600g miąższu z dyni 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 1/2 szkl Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 1 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 jajka Karmel : 50g cukru Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 100 ml śmietanki 30% odrobina soli Przygotowanie : Dynie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku do miękkości(...)miąższu dyni. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę. Pieczemy około 30-40 minut, w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Karmel: Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor ( w tym czasie nie mieszamy ! ) dodajemy odrobinę śmietanki i mieszamy do połączenia. Gdy składniki się
Garnkowe fanaberieUżywacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itkiNa raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól
W kuchni Karmel-itkiMatura, matura, maturaaaa... Aaaaaaa! Z racji pisanej przeze mnie właśnie matury, przez najbliższe dwa tygodnie nie będzie nie na blogu, po prostu nie mam czasu nie
W kuchni Karmel-itkiroku 1898 i do dziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli(...)powstanie złocista warstwa na dnie foremki. Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki o grubości około 7-8mm. Układam na karmelu, bardzo ciasno, najlepiej by kawałki owoców nachodziły na siebie. Następnie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je odpowiednio do średnicy formy i układam na owocach. Zmniejszam temperaturę piekarnika. Całość piekę w 200 stopniach przez 17-20 minut
W kuchni Karmel-itkiCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy
W kuchni Karmel-itkiIdealne ciasto dla miłośników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzą zdumiewający efekt! Składniki na biszkopt orzechowy: 7 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy(...)delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Składniki na ciasto kakaowe: 6 dag masła szczypta soli 14 dag cukru 1 jajko 2 dag kakao ½ łyżeczki proszku ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag mąki tortowej 14 łyżek mleka
Tradycyjna Kuchniabył strzał w dziesiątkę, polecam. Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki 30% 45 g masła 1/4 łyżeczki soli 200 g drobnego cukru ganasz: 200 g gorzkiej czekolady(...)mielone migdały. Zagniatamy na gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy ok. 15-17 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód tarty. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy karmel. Na nieprzywieralnej patelni lub w garnku podgrzewamy cukier
Mienta blogkruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach, po drugie słony karmel jest niebiański, kto nie próbował ten niech żałuje. ok. 2 szklanek słonego karmelu z tego przepisu ciasto na około 30 ciastek 250 g margaryny 330 g mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Z zimnej margaryny(...)mąki i śmietany szybko zarobić ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kółka i wykładać nimi metalowe foremki co ciastek. Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystygnięciu ciastka napełnić karmelem. Czekoladę włożyć do woreczka strunowego, rozpuścić w ciepłej wodnej kąpieli, w woreczku zrobić maleńką dziurkę i wyciskać
Jadło i czytadłoKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkiBez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie
W kuchni Karmel-itkiZe wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego
W kuchni Karmel-itkiWeekendowy przegląd lodówki.Nic dodać, nic ująć, a zawsze wyjdzie coś smacznego. SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ. /przepis własny;/ woreczek ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 5 jajek 300g
W kuchni Karmel-itkiDzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że
W kuchni Karmel-itkiTruskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z
W kuchni Karmel-itki*********** POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną
W kuchni Karmel-itkiŻyczenia. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy będą dla Was czasem wytchnienia, odpoczynku i relaksu. Spędzajcie je w gronie najbliższych Wam osób, w jak najlepszym
W kuchni Karmel-itki