ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:321/571)

MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 169

mąkę,drożdże,proszek,cukier i sól Dodałam masło i rozgniotłam składniki. Wymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb

potrawyregionalne
Chrupiące pieczywo kukurydziane 186

coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki. Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek

apetytnapieczenie
Piegowata babka 168

proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę.  Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto.  Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 163

razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 183

razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni

w mojej kuchni
Buchty jagodowe 202

zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką). Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy

Moje pyszne gotowanie
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 158

mleka tłustego 50 g oleju 1 jajko rozmiar M 1 łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem,posypać ziarnem.Piec 15 minut. Nie wymagają wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Brak tytułu 183

bakali. Chlebek z bakaliami Składniki:  3 jaja,  1/2 szklanki ,  1 opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szkl maki pszennej, 5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej,  1 łyżeczka proszku do piecenia,  500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego ) Ciasto: Jajak zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.  Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz

kolorowotorcikowo
Chałka z makiem 227

fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji . Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia . Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie ogromne chałki. Pachnące, puszyste(...)oleju rzepakowego Rapso 320 g wody 19 g soli 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto Przygotowanie:   Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę

Ala piecze i gotuje
Pełnoziarnista chałka waniliowa 153

chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. 35-40 minut. Chałkę delikatnie popukać – gdy wyda głuchy odgłos, jest gotowa. *można zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, jednak te słodziki można dodać dopiero po wyrośnięciu ciasta Całość to 12 porcji, ok. 208 kcal każda

Kucharzyca
Kremówka Na Biszkopcie 255

blaszkę 23 x 23 cm       Ciasto 4 jajka 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )      Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 100 gr masła(...)rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy

Gotowanie...to proste !
Domowe bułki śniadaniowe-idealne na kanapki 218

soli DODATKOWO -jajko i trochę mleka do posmarowania bułek Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników-mąkę, sól, masło oraz wodę i zagniatamy ciasto  Jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na 20 minut do podrośnięcia. Następnie odrywamy kawałek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym 191

babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt. Aby dodać swoim wypiekom

Pora coś zjeść
Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi 147

nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie.  Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej, 20 g świeżych drożdży, 300 ml cieplej wody

Moniki Smakołyki
Gniazdka 424

czas gniazdek I malutkich cukierni :) Zaczynamy : Skladniki: 2.5 szklanki maki 200 gr masla 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek Maslo rozpuscic w wodzie z dodatkiem soli . Dodac make. Wymieszac, tak by nie bylo zadnych grudek. Ostudzic. Dodac jajka - polaczyc. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Na papier wyciskamy ciasto, z pomoca rekawa cukierniczego. Kladziemy gniazdka na olej z papierem

Smaki Edyty