ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:310/571)

Chleb orkiszowy 155

schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto czasu potrzebuje, rośnie i po upieczeniu smakiem nas z pewnością oczaruje.   Składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 50 g maki orkiszowej, ponadto: 1 łyżeczkę soli, do smaku, 400 g maki orkiszowej + 20 g, Przygotowanie: W dużej(...)Następnie dodajemy sól, 400 g mąki i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Zagniatamy i pozostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrabiamy ciasto dodając niewielką ilość mąki (20 g), formułujemy bochenek chleba, oprószamy mąką, przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto delikatnie nacinamy po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Chleb razowy na drożdżach 260

słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych(...)godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika

moj przepis na
Rarytas z krakersem i karmelem 249

przepyszne. Krakersy powodują, że przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiącą warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła(...)żółtek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodać żółtka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 łyżkę wody i olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolita

Różne smaki w kuchni
Rarytas z krakersem i karmelem 477

przepyszne. Krakersy powodują, ze przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiąca warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla(...)zoltek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodac zoltka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 lyzke wody i olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz.   Masa kajmakowa: Kajmak utrzec z miękkim masłem

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką 163

drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego 1 łyżka cukru Ciasto: 250 g mąki 40 g masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 1/3 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej szczypta soli 300 g śliwek  Kruszonka: 60 g masła 5-6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Nocne bułeczki 162

drożdże. Wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 5 minut. Gdy nadal klei się do rąk można podsypać jeszcze mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez kolejne 5 minut. Tak wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć(...)szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Miska powinna być duża, ponieważ ciasto sporo urośnie. Rano ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na blat. Podzielić na 12 części. Uformować bułeczki wg instrukcji zamieszczonej poniżej w pkt 1-3. 1. Z kawałka ciasta zrobić wałek. Zawiązać go na supeł - robiąc pętelkę (fot.1) 2. Jedną końcówkę (z prawej strony

Świat Ciasta
Cynamonowiec 248

gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180 o C przez 35 minut. Składniki na wkładkę: 8 białek; 8 łyżek cukru; 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów; 3/4 szklanki maku; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki mąki pszennej; kilka kropli aromatu migdałowego; Wykonanie: Ubić

In my kitchen
Ciasto Truskawkowe z Bezą 368

konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około

Mama Gotuje
Łaciate ciasto z truskawkami. 221

Dziś mam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto. Możecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam(...)blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową

Agusiowe smakołyki
Domowa sól waniliowa 124

Prosty i szybki sposób na własną sól smakową. Domowa sól waniliowa wykorzystywana jest głównie w deserach (np. w zdrowym Carpaccio z Anananasa ) oraz ciastach (np. w

Moja Delicja
Pancakes z ziemniaków purée, z serem... 166

zimnych (najlepiej pozostałości z poprzedniego dnia) 1 jajko, lekko roztrzepane w miseczce 2/3 szklanki startego sera żółtego, oryginalnie cheddar, a u mnie mozarella, która sprawdziła się znakomicie 3 łyżki maki * 1 zielona, sałatkowa cebulka, posiekana drobniutko dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia W dużej misce wymieszaj ziemniaki, ser, cebulkę, jajko i makę. Odstaw na kilka minut - masa lekko(...)razu: oryginalnie z kleksem kwaśnej śmietany, u nas z fasolka 'baked beans' i ostrym sosem. * Konsystencja ciasta będzie zależna od ilości dodatkó w ziemniakach: te ze spora ilościa masła, śmietanki, czy mleka będa rzadsze i wtedy przyda się nieco więcej maki; a jeśli masa wydaje się bardzo sucha i nie daje się formować, może będzie warto dorzucić dodatkowe jajko

Lejdi of the house
Biszkopt Joconde w torcie literkowym. 144

ulatującym gazom (w tym przypadku parze wodnej i powietrzu). Nie przestrasz się kiedy podczas pieczenia na powierzchni Twojego ciasta zaczną tworzyć się góry wielkie niczym Karpaty. To wszystko opadnie po wyjęciu z pieca. Sprawdź również przepis na biszkopt Joconde z makiem i różnokolorowymi wzorami na powierzchni. Biszkopt Joconde z makiem i kolorowym wzorem. Print Biszkopt Joconde w torcie(...)masło Instructions Nagrzej piekarnik do 230*C. Zgromadź składniki. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. (Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować). Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową, mak mielony, cukier puder i całe jaja (białko+żółtko). Białka jaj ubij z cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier

SmartBake.pl
CHAŁKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM 118

jajko mak W letnim mleku, 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (poza dżemem). Ugnieść. Dodać roztopione masło.    Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Uformować kulkę z ciasta. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny.   Ciasto podzielić(...)każdej części wyłożyć porcję dżemu. Zawinąć tak aby powstały 4 rulony. Uformować z powstałych rulonów chałkę. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować chałkę. Posypać makiem. Piec w temp 175 st przez ok 35 minut

Kuchnia w oparach
PYSZNA BABKA PIASKOWA + FILMIK 186

Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis.  SKŁADNIKI :  150 g masła  150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki powinny być(...)oraz olejek,cały czas nie przestając miksować  Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o  wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i  wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiosenna tarta z jabłkami na orkiszowym spodzie. 171

tutaj wiele... Smacznie i szybko, to uwielbiam! Składniki; 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki orkiszowej ciemnej   Skworcu pół szklanki cukru cynamonowego (z prawdziwym cynamonem Skworcu ) 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 2 jajka pół szklanki kefiru   Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godziny.   Nadzienie; 1 kg jabłek

Radość kipiąca uśmiechem.