Pyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy do ciast, ale chyba najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoika. Przekonajcie się sami :) Wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, należy tylko mieć oko na roztapiający się cukier, później idzie jak z płatka. Polecam! Składniki(...)Ustawić patelnię na średnim ogniu i czekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią (max. kilka razy), by cukier rozpuszczał się równomiernie i karmel się nie przypalił - jeśli zauważycie, że w jednym miejscu za bardzo zaczyna brązowieć, a np. w drugim cukier jeszcze całkowicie się nie rozpuścił, poruszać patelnią tak, jakbyście rozprowadzali olej na patelni
Domowa Cookierenka Agiprzepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa(...)gotowanie warzyw strączkowych i owocowych oraz ich krojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz
Marta Gotujeegzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać, że zadanie to spędzało mi sen z powiek. Ciasta bowiem to mój żywioł: uwielbiam obmyślać połączenia smaków, dekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię(...)pół roku temu. Nie mam pojęcia, dlaczego akurat o nim pomyślałam, ale stwierdziłam, że będzie to doskonały przepis. Zaraz potem wymyśliłam temat: jesień . A potem poszło już gładko: kasztany, karmel, jarzębina, czekolada... Nie musiałam się nawet wysilać; zanim wróciłam do internatu, miałam już cały plan, wszytko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście, przed egzaminem jeszcze kilka razy delikatnie koncepcję zmieniłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćsmaku, Pani liczyła na uzyskanie efektu „wow”? To nie jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika(...)zmiana składników daje nowy przepis, nowy sposób, nowy smak, nowe właściwości. Pół biedy, jeśli chodzi o dania wytrawne, ‘kaplica’ – jeśli ktoś swoje trzy grosze postanowił dorzucić do cukiernictwa… Ciasta i ciasteczka w znakomitej większości przepisów nie zniosą nieuwagi, niedbałości, niedoważenia składników, zamienienia cukru na ksylitol, białka kurzego na siemię lniane. To jest chemia w czystej postaci, trzeba znać
Karo in the Kitchenczekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy(...)pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca
ladykitchenjest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej(...)będąc na wakacjach. Po prostu nie potrafię się im oprzeć! Moje to dość luźna wariacja na ten temat. Jest więc gęste i kremowe nugatowe semifreddo, delikatnie słony, dość ciemny karmel i chrupiące kawałki czekolady. Całość wyszła obłędna! Oczywiście, nie jest to to samo, ale odważę się napisać, że efekt końcowy jest równie udany. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą komponują
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowe masło, to zupełnie inna bajka. To kupne nigdy nie miało takiego aromatu..., to domowe jest wprost cudowne, pachnie nie tylko lekko orzechowo, ono ma wręcz aromat karmelu, cudo, cudo, cudo, ot po prostu. Kto jeszcze nie próbował przygotować swojego masła klarowanego (ghee) polecam. Przepis jest bardzo łatwy, a efekt końcowy powala na kolana. Dla mnie to było zaskoczenie(...)swoje mam jednak zawsze w lodówce. Warto więc przygotować od razu większą ilość, "by nie stać ciągle przy garach"... Tym bardziej, że takie masło można dodawać nie tylko do ciast (ja piekłam już na nim babkę, wyszła cudnie maślana), ale praktycznie do wszystkiego: do kasz, warzyw, mięs, itp,itd. Składniki: - 1kg dobrego masła 82% tłuszczu - garnek z grubym dnem
Smaczne Zdroweubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy(...)Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego rodzaju czekoladki, orzeszki w czekoladzie, szyszki w karmelu. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia
Życie zaczyna się w kuchniDość czasochłonne , ale pyszne,więc nie szkoda czasu, aby poświęcić go na pieczenie babeczek :) Zapraszam i polecam:) Na Walentynki propozycja wręcz wspaniała :) Składniki: 3
Różne smaki w kuchniKocham serniki! Najlepsze smaki dzieciństwa to te pyszne serniki z dodatkiem rodzynek, które dla mojego pokolenia były swego czasu rarytasem. Wiem, że trudno to sobie
UgotujmyTo.plsosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá . Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy(...)gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimoje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda! Jeśli coś się zmieni w godzinie nadawania, napiszę. Będzie mi niezmiernie miło. A tu jest ten szczęśliwy przepis ------ CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE Miałam przyjemność poznania Pani Wachowicz osobiście. Jestem pod wrażeniem jej osoby. Emanuje od niej tyle pozytywnej energii i ciepła! Wspaniała, wesoła kobieta, która także potrafi utrzeć nosa ekipie, kiedy(...)więc w najbliższym czasie posty będą mniej kulinarne. Jedna stwierdzam, że nawet tydzień by nie wystarczył, aby dokumentnie zwiedzić Kraków. Miejsce pełne tajemnic i wspaniałych miejsc, zabytków, restauracji. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimasa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy
królestwo garówmocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny, brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. W międzyczasie(...)zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy. Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać na patelni, uważając, by ich nie spalić). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki