Kolejny weekend Karmel-itce upłynął pod znakiem gotowania we wspaniałym towarzystwie.W piątek po południu odbyły się bardzo przyjemne, pełne zabawy i śmiechu warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim
W kuchni Karmel-itkiDziś zapomina Karmel-itka o kuchni. Dopiero co wróciła z Trójmiasta, zmęczona pięciogodzinną jazdą pociągiem,półgodzinnym targaniem torby z dworca do domu, ale szczęśliwa i usatysfakcjonowana
W kuchni Karmel-itkiTeoretycznie, Karmel-itka w zwyczaju nie ma kupować na promocjach nie wiadomo jak wielu produktów. Podkreśla, teoretycznie. Tym razem jednak, uległa chwytowi marketingowemu i widząc promocję
W kuchni Karmel-itkiBieszczady, fot. Karmel-itka, 2011. Rozstaję się z Wami na tydzień. Czas, by w końcu odpocząć od zabieganego życia, pracy, braku czasu. Wraz z przyjaciółmiwybieram się
W kuchni Karmel-itkiKochani! Karmel-itka ujawnia swą artystyczną duszę, natchniona zapachem korzennych przypraw i świątecznych piosenek, śle Wam życzenia prosto z serca: Niech uśmiech nie schodzi z
W kuchni Karmel-itkiTak, zgadza się. Karmel-itka pisze dla Was już 4 lata !Wciąż zastanawiam się, gdzie ten czas tak szybko uciekł? Pamiętam swoje kulawe początki, paskudne zdjęcia
W kuchni Karmel-itkiWrocławski rynek. Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to
W kuchni Karmel-itkiRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiBardzo pyszne , rustykalne wręcz ciasto o lekko kwaskowatym smaku i pachnące karmelem ze "spalonego" cukru. Ciasto jest warte wykonania tym bardziej ze rabarbaru wszędzie pełno. Polecam gorąco. Paj rabarbarowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasie, kajmak jest gotowy. Wykładam go na kruche ciasto i wygładzam powierzchnię. Wiórki kokosowe delikatnie podprażam na suchej patelni, posypuję wierzch ciasta, delikatnie "przyklepuję", by kokos przykleił się do kajmaku. Zostawiam do całkowitego wystudzenia wypieku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiO zdrowotnych właściwościach nasturcji, Karmel-itka pisała przy okazji pochwalenia się śniadaniem, dokładniej chlebem z nasturcją i miętą. Tym razem Karmel-itka postanowiła wykorzystać roślinę, jej
W kuchni Karmel-itkiOrzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)koniec delikatnie wymieszaj łyżką. Na dnie, wcześniej wysmarowanego masłem, naczynia do pieczenia, ułóż gruszki (obrane i wydrylowane), zalej masą. Pieczemy godzinę w temp. 165 stopni C. Do suchego patyczka! Karmel orzechowy: -1/3 kostki masła - 2 łyżki śmietanki - 3 łyżki miodu - łyżka brązowego cukru - orzechy laskowe i włoskie W rondelu stop masło z miodem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj
SMYKWKUCHNIsztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarmel to coś za czym tęskni się na diecie. Otóż okazuje się, że można go jeść nawet, gdy postanowiliśmy schudnąć. Dla odchudzających się i nie …przepis
Humanistka w kuchniUpały. A kiedy jest gorąco, Karmel-itka ma mniejszy apetyt.Ha, ale na tłuste sosy, ciężkie mięsiwa, obfite porcje... Nie, nie, nie! Mamy w końcu czerwiec, prawie
W kuchni Karmel-itkiGroszek obrodził w tym roku bardzo obficie. Karmel-itka uradowała się na widok obwieszonych suto strączkami krzaczkówna swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z
W kuchni Karmel-itkisobie coś z grejpfruta, była jakby lekko gorzkawa... Ale to tylko delikatnie wyczuwalna nuta w tle, generalnie smakowała... No cóż, pomarańczowo . Przepis na ciasto znalazłam u Oli , i nie potrafiłam się mu oprzeć. Karmel, na to cieniutkie plasterki pomarańczy, które podczas pieczenia cudownie się karmelizują. Jeśli nie lubicie kandyzowanej skórki pomarańczy, tej lekkiej goryczki, lepiej owoce obierzcie przed ułożeniem(...)desery z pomarańczą przygotowały również Justinka , Mirabelka , Mopsik i Pela . Koniecznie sprawdźcie, co za pyszności goszczą dzisiaj na ich stołach. Odwracane ciasto z zielonymi pomarańczami i tonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) karmel: 45 g masła 160 g cukru 1 łyżka glukozy w płynie dodatkowo: 1 zielona pomarańcza ciasto: 190 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam
W kuchni Karmel-itkibiałek i wrzucam pokrojone suszone morele. Keksówkę o długości ok. 18 cm wyścielam papierem do pieczenia, wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która ma 80 km długości i jest najwyżej polożoną zamieszkałą doliną w Europie. Przepis, troszkę zmodyfikowany, zaczerpnięty z książki: „Pieczenie(...)cukru, miód i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy karmel, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Jeśli otworzą się grudki z karmelu, to gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecia ciasta cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, przy czym podnosimy nieco brzegi. Nakładamy nadzienie, zakładamy do środka
Mia Cucina Sofieta