Przygotować spód. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej. Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz(...)cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę – wymieszać. Sernik ( po 90 minutach pieczenia w 125 stopniach) wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na nim równomiernie polewę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut w 125 stopniach. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować z piekarnika, tylko wystudzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach
Nie tylko w kuchniSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupy pomidorowej: 1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu(...)mocno nie zrumienić, następnie wrzucamy pomidory i chwilę przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy Vegetą Natur . 3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji makaronu, nalewamy zupę, nakładamy po porcji jogurtu i posypujemy świeżym posiekanym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę. Moje
IzabelawkuchniWszyscy robią ciasto oreo ale wersje standardową, ja stwierdziłam że muszę coś pokombinować. I tak powstało oreo Brownie - Peanut Butter - Golden. Można zrobić z tych trzech albo użyć samego brownie. Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA GÓRĘ I DÓŁ: 30szt ciastek oreo (15szt Brownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden) 60g roztopionego masła MASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany(...)aromatu cytrynowego 25g żelatyny 115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy na jednolitą masę, wykładamy nią blaszkę, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki
Dziś Ja gotujemąki pełnoziarnistej, idealne na śniadanie. Można je podać z ulubionymi nadzieniem i dodatkami. Ja zdecydowałam się na domową fit nutelle zrobioną z orzeszków ziemnych, daktyli oraz kakao. Część kremu wymieszałam też z chudym twarogiem i tak powstał równie pyszny czekoladowy twarożek :) Naleśniki zrobiłam z mleka kokosowego a zamiast cukru użyłam erytrytolu i smażyłam je na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie(...)gazowanej) szczypta soli Do podania : Fit nutella - przepis znajdziecie klikając w link Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i erytrytol. Zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej np. olejem kokosowym. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Podawać z ulubionymi nadzieniem
Healthy food explorerwykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które nie lubią piec lub nie mają piekarnika(...)konfitury malinowej Dekoracja: orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do misy blendera wrzucamy płatki owsiane, sezam oraz ziarna słonecznika i mielimy na miałko. Następnie dodajemy masę daktylową i wszystko dokładnie miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy kształt jajka razem z bokami
Kuchnia MagdaLenywykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które nie lubią piec lub nie mają piekarnika(...)konfitury malinowej Dekoracja: orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do misy blendera wrzucamy płatki owsiane, sezam oraz ziarna słonecznika i mielimy na miałko. Następnie dodajemy masę daktylową i wszystko dokładnie miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy kształt jajka razem z bokami
Kuchnia MagdaLenykonsystencja zrobi się za luźna a w następstwie makaroniki będą się rozlewać na macie. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i na mate silikonową wyciskamy porcje ciasta, zostawiając miedzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu odstawić makaroniki do wysuszenia na około 30-40 min. Jeśli dotkniemy lekko makaronika nie powinien przykleić się nam do palca. Wtedy wkładamy(...)duża temp. makaroniki zaczną pękać i nie będzie tejże falbanki.Makaroniki tez nie powinny się rumienić, po wyjęciu z piekarnika muszą ostygnąć na macie a następnie zimne odklejać i przekładać kremem. Część makaroników przed pieczeniem możemy posypać owocami liofilizowanymi lub innymi płatkami. Krem karmelowy. Składniki; pół szklanki cukru kryształu szklanka śmietany 30% lub 36% 2 łyżki masła
Radość kipiąca uśmiechem.cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. słonecznik: Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik(...)był sypki. masa słonecznikowa: Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie. Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem. Kremem przekładamy blaty biszkoptowe. Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek polewa: Zagotowujemy masło,cukier,kakao i śmietanę
Bon appetit mon amieletniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe 100 g masła lub margaryny – roztopionego i przestudzonego 30 g drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli nadzienie : krem czekoladowy , dżem , konfitura , marmolada do pomalowania przed pieczeniem białko i mąką do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowaniem : Rogalików drożdżowych https://www.youtube.com/watch?v=3CNh4hc4nDk Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn(...)minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki : Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja . Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta : mąkę , cukier , jajko , żółtka , cukier waniliowy , sól , mleko (oprócz
Uwaga Babcia Piecze ChlebBułeczki drożdżowe z kruszonką... Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Oto przepis: 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 żółtko 400 g mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli 50 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 40 g masła Mleko lekko podgrzewamy(...)koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna
Pelusiowa Kuchniakrewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem(...)sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok poncz I ponczII
