BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 222Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itki
OGNISKO BLOGERSKIE Z WODNIAKAMI - STARY PORT, POZNAŃ. 207Spotkania blogerów kulinarnych, w szczególności naszej ekipy z Wielkopolski, to po prostu prawdziwie rodzinna atmosfera, gdzie prócz samych blogerów przybywają ich przyjaciele, drugie połówki, dzieci, a
W kuchni Karmel-itki
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 288Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić
W kuchni Karmel-itki
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 237"Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" - znowu zadajesz pytanie z serii tych głupich. Nie, nie mam ochoty tłumaczyć tego setny raz z rzędu. Nie, nie będę
W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 948Swego czasu, sałatka z zupek chińskich zrobiła w kulinarnej blogosferze prawdziwą karierę! Boom, jaki nastąpił spowodował,że wszyscy, albo prawie wszyscy blogerzy, prezentowali właśnie tę sałatkę
W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 218Wchodzimy razem w ten Nowy Rok. Słyszysz fajerwerki za oknem?Kolejny rozdział naszego życia, gdzie 365 pustych stron czeka na zapisanie.Chciałbyś, by ten rozdział był
W kuchni Karmel-itki
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 322Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 222Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itki
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 259Z ciekawostek - NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest
W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 202Witam, witam! Ostatnio moja pisanina na blogu prezentuje się bardzo chaotycznie. To wina wielu zajęć, czyli kursów językowych codziennie do południa, pracy po południu i do
W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 304Lubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne
W kuchni Karmel-itki
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 229Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek
W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 324Drób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy
W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #1: PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI (VEGAN) 255Na blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem
W kuchni Karmel-itki
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 481Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itki
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 247powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można(...)mogą więc znacznie różnić się mocą. Na rynku można dostać takie agary, których niecały 1g powoduje stężenie 100ml wody (ok. 1/3 łyżeczki agaru). Miłej przygody z żelatyną i agarem! Karmel-itka Zdjęcia: - http://smakujmy.pl/10297agar-agar/agar-agar/ - http://kobieta.interia.pl/kuchnia/od-podstaw/news-jak-stosowac-zelatyne,nId,971230
W kuchni Karmel-itki