ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:302/571)

CIASTO Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 231

Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy:   6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 206

soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam  często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę

OliveandThyme
makaron udo 188

Składniki: na japoński makaron udo 2 ½ szkl. mąki pszennej ok. 1 łyżeczki soli ok. 1 szkl. ciepłej wody maka do podsypywania Wykonanie Sól dodać do ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto ,aż mieszanina będzie krucha. Zagniatać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kule,którą wsadzić do foliowego worka ,owijać worek grubym ręcznikiem

w mojej kuchni
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 238

miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka 182

grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować

Proste Potrawy
makowiec pod orzechową pierzynką 201

makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.  *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii(...)pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 195

jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe mini burgery z grilla 214

olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części

Moniki Smakołyki
Miodowe ciasteczka owsiane 388

Ostatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluchy Wiedzmy 124

szklanki cukru pudru 1 jajko 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 1 lyzeczka ekstraktu z migdalów 2 i 2/3 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki obranych migdalów Wszystkie skladniki oprócz migdalów zmiksowac i zagniesc. Zawinac ciasto folia i schlodzic w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjac i formowac paluszki. Na koncu kazdego palca wciskamy migdal bez skórki, caly

w mojej kuchni
Chleb z oliwkami i orzechami 219

pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 60 g orzechów włoskich 50g oliwek czarnych Wykonanie: Drożdże wymieszać z miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać

Pyry na Gaz
Ciasteczka z masą z białego maku 161

robiłam rogale marcińskie , więc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne.   Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek

Aga w kuchni
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 217

Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem to ona jest największym łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka(...)mąki ziemniaczanej - 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 4 łyżki suchego maku Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut

Smaczne Zdrowe
Chałka migdałowa z rodzynkami 189

łyżka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania chałki Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto

Kuchnia domowa Ani
Maczki 149

oleju 1 słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu

Sama słodycz i szczypta chili