błogiego odpoczynku i zachwytu nad zimowym pięknem. Wieczorem upiekę ciasto, a tymczasem zjem rogalik i może wybiorę się na spacer... Dyniowe rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 6 0dag mąki 200g puree z dyni (np. z tego przepisu) 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże, łyżkę cukru i mąki zalałam
Zapiski Młodej Żonycytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany. Zapraszam na przepis. Muffinki cytrynowo-makowe z lemon(...)suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy z mlekiem. Wlewamy do suchych składników. Dodajemy do nich również masło i sok z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie bardzo dokładnie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki (wyjątek stanowią silikonowe formy
Ratunku obiadbabkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy Sposób(...)minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder
Bajeczna Kuchniamak do posypania Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą. Wyrośnięte ciasto(...)wrzącą wodę na niecałą minutę. Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy obwarzanki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Gotowe obwarzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. * bazowałam na przepisie
Made By Mom And Sonwiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D Zaczynamy ! SKŁADNIKI: 750g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka cukru(...)sezam, mak do posypania PRZYGOTOWANIE: Z drożdży cukru i ciepłej wody robimy rozczyn. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ok 3-4 min. Powinno być elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 h) Wyrośnięte ciasto wyjmujemy
Marcepanowa kuchniaczekam na zdjęcia! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * twaróg mielony – ok. 350 g + cukier puder * borówki ( lub inne owoce ) * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy
Ostra na Słodkobułeczek z makiem to najprzyjemniejszy zapach dla domu, który wypełniony jest od rana do wieczora rodzinnym ciepełkiem. Podzielę się z Wami przepisem na moje niedzielne bułeczki. Bułeczki z makiem Zaczyn: 200 g mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży Przygotowanie: Zmieszaj w wysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę(...)ściereczką. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiaj ciasto i odłóż na kolejną godzinę. Następnie uformuj bułeczki według upodobań i ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zostaw na 20 minut. Pieczenie: jajko woda mak Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Posyp makiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz
Eat Shrimpspyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów(...)soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny. Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać
Apetyczna babeczkaszklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Sposób przygotowania: Z wody, drożdży, 1 łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić całość na gładkie, luźne ciasto. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą(...)części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem i posypać makiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale wypiekali: Dorota z blogu Moje małe czarowanie Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love
Wielki apetytKeks czekoladowy, to tak naprawdę to samo ciasto tylko z kakao i polewą czekoladową. Znane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może gdzieś tam zawsze był z tyłu głowy zapamiętany z babcinych czy maminych wypieków :-) Składniki: 280 g maki 200 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku(...)Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia,kakao, wcześniej wypłukane i odsączone bakalie. Białka ubić na pianę i powoli dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i nie przejmować się, że jest gęste. Taki jego urok :-) Przełożyć do formy, piec 50 minut w temp. 180 stopni Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli i polać przestygnięte
pieprzny smaczekdrożdżówki możecie zrobić nie tylko z powidłami, ale także z masą z niebieskiego lub białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;) * SKŁADNIKI na 16 drożdżówek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych
Food Squaredodatek asystowały mi dzieci i dosypywali tej maki i dosypywali... że wnet robot by nie udźwignął tego ciężaru. I teoretycznie to nie ich wina... bo tyle ile przygotowałam sobie do ewentualnego dosypania, oni zużyli. Dlatego w przepisie zwiększyłam Wam ilość mleka do 120ml, bo u mnie było 80ml i po wyrośnięciu ciasto jednak ciężko się wałkowało i formowało(...)się zrobić! Bierzcie więc i pieczcie na śniadanie i kolacje dla Waszych najbliższych, #zostańwdomu i ciesz się świeżym, własnoręcznie przygotowanym pieczywem. Tak jak ja! Składniki na 10 sztuk: 600g maki pszennej 2 jajka 200ml letniej wody 120ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 40g stopionego, przestudzonego masła 150g sera żółtego Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem
Kuchnia w czekoladzieCiasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny(...)dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą
VioletoweKucharzeniesię dodatkiem majonezu... Nie ma czym, ponieważ majonez absolutnie jest niewyczuwalny, a wręcz nadaje ciastu delikatności i sprawia, że babeczki szybko nie wysychają. Całość? Reweeelacja. Zresztą sami spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex(...)umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotowe lekko ostudzić
Di gotujełyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec na złoty
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru kostka masła 2 szklanki maki 1 łyzeczka proszku do pievczenia 1 cytryna Wykonanie: Skórkę ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. mieszamy . Masło ucieramy z cukrem dokładnie, dodajemy po jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny ze skórką. Ciasto wlewamy do keksówki ok 25 cm długości. Pieczemy
Z Majeczką w kuchni