małe kawałki (u mnie druga opcja) - śmietankę zagotować, dodać orzechy oraz cukier, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na dziesięć części, jeśli ciasto jest klejące, podsypać lekko mąką lub brać natłuszczoną olejem dłonią - każdy kawałek rozciągać dłonią, na środek nakładać łyżeczkę farszu orzechowego, brzegi złączyć razem, sklejając, następnie formować w dłoniach pączki - gotowe(...)ostygnięcia - przygotować sos karmelowy: do rondelka wsypać cukier, zalać wodą, podgrzewać na małym ogniu, aż woda odparuje, a cukier przyjmie złotą barwę, podczas tego procesu nie wolno mieszać karmelu łyżką, a jedynie potrząsać rondelkiem, aby ułatwić równe karmelizowanie się cukru - złoty karmel zdjąć z palnika, dodać zimne masło, energicznie wymieszać drewnianą łyżką, następnie wlać śmietankę i cały czas mieszając, ponownie
Smakołyki BerenikiNa większości blogach panuje już świąteczna atmosfera a u mnie ciągle jeszcze nie. Z nastrojem świątecznym poczekam aż przyjadę na święta do Polski. Teraz mam
ciastkarnia na kruchym spodziewykonanej pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe to CUSZIMA wg Siostry Anastazji z musem truskawkowym 2.Bloga prowadzę od trzech miesięcy 3.Bloga założyłam, gdyż chciałam mieć taką moją własną Książkę Kucharską:) 4.Inspiruje mnie wiele rzeczy, czasem jakiś(...)Kameralnie w domu, przy świecach. 5.Lemieszka, tfu nienawidzę do dziś 6.Karmel i toffi 7. Cóż, przyznaję się, nie ma takiego filmu, który budziłby moje kulinarne wspomnienia 8. Deser z karmelem lub toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym sobie jajko
Bea(u)ty kitchenwilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ). Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś(...)rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Uwaga – robimy to drewnianą łyżką! Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu. Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę. Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku. Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol
Ostra na SłodkoCo to było za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii
Zdrowie na języku :PŚwięta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś
Kitchens AlphabetCzekolada + banany – połączenie idealne! Tak tak! I zapewne wielu z Was cieknie ślinka na samą myśl o takim duecie! Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoTyle truskawek, co pochłaniam i przetwarzam w tym roku, to prawdziwy szczyt! Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki, a jeśli
W kuchni Karmel-itkiPrzy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)sprawdźcie konsystencję – jeśli trzeba operację powtarzamy i dodajemy znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego
Karo in the KitchenSłodkiego nigdy dość! Połączenie karmelu, ciastka, orzechów i czekolady – zawsze idealne! Zainspirowana konkursem „Złocista kuchnia Diamant” na Durszlak.pl stworzyłam przepis na fantastyczne profiterole z karmelizowanymi z rumem bananami, kremem z palonej białej czekolady, obłędną bezą włoską i chrupiącymi frytowanymi orzechami. Nieziemska całość, od której ciężko się oderwać! Deser jest świetnym pomysłem na imprezę albo słodkości do popołudniowej(...)Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty
Ostra na SłodkoPudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu(...)gładki krem . CAŁOŚĆ: Polewą czekoladową dekoruejmy talerz. Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ). Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady. Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkouznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:) 2. Nadzienie powinno być gładkie(...)czas i pozytywną energię, na co i ja teraz z Waszej strony w skrytości liczę;) Piekąc kawowe makaroniki bazowałam na przepisie Meety. Gotowe makaroniki przełożyłam czekoladowym ganache oraz solonym karmelem. Było niezwykle pysznie! Ten przepis to także moja propozycja do Orzechowego Tygodnia prowadzonego przez Elę z blogu MyBestFood. KAWOWE MAKARONIKI Z CZEKOLADOWYM GANACHE I SOLONYM KARMELEM /na 30 sztuk
KUCHARNIACześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę błyskawicznie. Składniki na muffiny(...)rozpuszczenia się składników. Następnie dodaj migdały, cynamon i śmietanę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, garnek zdejmij z ognia. Po wyjęciu muffinek z piekarnika, każdą polej migdałami z karmelem. Odstaw do przestudzenia. Smacznego
Moja pasja smakuŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDryń, dryń...! - [..] Będziemy u Ciebie dziś wieczorem. Cała moja rodzina. I co tu zrobić?! Biegam po kuchni, staję przed każdą z szafek i wzdycham zrozpaczona
W kuchni Karmel-itki