ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:304/571)

kuchnia XX - lecia międzywojennego 179

czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka parzona babka szafranowa babka kakaowa babka ponczowa babka z tartego ciasta kisielek czekoladowy łatwe ciastka czekoladowe mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny tort dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet z makaronu(...)babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
domowe rogaliki śniadaniowe 209

gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta). Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy ja do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60- 90 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy(...)przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce. przykładowe zwijanie rogalików

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z malinami 212

swoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta A chwilę później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś Ach… i jak tu robić spokojnie zdjęcia dla Was? Ciasto z malinami możecie przygotować z dodatkiem świeżych owoców lub tych z syropu. Możecie też je śmiało zabrać ze sobą w plener – nie rozpadnie się. Ja zazwyczaj moje ciasta z owocami oprószam cukrem pudrem(...)szklanki oleju rzepakowego 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru Polski Cukier * 1 łyżka maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka malin w syropie 400 g lub świeże owoce cukier puder bez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta *pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Słodkie okruszki
20 przepisów na Wielkanoc 720

Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa  – długo zachowuje

Ugotować
Bułeczki maślane 160

dodatkowo 1 białko mak do posypania bułek Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować (15-20 minut). Masło stopić, odstawić. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, zaczyn, pozostałe mleko i cukier. . Dokładnie połączyć składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać(...)stopione masło i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (45-60 minut). Gdy ciasto wyrośnie, odpowietrzyć uderzając w nie i chwilę zagnieść. Podzielić na porcje i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra/ dół

Pełny talerz
Cynamonowa drozdzowka z antonowka i sliwkami, na maslance czyli poWeekendowe Lakocie odc.130 227

Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu.  Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła, rozpuszczonego 50 g cukru 1 żółtko 1 mała antonówka, bez skórki i gniazda

Dzieje kuchennej Wiewióry
Murzynek po polsku 199

kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne. Murzynek na musie skladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej 2 szklanki przecieru jablkowego 1,5 lyzeczki sody

Przysmaki Karolki
Grawerowane kruche ciasteczka różane 115

dłużej. Składniki 150 g cukru 5 garści świeżych płatków róż 200 g masła 240 g mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej żółtko szczypta soli Wykonanie Cukier delikatnie miksujemy z płatkami róż. Różany cukier łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość

Tajemnice Smaku
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 214

reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „  Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży(...)Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką

Stare Gary
Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 181

szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania: 1.  Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 300

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką(...)pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto musi min. podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 10-11 min. lub do ładnego zrumienienia;-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Czekoladowy mazurek z solonymi orzechami / Chocolate tart with salted nuts 185

Scroll down for recipe in English. Składniki: (blaszka o średnicy 25 cm.) Spód 200 g. maki pszennej 80 g. masła 2 żółtka 60 g. cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Nadzienie 300 g. śmietanki 30% 50 g. gorzkiej czekolady 100 g. białej czekolady 3 łyżki mleka w proszku 120 g. orzeszków ziemnych solonych Do dekoracji garść(...)czekoladowe jajeczka kostki czekolady Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Przesyp na stolnicę, dodaj masło i siekaj nożem, aż zostaną małe grudki masła. Dodaj żółtka i jogurt, zagnieć ciasto rękami. Rozwałkuj cienko i wylep ciastem dno i brzegi formy. Spód nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Jeśli ciasto będzie rosnąć, otwórz drzwiczki

Delicious Place
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 169

informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru  150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)wymieszane mąki i olej. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką - na tym etapie nie używaj już miksera. Dno tortownicę o średnicy ok. 22 cm  wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce

Kuchnia bezglutenowa
Domowa Chałka 249

odgazowaniu znowu kładziemy w to samo miejsce do wyrastania. (proponuję odgazowywać co 40 min - w sumie 2 razy) Gdy miną w sumie dwie godziny jego wyrastania to dzielimy ciasto na 2 części (czyli nasze 2 przyszłe chałki), a każdą z tych części na 4 kolejne. >>TUTAJ<<   jest filmik jak postępować przy zaplataniu chałki. Po zapleceniu(...)smarujemy z wierzchu wodą (jeśli ktoś chce to posypujemy również kruszonką lub innym dodatkiem - np. sezamem czy makiem) i wstawiamy do piekarnika na 35 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy aż ciepło stopniowo z piekarnika ucieknie (żebyśmy nie zrobili ciastu szoku termicznego, nikt tego nie lubi ;) , a następnie studzimy już chałki w dowolnym miejscu. Po całkowitym przestudzeniu

Jedzeniomania
Chleb pszenny musztardowy 191

masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki  i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką,  pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu ciasta

Moniki Smakołyki