słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy
sama złodyczmieliśmy zaszczyt cieszyć się przyjemną temperaturą i nieśmiałym słonkiem. Pierwszy raz byłam w tym miejscu, ale mnie zachwyciło! Coś na wzór plaży, bardzo przyjemnie. Na zdjęciu od lewej: Rybka , Karmel-itka, Chantel , Kasia i Gruszka (część ekipy). A tutaj druga część. Od prawej: Piotr , Grażynka , Marta , Marysia , Maciej i Dorota . Miła atmosfera spotkania podsycana była samymi smakołykami! Każdy(...)Piotra ( SAN JACINTO ) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet
W kuchni Karmel-itkiI jak spędzacie Święta? Ja? razem z kolegą Zajączkiem. BABKA MAJONEZOWA. (Babcina; z pokolenia na pokolenie przechodzi przepis.) 1 mały majonez 4 jajka 1 szklanka cukru
W kuchni Karmel-itkimiodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie. Wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Blat posypałam mąką, odrywałam po kawałku ciasta, dodatkowo troszkę zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam na grubość ok 5 mm (max do 1 cm). Wykrawała kształty i układałam na natłuszczonej blasze(...)minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde. Kiedy ostygną, zrobić gęsty lukier i posmarować posmarować nim ciastka. Cukierek albo PSIKUS! :p Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipołączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać suszone jabłka. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Ale Raj - klik
Di gotujeminut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję(...)brązowo-złocisty. Po upieczeniu zostawiam na kwadrans w piecu, by odpoczął. Uwaga: pęka i lekko opada - to jego naturalne właściwości, więc się nie martwcie! SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCzas na pyszności! czyli 2ga czekolada na walentynki :). Świetne połączenie białej czekolady z bananem i własnoręcznie zrobionym sosem karmelowym oczaruje Wasze kubki smakowe bez dwóch zdań
Kuchnia PROzdrowotnarozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam(...)naleśniki z zimnym jogurtem, posypanym cukrem lub z odrobiną dżemu owocowego. Oczywiście, można zrobić również wytrawne nadzienie - przepis jest uniwersalny. SMACZNEGO! A Ty jakie dodatki lubisz najbardziej? Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkigodzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Z góry również opruszyć mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju. Piec w temperaturze 200º do momentu zarumienienia. Gdy przestygną, posmarować odrobiną lukru, posypać posypkami Delecty i odrobiną cynamonu. Jeszcze raz wstawiłć ciasteczka do piekarnika na chwilkę po udekorowaniu, aby karmel się roztopił. Ciasteczka
kuchniabellissima.wordpress.comstolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość ( według upodobań) i wycinamy dowolne kształty ciastek. Przekładamy je na blaszkę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną smarujemy je karmelem i łączymy ze sobą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzienasz dzisiejszy bohater, rabarbar - gdy już wydaje się Wam, że jesteście przesyceni słodyczą finansjerek, cierpki rabarbar przełamuje tę słodycz i fajnie ożywia smak. Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich ciast, możecie pominąć dodatek białej czekolady. Financier - francuskie ciasteczka dla ludzi pieniądza Financier (po franc. finansista, bankier, kapitalista) w Polsce zostały ochrzczone uroczą nazwą finansjerki (tak mogłyby się nazywać żony(...)ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące . Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem. Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne . Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się Wam skomplikowane , naprawdę takie nie jest . Masło trzeba zbrązowić (czyli rozpuścić
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry po długiej przerwie! Karmel-itka postanowiła zwiedzać kraje Europy i wyjechała do Czech. Tym razem zupełnie niekulinarnie. Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa(...)pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g
W kuchni Karmel-itkijego spód przygotujemy bez pieczenia, wykorzystując masę z pokruszonych herbatników. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na serniki: Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Serniki na zimno: Agrestowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik jagodowy na zimno Bazyliowy sernik na zimno(...)sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityorzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko - czy to może się nie udać? Nie może! Ślicznie podane ciastko z delikatnym musem czekoladowym i bananami w środku, obsypane orzechami... Pyszne! Choć ja pokusiłabym się o dodanie słonego karmelu, który według mnie
Cooking Monster