Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 230wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą się lekko zarumienić. Podawać gorące
Kuchnia Pokoleń
Chałki 159Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto kroimy na 3 części, turlamy 3 jednakowe wałeczki i formujemy warkocz.Odstawiamy do wyrośnięcia, Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok 30 min w temp
Gotowanie jest łatwe
Chleb. 261wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy, posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :) 1/2 h pod przykryciem i 1/2 h bez przykrycia...10 min/225
chleba naszego
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 330drożdży (7 g) 300 ml wody Oraz: 1 łyżka cukru 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką wody, do posmarowania sezam, mak i inne ulubione ziarna do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, następnie dodajemy resztę składnik i wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę i przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy
Cooking Monster
Jogurtowe gofry 285zagryzamy dużą ilością świeżych truskawek i biegniemy z kocykami na trawkę. Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki oleju 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego małe opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy i cukier puder do oprószenia gofrów(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie: jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa na ciasto. Ciasto piecz w gofrownicy nasmarowanej tłuszczem, aż się ładnie zarumieni. Następnie ostudź je na kratce, tak aby było chrupiące z obu stron, a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynek
Tort "kwiatek" 210ubijac mikserem. Nastepnie dodawać po jednym żóltku i ubijac ale już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki 201można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :) Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody) - 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego
zdrowa vege kuchnia
MENU WIELKANOCNE 248sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana
Smaczne Zdrowe
Domowy chleb ala Focaccica najlepszy !!! 191chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch polewamy odrobiną oliwy i do smaku posypujemy solą lub makiem. Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych
Tanio szybko zdrowo
Domowe Natchos 219papryki łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka oliwy 220 ml wrzącej wody Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy obie maki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie do sypkich składników dodajemy masło, oliwę i zalewamy to wszystko wrzącą wodą - zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko jak to możliwe, a następnie wycinamy za pomocą nożyka
Słodkie Przyjemności
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 215jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania 2 lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie: Do miski wsypac make, wlozyc maslo i posiekac nozem.Jajka,kwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka. Wstawic na 60 minut do lodowki. Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hardcorowy chleb razowy 266mąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta
Z butelką mleczka w tle
Babeczki makowe z reniferem Rudolfem 285500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy
Kolizje Smaków
Chleb pszenny na żytnim zakasie 233jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste. - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd ) - piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut
Basia w kuchni
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210894zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników: 1,5 kg ziemniaków
Smaki Edyty
Paluchy drożdżowe 192Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych
Apetyczna babeczka
CIASTO BRZDĄC + FILMIK 897Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Kakao mieszamy z gorącym mlekiem, tak aby nie było grudek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklane wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota
Kulinarne Fantazje Marioli
Piaskowiec z owocami 202razem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku
Kuchenne aromaty
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 179ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki(...)masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Pyry na Gaz