mąki 80 g otrębów owsianych 80 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 50 g maślanki Krem: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi oraz maślankę. Marchew obrać(...)Dodać do jajek i maślanki. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, cukier i otręby. Wsypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto po równo. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku, wlać śmietankę i rozpuścić. Ostudzić. Serek
Czerwień i błękitwzględu na córkę moja zabawa w kuchni jest nieco ograniczona. Jednak cierpliwie poczekam aż Natalia troszkę podrośnie i być może wtedy będę miała więcej czasu na takie rzeczy. "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy ze zwykłego deseru lubią stwarzać coś wyjątkowego. Ja uwielbiam! Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek. Współpracuje(...)czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów. Znajdziemy tu sporo
Di gotujebyło ze składaniem- ja nałożyłam krem, a on składał, równał, dociskał... Całkiem sprawnie mu to nawet szło, choć bez wpadek się nie obyło i tak np. docisnął że cały krem bokiem i górą wyszedł, ale nie z takich opresji się przecież wychodziło. Ciasteczka są, więc to już połowa sukcesu. Oby tylko Święty nie zjadł w nocy wszystkich i zostawił trochę(...)galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 100ml zimnej wody Dodatkowo: 1 tabliczka dobrej białej czekolady Kolorowa posypka Sposób przygotowania ciasta: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę
Kuchnia w czekoladzieChyba każdy lubi biszkopty, choć nie każdy lubi je piec. Ale ja zostałam obdarowana takim przepisem, który nie zawiódł mnie ani razu. Podzielę się nim z
Do Garów!27.08.2018 Szybko,prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję
gotuj ze mnąBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie
Z Majeczką w kuchniWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub
Wołowina od rekinałyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao, na końcu wmieszać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki. GALARETKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa(...)zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA
Dziś Ja gotujePRZYGOTOWANIE : Ciastka oreoo łącznie z kremem przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło o dokładnie rozgniatamy je tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy. Ser miksujemy z cukrami i jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie(...)czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją ze śmietanką w mikrofalówce, dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa. Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy, polewamy polewą i dekorujemy ozdobnie malinami. Ciasto chłodzimy aż polewa całkowicie zastygnie. Sernik posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliWytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta na kruchym(...)push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto. Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło
ProstePesto.plinnej tłustej kwaśnej śmietany 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek(...)Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki i dekorujemy nimi ciasto. Smacznego
DefinicjaSmakuCiasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i smaczna propozycja dla niecierpliwych :) herbatniki czekoladowe 250-300 g mascarpone 500 g słodzone mleko skondensowane 400 g kakao 2 łyżki Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności. Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone. Serek mascarpone miksujemy na puch. Potem, ciągle miksując(...)powoli dolewamy mleko. Na spód blaszki rozkładamy warstwę herbatników, potem nakładamy warstwę krem. I tak naprzemiennie do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki, które posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin
Smaczne mojegorzka czekolada lub pokrojone orzechy Wykonanie: Do rondelka wkładamy masło i połamaną na kostki czekoladę, podgrzewamy i rozpuszczamy na jednolitą masę. Studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem, około 5 minut - na wysokich obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i wlewamy powoli czekoladowe masło. Teraz do masy przesiewamy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem, kakao i solą. Całość dokładnie mieszamy łyżką(...)czekoladę ( pół tabliczki ), lub garść poszatkowanych orzechów. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem, kładziemy łyżką porcje ciasta, w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka rozpłyną się w trakcie pieczenia. Długość pieczenia nie może przekroczyć 8 - 10 min. Ciastka powinny w środku pozostać mięciutkie, jak brownie. Na wierzchu utworzy się
Kronika PiekarnikaMinęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z przepisami z naszego IG. Dlatego dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu. Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego(...)mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można go pominąć
Candy Pandas