ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:327/571)

Rolada biszkoptowa z masą makową 225

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną

Kto ugości moich gości?
Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 223

upieczenia bułeczek jeśli tylko takowe na nim się pojawią.  Tak i tym razem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła 300 ml mleka 50 g drobnego cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z budyniem 199

przy okazji wypróbowując moją nową formę.  Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta, na to trochę mniej niż łyżkę budyniu i znów łyżeczkę lub więcej ciasta. Piec

W kuchni bez szafek
Maślankowe bułki pszenne 239

posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną(...)godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia  Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 20 cm Ciasto smarujemy roztopionym masłem i składamy na trzy: najpierw jedną część do środka, a następnie drugą nakładamy na tę pierwszą. Powstanie płaski rulon Dzielimy go na 10 równych bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babeczki cytrynowe z makiem 242

Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka(...)pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 231

margaryny 2 jajka 400 g maki  120 g cukru pudru  1 lyzeczka proszku do pieczenia  1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu  Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta  Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia  Mieszamy to razem  Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy  Robimy taki jakby wulkan

Klaudynkowa kuchnia
Chleb maślany 183

garść maku lub sezamu do posypania 1. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn (wszystko mieszamy) - odstawiamy na 15 minut żeby wyrósł. 2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy szczyptę soli, następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 3. Następnie wyrabiamy ciasto ręką (u mnie tak około 15 minut), ciasto(...)wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.  5. Następnie ciasto zagniatamy, przekładamy do keksówki i odstawiamy na około 40-60 minut, żeby wyrosło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem

kruche babeczki
Na urodzinach musi byc tort 204

szczegolne. Na swoje 5 urodziny Viki zazyczyla sobie tort o smaku nutelli i migdalow. Zachodzilam w glowe jak polaczyc te smaki, dlatego tez zrezygnowalam z tradycyjnego biszkoptu zastepujac go ciastem migdalowym. Na szczescie Viki nie chciala by tort zdobil wizerunek Barbie czy innej basniowej panny. Inaczej skonczyloby sie na kupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji w kolorze(...)smaku nutelli biszkopt 4 jajka 150g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100g mielonych migdalow wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 4 lyzkami goracej wody. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

Przysmaki Karolki
Pełnoziarniste kajzerki 180

Domowe pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które cudownie pachną w całym domu. Składniki szklanka maki pszennej tortowej 2 szklanki maki pszennej razowej typ 2000 18g świeżych drożdży łyżeczka cukru(...)wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Magiczne ciasto budyniowe 853

dnie bardziej zbita, środkowa lekko piankowa i na samym wierzchu warstwa biszkoptowa. Ciasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem.     4 jajka 130 g cukru 1 łyżka zimnej wody 125 g masla 125 g maki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 l.  mleka(...)łyżką zimnej wody. Dodać stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy. Dodawac stopniowo przesiana make cały czas miksujac. Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac. Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek. Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch sie wyraznie zarumieni. Podawac wystudzone i posypane cukrem

Jadło i czytadło
Domowe bajgle 169

500g mąki do wypieku chleba 625 ml wody Na ciasto: ½ łyżeczki suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki: np. sezam, mak lub inne ziarna Przygotowanie: Zakwas: W dużej misce łączymy

Mostek w kuchni
Ciasto Biały Lion 1087

right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biały Lion – Składniki: Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady startej na tarce szczypta soli Składniki na masę: 2 żołtka 2 szklanki mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżka soku

Kulinarne Przeboje
Ciasto z truskawkami i kruszonką 235

płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g  maki pszennej 70 dag cukru 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki zagnieść palcami. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść  Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 217

Składniki: 300 g   pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu grub a sól morska 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki

Kulinarne przygody Gatity
topione rogaliki z makiem 133

składniki na ok. 36 szt.: 500 g mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli

Domowy Smak Jedzenia