soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki pokrojonego szczypiorku żółtko do posmarowania sezam i mak do posypania NADZIENIE: 400 g cebuli 250 g pieczarek kilka plasterków szynki olej sól pieprz Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant(...)ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15x18 cm. Ważne jest żeby nie podsypywać ciasta mąką, jeśli już to minimalnie. Na każdym placuszku rozkładamy 1/16 farszu z jednej strony, natomiast drugą stronę placuszka nacinamy co centymetr, tak jak na zdjęciu. Ciasto po stronie farszu sklejamy i zwijamy tworząc kształtne bułeczki
Rozpustne gotowanieprezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina(...)przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest
Kuchnia MagdaLenyJeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli
Lamarida.plbiałko do smarowania opcjonalnie: ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam wykonanie: Masło roztapiamy. Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło oraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 10 min. do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 12 równych
Domowy Smak Jedzeniapory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki: 250g mąki pszennej, 100g masła(...)wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około
Z miłości do słodkościDziś przychodzę do Was z prostym przepisem na rewelacyjny sernik na zimno z musem jogurtowo-truskawkowym. Ciasto jest niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru(...)pudru -łyżka żelatyny -125 ml wrzątku BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy. MASA SEROWA (ser powinien być w temp pokojowej) Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier waniliowy,cukier oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokususzonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy. Ugotowaną odcedzamy dokładnie. Rodzynki, mak i orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia. Odcedzamy na gęstym sicie. W garnuszku podgrzewamy
Kucharzycaodrobina mleka do posmarowania bułeczek ok. łyżka maku Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Sposób przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne(...)dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można j e było następnie przewiązać tworząc "supełek". Bułeczki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach) i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne ok. 45 minut. Tuż przed włożeniem b ułeczek do piekarnika delikatnie smarujemy je mlekiem i posypujemy niewielką ilością maku. Pieczemy przez
Słodka Stronacukru waniliowego Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka
Marder&Marder Manufactureświeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * mak do posypania * 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć(...)minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto podzielić na 7-8 równych części. Uformować wałeczek, zawiązać w pętelkę z dziurką w środku, tak by pozostały dość długie
Zrób to smacznieświąt firma wypuściła na rynek limitowaną edycję babki drożdżowej Panettone! Jeśli ktoś jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję. Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia kukurydziana, rodzynki 8,2% (rodzynki, olej palmowy, dwutlenek siarki (SO2)), margaryna (oleje(...)kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta karoten)), skórka pomarańczowa 5,7% (skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat), inulina, maka ryżowa, cukier, drożdże, mleko pełne w proszku, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), sól, białko ziemniaczane, aromaty naturalne, substancja spulchniająca
Candy Pandasłyżki soli, mak lub gruba sól do posypania, Wykonanie; Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie(...)gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałów i utoczyć wałki o średnicy 1 1/2 cm.Uformować obwarzanki. Gotować je w osłodzonym wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. źródło " Chleb
Anioły w kuchnismażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób. Będziemy potrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli(...)jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku . W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym. Składniki na panierkę
Food Squaredodałam ubitą z białek pianę. Całości dopełnia kakaowa polewa. Sernik jest bardzo podzielny, bo zrobiłam go na dużej blasze. idealnie nada się na świąteczne spotkania rodzinne lub jako ciasto na imieniny do pracy. W przygotowaniu sernika pomogła mi moja niespełna trzyletnia córeczka, więc i wy możecie poprosić swoje dzieci o pomoc-dla nich to świetna zabawa i nauka zarazem(...)tłustego twarogu 300 g cukru 330 ml śmietanki 36% 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki maki ziemniaczanej 10 jajek L szczypta soli Na polewę: 125 g masła 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą
Krylowa Kuchniaznajomi, z tej o to okazji postanowiliśmy upiec szybkie ciasto. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Wiem, że można je było wzbogacić o wiśnie, bita śmietanę itp. ale na to też przyjdzie okazja innym razem. Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia
cookpl