Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30minut do podrośnięcia. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić. Krem: 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 4 łyżki cukru
Z miłości do słodkościJak zostały wam białka polewam wykorzystać je na zrobienie rolady z bezy. Robi się ja bardzo szybko. Idealnie pasują do niej sezonowe truskawki i mamy pyszny
wesoła kuchniaCudownie czekoladowe, wilgotne brownie w połączeniu z delikatną śmietanką i orzeźwiającymi malinami to deser doskonały. My jesteśmy nim zachwyceni :) Brownie: 250 g masła 250 g gorzkiej
Smakołyki AsiBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje
Kuchnia PROzdrowotnamomencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć. U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna z wybrednych koleżanek C. zjadła całą porcję. Efekt jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem(...)przez noc. Masa serowa: Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić. Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy, dokładnie zmiksować. Biszkopt ułożyć na paterze, zamknąć na nim obręcz tortownicy. Wylać 1/3 masy serowej, wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto „Dotyk Anioła” to bardzo dobre, delikatne ciasto z masą o kokosowym smaku. Przygotowane na małej, kwadratowej blaszce. Szybko się je robi i szybko znika ze stołu. Masa jest idealnie wyważona – słodycz białej czekolady fajnie równoważy się z kwaśną śmietaną, a smak wiórków kokosowych jest bardzo wyraźny. Jeśli lubicie kokosowe wypieki to miejcie to ciasto na uwadze(...)sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Białą czekoladę rozpuszczamy
Smaki Na Talerzusezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne, a prawdziwe czarne kakao nadaje mu wyraźnie czekoladowego smaku. Składniki ( na keksówkę(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników. Cukinię odciskam dokładnie z soku i dodaję do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( grzałka góra/dół ) i piekę 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem
Kuchnia z widokiem na ogródmoich ulubionych deserów i mając do wyboru klasycznego murzynka i moje zdrowe brownie nie mam żadnych wątpliwości, że fasola rządzi światem słodyczy 😃 Nawet piękny warstwowy torcik przekładany kremem może istnieć i cudownie smakować bez grama cukru. Kreatywność w kuchni to podstawa! MINI PIZZE NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE BEZ DROŻDŻY Czas przygotowania 30 minut Z podanych składników wyszły(...)Łyżka oleju/oliwy Gorąca woda Dodatki - pieczarki, papryka, kukurydza, oliwki, pomidorki koktajlowe, rukola, feta Oregano, bazylia Mąki połączyć Dodać olej i malutkimi porcjami dodawać gorącą wodę, aż do uzyskania zwartego ciasta, odpowiedniego do uformowania pizzerinek Z kawałków ciasta formujemy małe, cienkie pizze Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy około 15-20 minut (w zależności od pożądanej
HealthyCreationscukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla. Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię , można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów(...)cukinii na grilla 2 długie, ale nie za duże cukinie kilka suszonych pomidorów patyczki do szaszłyków sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy ( u mnie krem z gorczycy z miodem ) pół łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku szczypta chilli Cukinię umyłam zimną wodą, odcięłam końcówki. Cukinię pokroiłam w długie plastry obieraczką do warzyw, muszą być
Kuchnia na wzgórzupomocy. Bezcenny jest to czas, kiedy możemy zrobić coś razem w tym zabieganym codziennym życiu. Wtedy to właśnie człowiek docenia takie chwile... Takie na pozór proste robienie ciasta, a takie wymowne... 200 g herbatników pełnoziarnistych 60 g margaryny Palma spółki Bielmar 400 g ziarnistego serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki nasion chia 2 galaretki agrestowe 3 szklanki(...)papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z dodatkiem ksylitolu. Wsypujemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy ¾ rozpuszczonej galaretki, miksujemy. Na brzegach tortownicy układamy połówki umytych truskawek. Gotową masę przelewamy powoli do tortownicy. Wstawiamy
VioletoweKucharzenieJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholować i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundować na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy(...)łyżka cukru pudru Białka ubić na sztywna masę. Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyć z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać masło i wylewać partiami ciasto. Smażyć do zarumienienia ( uważać aby masło się nie przypalało ) Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnić ubitą śmietaną i ozdobić pokrojoną brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe :) Smacznego
Różne smaki w kuchniPołączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka(...)biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTortilla pełnoziarnista może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Możemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki(...)szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk) 2 szklanki maki pełnoziarnistej pół szklanki wrzątku łyżka oleju sól Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka. Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo
wysmienitymoje pierwsze podejście do brownie. Obawiałam się, że rodzina nie będzie chciała spróbować "zakalca", albo ciasto wyjdzie zbyt suche. Niepotrzebnie- ciasto lekko wyrosło, jest wilgotne w środku, dość ciężkie, ale żadna ciocia nie powie, że chyba coś nie wyszło... Smak czekolady podbija dodatek chilii. Bardzo smaczny początek jesieni, polecam :) Składniki na formę 11x37cm: 115 g masła 100 g gorzkiej czekolady(...)ciemnego kakao szczypta chilii szczypta soli 3 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Masło topimy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.Mieszamy, aby powstał gładki krem. Mąkę przesiewamy z kakao i przyprawami. Jajka mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 27 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego
Wrzosowa Polanamnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście była jeszcze z ceną 50% obniżka) ale ja nie pozostawałam jej dłużna i dostawała ode mnie w prezencie krem na zmarszczki 60+ (a miała ledwie 50), nigdy Wam nie mówiłam przecież że jestem miła, co nie? ;-). W każdym bądź razie, książka nawet kilka razy mi się przydała, bo zawiera przepisy(...)ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży farsz: pół kg kapusty kiszonej
greenscarf