ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:979/1282)

Tort fiołkowy 108

płatków fiołków po obraniu 2 szklanki wody 1 cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 150 g czekolady białej 1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/ nasączenie: 1 cytryna 125 ml wina(...)Mąkę i proszek przesiewam, dodaję mąkę z orzeszków i wsypuję w trzech partiach i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.Wyjmuje z formy jak biszkopt jest zimny. Syrop fiołkowy: Fiołki obieram z płatków

wesoła kuchnia
Lody bananowo - cytrynowe 164

Najlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki

Niezły Młynek
Kostka alpejska 592

czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)szczypta soli dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy Inka klasyczna rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny Krem kajmakowo-bezowy: 200 g miękkiego masła 400 g kajmaku 2 łyżki zaparzonej kawy Inki klasycznej 180 g suchych bezików Wierzch: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny

Poezja smaku
Tort z musem czekoladowym i malinami 171

czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony na zamówienie, dlatego(...)stopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany

Domowa cukiernia Ewy
Torcik lekko kokosowy 178

100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada  Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części(...)sposób biszkopty będą miały   różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy do dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół. Jeśli ktoś zdecyduje się piec w jednej blaszce wówczas jeden

Kolizje Smaków
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 74

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na

moj przepis na
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 170

Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie przesianą mąkę. Zawiń w folię żywnościową i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, wyłóż nim prostokątną natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni, wyłóż na nie arkusz papieru do pieczenia, wysyp suchy groch, fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, wstaw(...)piecz przez około 15 minut. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj nadzienie : wymieszaj miękkie masło ze 100 g cukru. Dodaj jajka, a następnie mielone migdały, dokładnie połącz całość. Wylej krem na upieczony spód tarty, wyrównaj wierzch, i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Rabarbar obierz, pokrój na długie paski przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Ułóż paski płasko

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 116

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na

moj przepis na
Creme brulee z matcha 97

Creme brulee z matcha to wykwintny deser dla miłośników zielonej herbaty matcha. Ma bardzo ciekawy smak i kolor. To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany

Dorota Smakuje
ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 142

liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Zupa krem ze szparagów, szparagi blanszowane podane z masłem i bułką tartą, szparagi z sosem holenderskim, szparagi zapiekane albo też dodane do mięs czy makaronu gościły na moim stole już nie jeden(...)MOWI IS GOODNESS. Przepisy przepełnione dobrem na portalu Durszlak.pl postanowiłam Was zaskoczyć! Przygotowałam dla rodziny przepyszną tartę, która nie tylko zaskoczyła wszystkich swoim smakiem, ale i wyglądem! Chrupiące, kruche ciasto w połączeniu z kremowym twarożkiem, świeżymi szparagami, ziołami i najlepszym łososiem jaki dotychczas jadłam tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Ps. Tak jak Wam pisałam

Ostra na Słodko
Serowo - budyniowy krem z bakaliami - serniczki w pucharkach 148

Fajny lekki deser mam dziś do pokazania. Ser gotowałam z masłem i dodatkami aby powstał budyń a potem przełożyłam go bakaliami, jest super. Ja osłodziłam go

Moje Małe Czarowanie
mini ptysie z masą śmietanowo krówkową o smaku adwokata 146

jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze przez(...)dodatkowo pozostawiałam je jeszcze parę minut w wyłączonym piekarniku) Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę. Wystudzone ptysie nadziewamy krem (delikatnie robimy dziurkę np. od góry, wciskamy krem przy pomocy strzykawki cukierniczej i maczamy w polewie czekoladowej.) składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 100 – 150 g masy

Domowy Smak Jedzenia
Tort Orzechowy Milky Way 292

Urodziny to szczególny dzień w roku, zwłaszcza urodziny kogoś bliskiego;) Dlatego ten tort był wyjątkowy- dopasowany szczegółowo pod ulubione smaki, męskie smaki J Główną rolę gra

Domowe ciasta
Różowy torcik na 1 roczek (na bazie serka twarogowego) 182

Nadszedł ten czas, abym zrobiła torcik dla mojej córci na jej 1 roczek. Zawsze podobały mi się torty jednorożce. Zrobiłam taką moją wersję tego popularnego tortu

Ana Mari's world
Tort czekoladowy 485

szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady na polewę * jajka niespodzianki ciasteczka oreo ulubione dziecięce czekoladki   Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać

Smakołyki Asi
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 174

Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają(...)placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie

Niedzielny kucharz
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 140

Nigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej

Kawa z mlekiem
.1270. zmiksowana 217

kakaowy krem owsiany z mango (również w środku) i masłem orzechowym~ Jeszcze tylko niecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z drugiej strony...jak ten czas szybko leci, troche to przerażające :o Zapraszam do obejrzenia nowego filmu na moim kanale  JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie(...)Zapraszam też do obejrzenia przepisu na pyszne wilgotne ciasto bananowe , które jest banalnie proste do wykonania i posmakuje każdemu fanowi ciężkich i zbitych ciast :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK<< instagram // drugi blog

breakfast of dreams
Tarta czekoladowo-gruszkowa 199

ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, przykryć papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut. W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić(...)plasterki. Skropić cytryną. Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.   Pozostawić czekoladę do ostygnięcia.  Przestygniętą czekoladę zmiksować ze śmietanką, jajami, cukrem i mąką. Powstały krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na kremie ułożyć plasterki gruszek. Piec w 170 stopniach C przez 20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche serduszka z nadzieniem kawowym 215

pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem - dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (lub folii spożywczej) na grubość około 3mm - foremką w kształcie serca wyciąć ciastka, ułożyć je w niedużych odstępach(...)pieczenia - uformowane ciastka ponownie schłodzić 20-30 minut - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, serduszka piec 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka ostudzić, od razu przełożyć kremem lub przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym, niezbyt ściśle poukładane (są dość kruche) NADZIENIE KAWOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, ostudzić - do miski przełożyć masło

Smakołyki Bereniki
Cycki murzynki 377

Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)cukrem i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 176

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na

moj przepis na
Bezy "Róże" z Kremem Patissiere Truskawkowym 152

Bezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam

Blondynka Gotuje
Pomidorowa nie do końca klasycznie 158

została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia(...)zależności od układu gwiazd.  Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę z dystansem. Odkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony, z dużą ilością pieprzu i chilli. Jak się okazało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta jagodowo-serowa 190

stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód(...)Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę

pieprzny smaczek
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 264

się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj. Do upieczenia tego biszkoptu  użyłam formy o średnicy 29 cm. Krem: 1 budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1/4 kostki margaryny

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania