Kiedy robisz coś od całego serca wychodzi najlepszy rezultat! Tym razem było właśnie tak! Robiłem tort dla mamy na urodziny i to był najlepszy tort
Kuchnia Łukaszazrobić. Do tego ukochane przez nas borówki i maliny i deser jak marzenie. Składniki: 4 duże schłodzone białka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu krem 500 ml śmietanki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki soku malinowego lub wiśniowego 250 g borówek i malin Przygotowanie: w misce ubić białka na sztywną pianę ubijając nadal dodawać(...)rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie posypać owocami ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego
Gotowanie z pasjąDziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy(...)toksyn z organizmu, działa moczopędnie, antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcukru trzcinowego 2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej 1/2 szklanki wody galaretka pigwowa ze skórek: 1 pigwa skórki i gniazda z pestkami z 1 kg pigwy 1/2 szklanki cukru trzcinowego woda krem pigwowy: 200 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 i 1/4 szklanki galaretki pigwowej którą wysmażyłam mi tyle wyszło wierzch: 50 g mascarpone 200 ml śmietany 30 % 1 łyżka(...)łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut
wesoła kuchniaDavid Lebovitz pisze: " Monsieur Laduree przełożył dwie bezy kremem i narodziły się paryskie makaroniki; ten delikatny przysmak pozostał niezmieniony od niemal stu pięćdziesięciu lat i wcale nie musi się zmieniać. Nie oznacza to wcale, że klasyki nie można odświeżać. Często cieszy zaskoczenie nowy smakiem i doznaniem". Klasyczna mała czarna. Klasyka gatunku. Ład, skład i porządek. Wszystko jak trzeba(...)połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier). Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon
KUCHARNIAziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec(...)jest do dziś. Kto pamięta niemieckie babki takie w złotku i dwoma kolorowymi kropkami w środku, które podobno były owocem, albo spody biszkoptowe na które zaradne panie domu robiły krem z paczki, na to brzoskwinie z puszki i galaretka (a jakże z paczki)? Tyle z wspominek… Blachę dopadłam w Lidlu za 25 zł i szczerze polecam kupowanie własnie
greenscarfjajko 2 żółtka 80 g ksylitolu lub erytrolu lub cukru 70 g masła sok z połowy limonki 1/4 szklanki soku z ananasa Ze składników na kluski zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej uformuj wałeczek i pod kątek odcinaj ostrym nożem „kopytka”. Gotuj w dużej ilości lekko osolonej wody. Na patelni zagrzej masło. Ananasa(...)metalowej, roztrzepujemy jajko, żółtka i słodziwo. Następnie dodajemy masło i sok. Masę podgrzewamy na parze, w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Mieszamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Jeśli jednak powstaną grudki, masę można przetrzeć przez drobne sito
KucharzycaJesień to ta pora roku, którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Ja osobiści lubię jesień, ale jak świeci słońce i nie ma szarugi. Październik i
kulinarnyJaFrittata z mozzarellą, ciecierzycą i papryką 33 Placuszki Kefirowe placuszki owsiane przekładane serkiem waniliowym 36 Jabłka w cynamonowym cieście 38 Placuszki z białym serem i borówkami 40 Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą(...)Daktylowy budyń owsiany z jagodami 57 Nocna owsianka kefirowa z kakao i owocami 59 Krem gryczany z bananem i masłem migdałowym 61 Pieczona owsianka kokosowa z borówkami 63 Sernikowa owsianka bananowa 65 Pieczony serniczek
Zdrowie na języku :PPomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, dla smakoszy kawy i nie tylko. Smakuje wyśmienicie i szybko się robi. Ciasto zrobiłam w wersji bezalkoholowej, ale można też dodać kilka kropli wódki do ponczu. SKŁADNIKI 1 op. podłużnych biszkoptów (200g), 250 g serka mascarpone, 250 g śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, aromat waniliowy, kakao do oprószenia, 1 szkl. mocnej kawy WYKONANIE(...)Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie ser i aromat waniliowy. Formę wykładamy folią, połowę biszkoptów nasączamy w kawie, układamy w formie po dwa rzędy. Smarujemy połową kremu, posypujemy kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy całą noc w lodówce
słodki bratekzielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade(...)paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło
Ugotowane pozamiatanedodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową 4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami i solą, zagniatamy kule, owijamy folią i odkładamy na ok 1 h 5. Szczawik ucieramy(...)łyżek, ucieramy całość do momentu kiedy roztarte listki połączą się z oliwą 6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy 7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej
Słodki KompromisTe wafelki to smak mojego dzieciństwa. Moja mama przygotowywała je na każde święta. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać, jak Wy
Wiszniówka