wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek do mięsa czy również ze śmietaną. Ja podałam z kremem z trybuli
Moje Małe Czarowanieciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam na nim kluseczki. Kluseczki były pyszne. Smacznego! Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA
potrawyregionalneciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem: 600 ml śmietanki
Panda i jej światzupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto i robimy
MarciochaKucharzyciasto urośnie, ale przede wszystkim w górę). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek. Jeśli ciastka wystygną przed krojeniem będą się bardziej kruszyły i trudniej będzie je ładnie przekroić. Przekrojone ciastka przygotować tak, by po napełnieniu spodu kremem od razu można było przykryć ciastko
Trzeci talerzkoła ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana
Jadło i czytadłoRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy
Humanistka w kuchniEkspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z
Kulinarne PrzebojeTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy
SMYKWKUCHNIszczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta. Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy na pol, kiedy jeszcze cieple. Krem: Gotujemy budyn smietankowy. Po ostudzeniu laczymy z maslem I 2 lyzkami cukru pudru. Krem wkladamy
Smaki Edytycukru z wanilią 1 łyżka oleju 90 g. mąki pszennej 2 łyżki syropu wiśniowego ok 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (najlepiej takiego ) Polewa 100 g. mlecznej czekolady Krem 250 g. mascarpone 80 g. czekolady gorzkiej 80 g. czekolady mlecznej Nadzienie 1 upieczona pokruszona babeczka 1/3 szkl. syropu wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody Dekoracja 9 wiśni(...)miksuj jeszcze przez minutę. Barwnik rozmieszaj w syropie wiśniowym. Do masy jajecznej dodaj olej, rozmieszany barwnik i po trochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-16 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmij z blaszki
Delicious PlaceSernik w Dniu Wszystkich Świętych jest wypiekiem oczywistym w moim rodzinnym domu. Upraszcza to mą rolę, gdyż dylemat dotyczy tylko tego, który z przepisów, tym razem. Wybór rodzaju ciasta - odpada. Zdarza się, że obok sernika w tym dniu pojawia się jeszcze słodki sąsiad, najczęściej w formie piszingera lub kruchych ciastek. W tym roku zabrakło czasu. Na stole jednak nieśmiało zostały(...)jasny. Nie dominuje w nim żadna nuta, poza smakiem dobrego sera. Upieczony na spodzie z herbatników, co skraca znacząco procedurę przygotowania. Ogółem po pół godzinie używania miksera i blendera ciasto jest w piekarniku. Wykonanie jest banalnie proste, w skali trudności 1- 5, nadaję mu z całą odpowiedzialnością 1 . Ale - jest ale. To przepis wyłącznie dla miłośników serników kremowych
Kronika Piekarnikaniego;)). I wiecie… wyszły pyszne:) Na 12-14 sztuk: 1 szkl. wody 60 g masła 170 g mąki 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli morskiej 4 jajka Krem: 1 i 1/2 szkl. śmietanki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 op. śmietan-fixu Lukier: 130-150 g cukru pudru 1 łyżka kawy zbożowej(...)wody W rondelku o grubym dnie umieszczamy wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy mąkę i cały czas bardzo energicznie mieszając, gotujemy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od boków naczynia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy po 1 jajku i mieszamy (lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Przygotowane ciasto przekładamy
Smaki Na TalerzuDwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia to kolejna propozycja na pyszne ciasto w sezonie truskawkowym. Delikatne, kremowe i mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy(...)Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu i ponownie zmiksować. Połowę masy odłożyć
Kocham..lubię..gotuję..