szczypta soli 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 5 g drożdży masło Sos: opakowanie mrożonych malin Hortex ksylitol (cukier brzozowy) 1/4 szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta soli szczypta pieprzu cayenne Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest inaczej, należy mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier waniliowy i odstawić na 10 minut(...)rozłożyły. A my się bierzemy za sos, do rondla wlewamy wodę, wsypujemy maliny. Gotujemy razem z goździkami aż maliny się rozpadną. Wyławiamy goździki, dodajemy resztę przypraw, słodzimy według smaku i miksujemy. Dzięki zmiksowaniu, rozbiciu wszystkiego sos się ładnie zagęści. Do ciasta dodajemy wodę, mieszamy i możemy smażyć. Wcześniej dodana zwyczajnie straciłaby bąbelki, a tak ulotnią się w czasie smażenia
Dieta moja pasjabiałek u mnie zamiast podanej w książce polewy czekoladowej podałam mus Mus truskawkowo – malinowy truskawki mrożone ( około 10 dkg ) maliny mrożone 10 dkg Zaczynamy od włączenie piekarnika na 180 C. Wszystkie składniki ciasta miksujemy w misce na jednolitą masę. Przekładamy(...)papilotek na muffiny i gotowe. Wstawiamy formę z muffinami do piekarnika i pieczemy muffiny przez 12-15 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy muffiny do ostygnięcia. Maliny i truskawki miksujemy na jednolitą masę. Gdy muffiny wystygną wyciągamy je delikatnie z papilotek, podajemy wraz z musem. Przepyszne muffiny kokosowe
Kuchnia na wzgórzupieczenia Krem 1,5 szkl. mleka 0,5 szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru 100 g masła 2 małe cukry waniliowe Dodatkowo owoce (truskawki, maliny, borówka amerykańska) 1 galaretka morelowa Przygotowanie Ciasto kruche . Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na 30 min do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto zetrzeć na tarce i upiec na złoty
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto robiłam już jakiś czas temu i zupełnie nie wiem czemu nie wrzuciłam go jeszcze na bloga, bo jest naprawdę obłędne w smaku. To pyszne połączenie to serowo-kokosowa masa z sera gotowanego i delikatna i lekka masa budyniowa-malinowa. Do tego świeże maliny, kakaowy biszkopt nasączony malibu i delicje. Można jeść i jeść. Serdecznie polecam, choć jest(...)można wypełnić malinami) i masę serową. Na samą górę wykładamy maliny i zalewamy tortengussem. (tortenguss rozpuszczamy w wodzie z cukrem i chwilę gotujemy, jeszcze ciepłym polewamy maliny) Smacznego p.s.Tortenguss to niemiecka glazura do ciast coś pomiędzy galaretką a gęstym kisielem, jeżeli nie mamy tortengussa można zastąpić go galaretką malinową.Ja jednak wolę tortenguss, bo jest lżejszy od galaretki i ścina
Krylowa KuchniaKremowy sernik waniliowy obłożony serowym kremem malinowym i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawki ;) BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzątku szczypta soli SERNIK WANILIOWY: 500 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone(...)malinami. Połowę gęstego kremu rozsmarować na biszkopcie, nałożyć sernik, krem malinowy i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować odłożony, słodki ser i posypać okruchami biszkopta. Ciasto po schłodzeniu można kroić i podawać ze świeżymi malinami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO
https:KKuchniaMniammuszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :) Składniki : 0,5 kg mąki(...)wyłożyć na wysypany mąką blat . Zagniatać ciasto ok 2-3 min. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto uformować w długi rulon i podzielic na 20 kawałków. Każdy z nich rozpłaszczyć , nadziać 3-4 malinami ( w zależności od wielkości) i połową łyżeczki cukru. Zlepić i uformować kulę. Układać na blaszce dośc blisko siebie
Malinowa Kawiarenkapłatki owsiane blendujemy na mąkę. Następnie dodajemy do nich proszek do pieczenia oraz cynamon. W osobnym naczyniu blendujemy pozostałe, mokre składniki, oprócz malin i borówek. Później suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto nakładamy do foremek na 2/3 wysokości, a na wierzch wrzucamy świeże owoce. Pieczemy w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku przez 25 minut. Spróbujcie
Natka Pietruszkipłatki owsiane blendujemy na mąkę. Następnie dodajemy do nich proszek do pieczenia oraz cynamon. W osobnym naczyniu blendujemy pozostałe, mokre składniki, oprócz malin i borówek. Później suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto nakładamy do foremek na 2/3 wysokości, a na wierzch wrzucamy świeże owoce. Pieczemy w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku przez 25 minut. Spróbujcie
Natka Pietruszki200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut(...)200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut
Pogotujmy.plPyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: • 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki • 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa • 1 łyżka(...)ziemniaczanej • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki mleka • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka octu winnego • maliny do dekoracji Wykonanie: • Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. • Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. • Piec w blaszce muffinkowej
To co kochamPrzepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia. Ciasto malinowe z galaretką i dodatkiem świeżych owoców. Oszukany sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że jest bardzo delikatne. Poza sezonem może być z dodatkiem mrożonych malin. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Idealnie pasuje do pysznej porannej, popołudniowej i wieczornej kawy. Doskonale sprawdzi się jako
To co lubię - gotuję i polecamcukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy(...)studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smarujemy 1/3 kremu
słodki bratekokazji, nie polecam serwowania go na przyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw; wygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru(...)łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Wylać
6niebogalaretkę na wierzch i dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej kolorowe i orzeźwiające. Bardzo Wam polecam - to deser w sam raz na panujące upały. Wszak to prawdziwy smak lata. Składniki: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 g śmietanki 30% 4-5 łyżek cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń 250 g malin 200 g truskawek 2 galaretki bananowe(...)Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką. 5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce. 6. Obie galaretki rozpuścić 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Zimną, lekko tężącą galaretkę wylać na owoce. Schłodzić do lodówki. Smacznego!!! Źródło: Ciasta
Kuchnia domowa Ani