królestwo garówrybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka(...)słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas
Kulinarne przygody Gatitybułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w Garnkupuree z dyni, przygotowanie gnocchi zajmie Wam 15 minut łącznie z ich gotowaniem. Szybko prawda? Polecam Wam inne dyniowe przepisy: – puree z dyni – dyniowe latte – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – muffiny dyniowe z figami – zupa dyniowa z pomidorami – dynia marynowana w occie – pieczona dynia futsu black – szakszuka z dynią(...)masła – szczypta soli – 1 płaska łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki świeżych listków szałwii Przygotowanie : Puree przełóż do miseczki, dodając mąkę cały czas mieszając ciasto. Nie dodawaj jednak całej mąki od razu, może cię okazać, że jest jej zbyt dużo, jeśli Twoje puree było dość gęste. UWAGA! W komentarzach do tego przepisu pojawia się że ilość mąki jest
nietylkopasta.plciasto z charakterystycznymi górami i dolinami. ciasto parzone: szklanka o pojemności 250 ml 4 jajka L 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 125 g masła masa budyniowa: 80 g budyniu śmietankowego bez cukru/ 2 opakowania po 40 g/ 200 g masła 700 ml mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki jagód cukier puder do posypania Ciasto parzone(...)łyżki wykładam połowę masy i rozsmarowuję na blaszce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni termoobieg na 25 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wykładam drugą część ciasta i tak samo piekę. Tej drugiej już nie wykładam z formy. Masa budyniowa: Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. W 200 ml mleka rozrabiam budyń. Wlewam
wesoła kuchniakluski, które można byłoby podać z sosem słodkim lub wytrawnym. Wczoraj padło na połączenie dyni i smaku kokosa, ale w zupełnie innym wydaniu w porównaniu z moim ulubionym kremem z dyni aromatyzowanym przyprawami Orientu . Zaczyna się czas koloru, który najbardziej lubię na talerzach! 😍 Składniki : 400 g upieczonej dyni odmiany Hokkaido 5 łyżek wiórków kokosowych jajko 15 łyżek mąki uniwersalnej(...)masy dodać resztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym w mące. Kluski wrzucić na wrzątek (po wrzuceniu części ustawić palnik na większą moc). Gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, zmniejszyć
Weekendy w domu i ogrodziebanalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Tarta kokosowa z truskawkami Składniki na formę do tarty ok.23 cm: Spód 260 g ciastek owsianych 70 g roztpuszczonego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). Dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo(...)gęstej śmietany kokosowej* 250 g mascarpone ½ szklanki wiórków kokosowych cukier puder według smaku Dodatkowo 300 g truskawek Do misy miksera przełożyć śmietankę i mascarpone, zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać cukier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na przygotowany spód, wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać z truskawkami. Smacznego! * Zamiast śmietanki kokosowej można użyć mleka kokosowego, wcześniej
Pełny talerzPyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką. Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też
Monia miesza i gotujebardzo rzadko ale jednak. Wszystko teraz kręci się wokół mojej malutkiej córeczki Jagódki, która jutro kończy 4 miesiące i nie zawsze pozwala mi na długie przesiadywanie w kuchni. Ciasto a'la 3 bit, ale napisze z czystym sumieniem, że lepsze, a wszystko za sprawą chrupiącego spodu, który nawet jeśli jest 3 dni w lodówce to nie mięknie i dalej(...)ciepłą wodą, aby stała się płynna. Wlać do sucharów. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25x 35 cm. Wyrównać łyżką zamaczając ją w wodzie. Wstawić do lodówki. Warstwy krem karpatkowy w 5 minut 2 op. mleko 800 ml. herbatniki 200 g. krakersy słone ok. 90 g. śmietana kremówka 30 % 600 ml. śmietan- fix 2 op. masa krówkowa
Kuchnia Paulettesźródło białka, a ja z tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę zieleninę na talerzu. Potem gdy zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną zupę krem z zielonego groszku, robiło się ją dosłownie w kilka chwil, potem raz ciach do blendera i obiad gotowy, ile ja się tej zupy w pracy objadłam! Ale chyba największą(...)wszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę i wodę. Zagnieć szybko
SMYKWKUCHNIłyżek mleka Rozpuścić w garnku masło, a następnie dodać do tego cukier, miód i mleko – wymieszać. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą i jajkiem, zalać to ciepłym roztworem. Wyrobić ciasto jak kruche, podzielić na 4 części i rozwałkować. Każdy placek pieczemy 8-9 min. w tradycyjnej brytfannie o rozmiarze 39,5 cm x 23,5 cm w temperaturze 180 stopni(...)zabieramy papier z plackiem i odstawiamy do wystygnięcia. Placki powinny być zrumienione, cienkie i po jakimś czasie bardzo twarde. Po przełożeniu ich budyniem, staną się idealnie miękkie. SKŁADNIKI NA KREM/ BUDYŃ 0,5 L mleka szklanka cukru 1 łyżka mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 kostka margaryny Mleko zagotować z cukrem. Przed gotowaniem odlać trochę mleka
Calzonella.comzaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. W trakcie(...)jasny biszkopt i jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows
Kuchcikowoasi...Kawałek mniedown for English Zobacz film :) Kolejna zdrowa propozycja na pyszny deser. Naleśniki nie są tak delikatne jak z mąki pszennej, w strukturze bardziej papierowe, ale wciąż pyszne :) U mnie z kremem kasztanowym , pasują jednak do wszystkiego :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20-30 minut Ilość sztuk(...)chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni. Smacznego! *Można
Bazując na smaku