Rolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka
SMYKWKUCHNIjeszcze więcej. Przelałam do słoiczka i odstawiłam w chłodne miejsce. Krem bardzo nam z mężem smakował, zaj ada liśmy sam maczając w nim orzechy:) Mo ż na go u ż y ć do chleba jako smarowidło, albo do ś n ia daniowej owsianki, nale ś ników, przeło ż enia ciasta itp . Świetny na prezent :) "Za starym przyjacielem jest
Zdrowa Kuchnia Sowyblachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY: * sok z 3 cytryn * sok z 1/2 pomarańczy
kolorowotorcikowoblachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY Z WINEM: * sok i skórka z 1,5 cytryn
kolorowotorcikowoCzęsto napotykałam się w internecie na tą technikę dekorowania tortu. Nie miałam takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy
Ala piecze i gotujewysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego 350 ml mleka
Fabryka pomysłówBardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :) PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy(...)Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo
Domowa cukiernia Ewyokazać się podstawą praktycznie każdego posiłku , jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem . Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser ? Dodajmy domowy krem czekoladowy , dżem lub bitą śmietaną . Chyba wszyscy się ślinimy w tym momencie! Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe(...)wanilii – szczypta soli – olej Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dwie łyżki oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej
Zdrowy Styl Joanny[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: ok. 600 g ziemniaków 2 główki czosnku 1000 ml rosołu sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki
Domowy Smak Jedzeniakoryciński. Karol przygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie i takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne: hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem(...)cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę pszenną, gryczaną, suche drożdże, kminek, cukier, sól do smaku z ciepła wodą. Dokładanie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej
WojnaNaSmaki.pldelikatny jak chmurka, wilgotny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem likieru kokosowego. Między warstwami biszkoptu spoczywają dwie warstwy. Warstwa miksowanych truskawek i warstwa ananasa z mleczkiem kokosowym całość przykryta puszysty krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany. Polecam! Print Tort wiosenny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały biszkopt z lekkim przełożeniem. Course Desery Cuisine Polska(...)dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt
SprawdzonaKuchnia.plbezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche(...)cukru 45 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru
Kulinarne przygody Gatityproszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia(...)się w niej rozpuścić czekolada. Nie gotujemy! Gdy śmietanka będzie ciepła, zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce ubijamy masę na krem. Wykładamy go na warstwę różaną. Całość przykrywamy biszkoptem z owocami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty
Wrzosowa Polanapokryte). Wałki zawinąć w folię (aluminiową lub spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (wałki muszą stwardnieć). Po wyjęciu z lodówki odwinąć z folii i pociąć ciasto ostrym nożem na talarki o szerokości ok. 1,5cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18 minut (piec, aż ciastka nabiorą(...)dekoracji: W misce połączyć ze sobą kawę rozpuszczalną, masło i łyżkę wrzącej wody. Mieszać aż kawa całkowicie się rozpuści. Następnie dosypać cukier puder. Wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa - krem jest zbyt twarda dodać pół łyżeczki wrzącej wody i ponownie wymieszać do uzyskania właściwej konsystencji. Na wierzch każdego ciasteczka położyć łyżeczkę polewy kawowej i połówkę orzecha pekan. Podawać
Mania Wypiekaniakawy; 1 łyżka amaretto; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie: Wszystkie składniki razem wymieszać. W każdej muffince zrobić otwór (wydrążyć dziurę). Otwory napełnić nadzieniem, tak aby były całkowicie wypełnione. Ciasto z wydrążonych otworów można zjeść:) Składniki na dekorację: 200 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 3 łyżeczki żelatyny; 250 g serka mascarpone; kakao ciemne do posypania; Wykonanie: Żelatynę namoczyć(...)cukrem. Żelatynę podgrzać nad palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko
In my kitchen