ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:598/956)

Bezglutenowe racuchy jak u babci i wizyta w TVP3 185

Dzisiejszej wizycie w łódzkiej telewizji śniadaniowej Budzi się ludzi TVP3 towarzyszyło smakowite pichcenie!  Przygotowałam specjalnie z myślą o moich czytelnika z alergiami -  bezglutenowe racuszki  z jabłkami, które są cudownie puszyste i delikatne. Jeśli mleko bez laktozy zamieniacie roślinnym - przepis będzie dodatkowo 100% VEGAN :) i nadal pycha! Poniżej krótki przepis i kilka zdjęć z planu telewizyjnego. Składniki(...)odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :) Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem. Placuszki nakładamy łyżka na rozgrzane masło i smażymy z obu stron aż się zarumienią.  Podajemy z jogurtem, owocami, miodem

Spektrum Smaku
Przepis na gofry 154

fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru – 500 ml mleka – 2 jajka rozmiar

nietylkopasta.pl
Racuchy na jogurcie z jabłkiem i cynamonem 134

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy, stopniowo dodajemy do jajek i jogurtu, miksujemy. 4. Na końcu dodajemy jabłka wymieszane z cynamonem i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.  5. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu, do momentu, aż placuszki ładnie nam się zarumienią

kruche babeczki
Chleb na zaczynie z gruszką 162

owoców. Wspomagają fermentację nadając wnętrzu chleba delikatności, a skórka jest chrupiąca za sprawą naturalnych cukrów w owocach. Mogą to być jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Najlepiej dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce. Dodanie owoców do ciasta właściwego, wpływa bardziej na smak niż na jego fermentację.   Chleb na zaczynie z gruszką Potrzebujemy: 85g zakwasu z mąki żytniej

Leśny Zakątek
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 170

Kolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja  tarty z jabłkami  wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto

HealthyCreations
Odchudzone batoniki owsiano-bananowe... 126

dużej misce, lub garnku rozgnieć banany widelcem na gładkie puree. Dodaj do nich pozostałe składniki:  obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy (jeśli używasz), płatki owsiane, pokrojone daktyle, wiórki koksowe, cynamon i len. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, dociśnij, wyrównaj i piecz przez 30 minut. Wyjmij, zostaw do ostudzenia na kratce, a następnie i pokrój

Lejdi of the house
Szarlotka królewska 127

koleżanką. Mam nadzieje że będzie smakowało. Proste ale efektowne i słodkie a to najważniejsze. W końcu to ciasto! Składniki : * 3 jajka * pół szklanki cukru  * szklanka mąki pszennej  * łyżeczka proszku do pieczenia  * cukier waniliowy  * 4 jabłka  * 2 łyżki cukru trzcinowego   * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml śmietanki 30%  * 2 fix-y do śmietany

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wanilią 108

Naleśniki lubią wszyscy. Gdy już mam dość naleśników z serem, prażonymi jabłkami, dżemem, muszę wymyślić coś nowego, co zaskoczy moich wymagających chłopców Dziś naleśniki z brzoskwiniami Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę

MojaQchnia.pl
Powidła śliwkowo-jabłkowe 182

Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy

Bajeczna Kuchnia
PLACKI ZIEMNIACZANE 118

olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Ps. Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko. Ps 1. Podajemy je z cukrem pudrem lub sosem grzybowym Smacznego Artykuł PLACKI ZIEMNIACZANE pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Francuskie rożki z jabłkami 312

przy starszych lodówkach aby ciasto było za każdym razem mocno schłodzone wtedy lepiej mąka łączy się z masłem i ciasto potem pięknie się rozwarstwia. Przepis na rożki pochodzi z książki "Francja na słodko". Francuskie rożki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lekkie, żytnie placuszki z jabłkami i nutą cynamonu 186

kroimy w poprzek na małe plasterki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki: jogurt, mleko, żółtka, jabłka, ksylitol, cynamon i szczyptę soli dokładnie mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek. Do przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy bez użycia tłuszczu lub z użyciem natłuszczonego gazika. Posypujemy cukrem pudrem

Be Fit Be Strong
Placek z kruszonką na maślance 86

Pyszne ciasto długo zachowujące swoją świeżość, z dodatkiem sezonowych owoców, których można podać naprawdę dużo. U mnie są jabłka, truskawki i rabarbar, ale pasują też inne np. brzoskwinie, borówki, maliny itd. Najlepiej smakuje podane na świeżym powietrzu

Milion Smaków
Ciasto dyniowo-jabłkowe 109

Sezon na dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi

Milion Smaków
Gofry na serku mascarpone 140

pieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie :  Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość uzależniona od mocy gofrownicy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!