Daje to lekko orzechowy posmak, który uwielbiam. Aby go dodatkowo podkręcić, dodałam garść posiekanych migdałów. Orzeźwiające truskawki, słodkie maliny czy cynamonowe jabłka zawsze świetnie smakują w domowych wypiekach, pełnych troski i cudownego zapachu. Ciasto, które Wam proponuję jest wilgotne, lekko słodkie i orzeźwiająco kwaśne . Użycie innych owoców nada mu ciekawej tekstury. Koniecznie spróbujcie, gdy przyjdzie sezon
Słodkie GotowanieBezglutenowe babaeczki - tartaletki z ciasta kruchego z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone i malinami. Po prostu kwintesencja lata. Babeczki wprost rozpływają się w ustach... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury malinowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)cukru pudru ok. 500 g malin 1 galaretka malinowa Mąke z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Galaretkę rozpuść
Kuchnia bezglutenowaLeśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy. Składniki Zielone ciasto: 400g świeżego szpinaku 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju Krem: 300 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto: Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie(...)zważyło nam się. Serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem. Upieczone ciasto przekroić w poprzek. Na dolną część wyłożyć krem Z drugiej części ciasta wybieramy tylko zielony środek i posypujemy nim krem. Na górę polecam posypać nasionami granata bądź borówki i maliny też będą cudnie wyglądać. Autor przepisu: Lidia Artykuł Ciasto leśny mech pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam
zdrowo i aktywnieSernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTo już chyba ostatnie ( albo przedostatnie! ) rabarbarowe słodkości, jakie dodaję Wam w tym sezonie rabarbarowym. Już niedługo rozpoczniemy truskawkowy maraton! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne kruche
Ostra na SłodkoJedno z moich ulubionych ciast: aromat kawy, biała czekolada i maliny, czy może być coś lepszego? Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml kremówki, 250 g mascarpone, 100 g białej czekolady (można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki) Dodatkowo: maliny, okrągłe biszkopty, kawa Inka
słodki bratek