ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:129/162)

Sernik z dynią i mascarpone 161

gram serka mascarpone  3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy(...)minut. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, sernik wyjmujemy z piekarnika, smarujemy serkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu aż się utworzy karmel

Bajeczna Kuchnia
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 154

roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej   1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii  Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach. Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę(...)będzie aż zagęsty. Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Dzieląc tartę

Czarnawisienka
Kruche ciasteczka z kajmakiem 179

kilka kropel esencji waniliowej  1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut(...)dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.  2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już

Apetyczna babeczka
Tymianek i figi. Tarta 128

się w trzy dni; od dzisiaj więc zaczynamy przygodę z rzeźbami z czekolady i karmelu. Szczególnie na myśl o tym drugim niecierpliwie przebieram łapkami; do tej pory bowiem z karmelu robiłam co najwyżej nitki... Oj, będzie się działo! Jednocześnie (a odkrycie to wprawiło mnie w stan niekłamanego zdumienia) nie mogę się doczekać, żeby wrócić do pracy. Do domu, już(...)dobre określenie. Zobaczyłam, ile mam, i jak okropnie byłoby to stracić. Ale nie popadajmy w melancholię. Jesień jesienią, ale trzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 200

policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo ) w miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak(...)łyżka śmietany 18% ok. 170 g masła  Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego

Symfonia Smaków
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 153

Gniewinie, a dokładniej  w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach,  a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE , które także przyrządzone  zostało specjalnie na konkurs. Dziś natomiast prezentuj ę danie główne, konkursowe. Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko wielbicielom nietypowych połączeń. Wybaczcie za fatalne zdjęcie(...)zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Figi z mozzarellą i pomidorami w balsamicznym sosie 148

Uwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja

kulinarnyJa
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 127

nowości! Równie obłędne połączenia zaskoczyły swoim smakiem. „Racz się niespiesznie” – tak głosi hasło Saskiej. I tego się trzymaliśmy! Pomarańcza z Nutą Bourbona Orzech Laskowy z Nutą Karmelu Kawa z Nutą Brandy Saska jest mecenasem food pairingu, który polega na umiejętnym łączeniu alkoholu z potrawami, a szeroki wybór smaków tego trunku daje niesamowite pole do popisu(...)OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier drobny – 170 g * mąka pszenna – 70 g * mąka migdałowa

Ostra na Słodko
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 224

czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę(...)minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli nie, czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster, Idared, Szampion, Jonagold, Red Delicious, moje miały

Karo in the Kitchen
Jagodzianki 151

przy Cukierni ... , to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki :) Te dzisiejsze upiekłam z ostatnich już jagód w tym roku.  Z niemal identycznego przepisu, z którego piekłam drożdżówki z jabłkami w karmelu i drożdżówki z jabłkiem i sliwką . Jagodzianki 16 szt. 500 g mąki 5 dkg świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru 10 dkg rozpuszczonego masła(...)mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto

Posadzone i zjedzone
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 204

została zmniejszona.  Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok,  więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik malinowy 168

Po raz kolejny Lidl Polska wysłał do mnie paczkę - niespodziankę. Znalazła się w niej książka i słodkości oraz ekspandowane ziarna a także miód. Jak pewnie każdy

Ewa w kuchni
Sernik dyniowy 285

Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu

Poezja smaku
KARMELOWE NALEŚNIKI Z SEREM I ORZECHAMI 145

słodko, czy ostro czy nawet słono – naleśniki przynajmniej raz w tygodniu muszą u mnie być! Dziś mam dla Was przepis na jedne z tych ulubionych – z serem, karmelem i prażonymi, posiekanymi orzechami. Obłędnie słodkie! Taka słodka rozpusta, na którą warto się skusić i dla której warto zgrzeszyć! Są idealnym pomysłem na słodki obiad albo np. przyjęcie dla dzieci(...)smaku * orzechy włoskie – ok. 50 g SOS KARMELOWY: * cukier drobny – 4 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko

Ostra na Słodko
Sos karmelowy 186

Opis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany(...)rozkładamy go równomiernie po całej powierzchni. Na średnim ogniu musimy cukier skarmelizować na złoty kolor. Musimy pamiętać, aby nie mieszać cukru. Ewentualnie możemy potrząsać całym garnkiem. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki. Gdy cukier się skarmelizuje, dodajemy masło i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy masło się rozpuści ściągamy garnek z ognia. Następnie cały czas energicznie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dieta okruszkowa 158

metaforycznego albo realnego z krwi i ko... z mąki i musu jabłkowego znaczy się:-) Bo jakby popularna nie była, dieta okruszkowa nie zastąpi zbilansowanej diety. JABŁKOWE MUFFINY Z SOLONYM KARMELEM 40g masła 300g mąki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150ml jabłkowego musu (z naszych jabłek!- Golden Delicious obrany, bez gniazd nasiennych, zmiksowany) 100ml(...)mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W osobnym naczyniu łączymy mokre- mus, śmietanę, jajko i płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane.  Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy

les mirabelles
Różowy kajmakowiec z cappuccino 152

dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli.  Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką(...)dodając żółtko przygotować krem. PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce

Wanilia i Kardamon
Zupa cebulowa 143

oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego  1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony), karmel z łyżki cukru  by wzbogacić smak i kolor. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić(...)odpowiadają.  Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy. Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka. Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele. Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna