Dla niektórych przysmak dzieciństwa a da innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym
Kuchnia PROzdrowotnaProste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ilość rurek możecie dostosować do swoich potrzeb. Waflowe rurki można nadziać dowolnym kremem lub bitą śmietaną. U mnie dziś ekspresowa wersja z kremem adwokatowym i czekoladą. Spróbujcie. Jestem ciut niecierpliwa… co widać na zdjęciu. Za szybko chciałam spróbować tych pysznych rurek (czekolada jeszcze nie zastygła) Dziś rurki w wersji ekspresowej(...)następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i małą szczyptę soli. Mieszamy. Kolejno dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę. Mieszamy do połączenia (nie możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta na środek i zamykamy urządzenie. Pieczemy około 1,5 minuty (czas należy sprawdzić na instrukcji, może być różny). Wyjmujemy gorący wafel z urządzenia i od razu owijamy go wokół drewnianej
Słodkie okruszkirównież smakują świetnie. To lekkie i smaczne ciasto to idealny dodatek do kawki, a także świetny wypiek, którym możemy poczęstować swoich gości. Z pewnością będą zachwyceni tak smacznym i lekkim smakołykiem. Poniżej zaprezentuję Wam jak krok po kroku wykonać pyszne ciasto z mrożonymi truskawkami i masą budyniową. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ Składniki: BISZKOPT(...)wrzątku. Co jakiś czas mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy w 400 ml mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie, miksujemy go na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując, dodajemy budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Masa powinna szybko tężeć. Na biszkopt z masą truskawkową wykładamy 1/2 masy budyniowej. Całość przykrywamy
Przepiski.pllaskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM
W kuchni Karmel-itkipomarańczy (1 łyżka) ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) sól (szczypta) Poncz: herbata zaparzona (pół szklanki) sok z pomarańczy (3 łyżki) Krem krówkowy: masa kajmakowa orzechowa (500 g) serek mascarpone (250 g) orzechy włoskie posiekane (40 g) Krem maślany na bezie: białka (6 szt.) cukier (400 g) masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej sól (szczypta) barwnik spożywczy najlepiej(...)mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy. 2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych foremek, to upiecz najpierw jeden biszkopt, a później
RITA food channelsamej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)łyżeczki sody (dałam 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Krem: 20 g masła 180g serka twarożku śmietankowego lub serka kremowego 80 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy długie, cienkie paski skórki pomarańczowej - do dekoracji
Kuchnia Prezydentowejminut w temperaturze 200 o C . Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C. Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem(...)następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Notatki: ciasto kruche można przechowywać kilka dni w lodówce a w zamrażarce do 3 miesięcy Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comlimonkowy - przepis: Składniki: (Forma do tarty 36x12 cm) Spód: 90 g masła 80 g cukru 2 żółtka jajek "zerówek" 200 mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli + masło do wysmarowania formy Krem: 4 jajka "zerówki"(225 g) 180 g cukru sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż
Moje QulinariaTort na komunię był moim słodkim prezentem dla córeczki przyjaciółki z okazji jej I Komunii Świętej. Przygotowując go przez kilka dni, cały czas myślałam o reakcji
Słodki Pomysłciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut. Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem. Upieczona roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na gęsty krem. Wystudzoną
Agusiowe smakołykiżółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja(...)forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu Składnik na przełożenie: nasączenie: szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając
Domowe ciastakupne kremy, które są mieszanką cukru i tłuszczu, a orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 5 naleśników Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej
HealthyCreationsLetni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł
Szalona Kuchnia Ewelinyciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem
Bon appetit mon amieLubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy
Kuchnia w czekoladzie