Mazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g
Pyry na Gazżyczy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze; żeby dni były długie i słoneczne, autobus nigdy się nie spóźniał, książki zawsze były ciekawe, a ciasta słodkie i pyszne. Żeby marzenia się spełniały, a plany ziściły. Żeby nigdy nie zabrakło prądu ani ciepłej wody, a naczynia zawsze zmywał ktoś inny. Żeby ten nowy rok był lepszy(...)żebyście pod jego koniec patrzyli wstecz z uśmiechem i nostalgią. A teraz już przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food SquareDzisiaj wyjątkowo mamy dla Was zbiorczą recenzję, ponieważ chcemy Wam przedstawić nową na rynku firmę NellFit ze zdrowymi produktami dla każdego fit maniaka. W recenzji jak
Candy PandasBomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po
Kuchnia Łukaszaskładniki: 200 ml mleka 2 czubate łyżki ziół lub przypraw np. świeżych listków mięty, bazylii, tymianku, zmiażdżonych nasion kardamonu wykonanie: Mleko mieszamy z posiekanymi np. listkami
Domowy Smak JedzeniaKażdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem
Kuchnia PROzdrowotnaChyba dlatego, że kiedyś, mam na myśli odległą przeszłość, używano cytrynowego kwasku zamiast naturalnego soku z cytryny. Dlatego nigdy nie lubiłam cytrynowych lodów, wafelków czy ciastek sandwich przełożonych cytrynowym kremem. Mając takie doświadczenia długo, dłuuuugo nie mogłam się zmusić do cytrynowych wypieków. Teraz je uwielbiam zwłaszcza te według moich autorskich przepisów. Cytrynowy sernik z lemon curd jest wypiekiem, który świetnie(...)oberwałam suche gałązki, liście, wystawiłam stolik z krzesłami, czyli jednym słowem zaliczyłam porządki na moim balkonowym ogrodzie. Ale pogoda zawiodła. Cytrynowy sernik z lemon curd 12 porcji Składniki: Kruche ciasto 150 g zimnego masła 225 g pszennej mąki 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki zimnej wody Masa serowa 500 g kremowego serka 250 g cukru 6 jajek
codojedzeniabyła to taka moja mała dzisiejsza zachcianka. Chwila i gotowe a ja byłam w raju ;) Składniki na 4 omlety: * 2 jajka * 2 łyżki mąki * półtora łyżki cukru drobnego Na krem: * 200 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo nadzienie cukiernicze o smaku truskawkowym (użyłam Rękaw cukierniczy Rengo Lauretta ) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem(...)dodać cukier. Następnie dodać żółtka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodać mąkę, wymieszać mikserem tyle tylko, aby składniki się połączyły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na 4 porcje, rozprowadzić je łyżką na papierze na kształt placków średnicy około 8-10 cm. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec omlety około 8 minut. Od razu
Zrób to smaczniewykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na parze (kąpiel wodna) a następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i spirytus. złożenie ciasta: Krążki ciasta nasączamy alkoholem, przekładamy masą, trochę masy przeznaczamy na wierzch i boki. Tort dowolnie dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam dodatkowej masy, tartej czekolady oraz świeżych kwiatów. masa do dekoracji(...)masła (w temperaturze pokojowej) 100 g czekolady deserowej (rozpuszczonej, wystudzonej) cukier puder do smaku wykonanie: Masło miksujemy z mascarpone. Dodajemy czekoladę oraz cukier do smaku i miksujemy na gładki krem (nie za długo aby masa się nie zważyła). Chwilkę schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniamuszę trzymać, podpierać, pilnować. Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza czas od czasu rozpoczęcia działania – dzięki czemu wiem(...)trwa ( np. ubijanie białek na bezę włoską ). Potem mogę sama ustawiać czas mieszania produktów, a urządzenie samo się wyłączy! Nie ma możliwości zrobienia masła ze śmietany czy też przebicia kremu. Profesjonalny system podnoszenia miski ( taki jak w sprzętach dla cukierni ( umożliwia użycie większej misy bez pogorszenia stabilności. Jest bardzo mocny oraz szybki przez co ubijanie białek czy kremu trwa niesamowicie
Ostra na Słodkowyjmując go z piekarnika upuśćcie go z wysokości około 60 cm- wiem brzmi strasznie ale spróbujcie. Wystudzić biszkopt. Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze: 1 (około) szklanki wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej(...)łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej. Do formy o podobnej wielkością do tortownicy, przelać gotową galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) Odstawić do stężenia. Krem 400 ml śmietany kremówki (double cream) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem. (nie miksujcie za długo, krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa: znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini(...)sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne
kruche babeczkilandrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty. Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy(...)też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :) Pieczemy w 180 stopniach ok 10-12 minut. Studzimy. Lukier Białko miksujemy z cukrem na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Lukier przekładamy do woreczka śniadaniowego lub strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi z Delecty- będą wspaniałymi bombkami :) Czekamy
Czerwona Porzeczka