ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:23/162)

PESTO Z RUKOLI (VEGAN) 223

Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2

W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 237

Ostatnimi czasy coraz częściej sięgam po orientalne receptury, bawię się orientalnymi smakami, składnikami.Sprawia mi to duża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących

W kuchni Karmel-itki
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 149

KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 337

Dzwoneczki brzęczą gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchająkłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi głowami

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. 190

Słońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem

W kuchni Karmel-itki
Kim jest POLSKI FOODIE? 146

Drużyna Cookleta chce poznać zdanie internautów i postanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'.Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 215

Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi

W kuchni Karmel-itki
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 291

jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę w 180°C ok. godzinę. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KONIEC I POCZĄTEK 201

    Coś się kończy, aby inne "coś" mogło się rozpocząć. Tak było tym razem. Kilkutygodniowa ciężka praca, długie godziny spędzone przed komputerem... A wszystko po

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 225

Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze  z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład

W kuchni Karmel-itki
PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA. 161

"Zmarznięte dłonie chowasz do kieszeni. Znów zapomniałaś rękawiczek, który to już raz w tym roku? Masz takie zaróżowione od mrozu policzki i uroczo czerwony nosek. Przytulałbym

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 149

Nie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy,aby nie zadręczać się domysłami...Przeklęty łososiu

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL GREJPFRUTOWY. 2356

Soczyste, słodko-gorzkie cząstki smakujesz w chwili słabości. Chcesz jak i on, być gruboskórna, by nic ani nikt nie zdołał Cię zranić. Ale masz zbyt dobre

W kuchni Karmel-itki
Ciasto na Sylwestra- Snikers. 178

Oprócz sałatek i innych przekąsek na Sylwestra nie powinno zabraknąć dobrego ciasta. Moja propozycja to Snikers. Pyszne miodowo - orzechowe ciasto w słodkim karmelu. Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI ok.600 g mąki  3-4 łyżki miodu  2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny(...)orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa ciasta pieczemy  w 180 stopniach

W kuchennym oknie Ewy
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 188

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 240

************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane

W kuchni Karmel-itki