łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg zimnej margaryny lub masła 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego nadzienie: 2 gruszki 2 jabłka 1 łyżka margaryny 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki rumu 3 łyżki płatków migdałowych wierzch: 2 białka ( w temperaturze pokojowej ) 4 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki cukru migdałowego(...)wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków z migdałów Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Gruszki obrać i pokroić
Moje domowe kucharzeniezawartość i proporcje są na analogicznym poziomie, jak w olejach tłoczonych na zimno. Naleśniki gryczane z twarogiem, jabłkiem i gruszką Skromnie muszę przyznać, że to jedne z najlepszych, jak nie najlepsze naleśniki, jakie ostatnio udało mi się przygotować. Mąka gryczana, cynamon, jabłko, gruszka, imbir, biały ser... To wszystko tak smacznie się ze sobą zgrało, że finalnie wyszło coś przepysznego, iście(...)składniki na naleśniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni 3 duże, cienkie naleśniki. W międzyczasie przygotuj twarożek rozgniatając widelcem wszystkie składniki. Owoce obierz ze skórki. Gruszkę przekrój na 4 części, jabłko na 8. Połóż na patelni, polej sokiem z limonki, posyp cukrem, oprósz cynamonem
Zdrowie na języku :Pszarlotkę na kruszonce . Wróciłam do tego przepisu po latach, ale nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta. Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam
W mojej kuchniklei się do blatu. Jedyną trudnością może być cieniusieńke rozwałkowanie ciasta. Tradycja głosi, że musi być tak cieniutka, aby można było czytać słowa miłosnego listu, umieszczonego pod płatem ciasta. ... Jakie romantycznie, prawda? Niestety, próby listowej nie wykonałam…, bo nie miałam pod ręką żadnego listu ! he he Ale rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam kciuki, aby nie rozerwało się przy(...)zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami. Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa
Mia Cucina Sofietatamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnicaJI ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie przepyszne!!! Receptura pojawiła się już na blogu ale w rozdaniu z jabłkami i rodzynkami - dziś ją przypominam ze stosowną modyfikacją. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru(...)serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka) dodatkowo na polewę: 125 g śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamelba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych warzyw była smaczna, podobało mi się(...)farsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku
Pasja Smakuwytrawnie. Na blogu była już wersja ciastek z jabłkiem . Dzięki dodatkowi jabłek, ciastka są słodkie same w sobie, jeśli jeszcze oprószymy je cukrem pudrem, to będą naprawdę przepyszne. Tym razem szukałam pomysłu nadal na proste ciastka, ale bez dodatku cukru. Padło zatem na przepis na ciastka z ciasta twarogowego, ale jako dodatek posłużyło siemię lniane, słonecznik i sezam
Mieszam w Garnkuwyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej
Kuchnia Prezydentowejkombinacja. Combo serowo - makowe. Połączenie waniliowej masy sernikowej, o konsystencji kremowego sernika nowojorskiego i masy makowej. Absolutnie nieskomplikowane ciasto, które łączy w sobie klasyczne smaki sernika i makowca. Znalazło się w nim również miejsce dla cząstek chrupiącego jabłka. Elegancki, bardzo estetycznie prezentuje się na talerzyku. Dobrze się kroi i ma właściwą konsystencję już po dwóch, trzech(...)łyżki mielonych migdałów 1 pełna łyżka miodu 2 pełne łyżki cukru 1 jajko rozmiar L skórka starta z połowy cytryny 2 łyżki masła 100 ml mleka 1 jabłko - pokrojone w kosteczkę Spód ciasteczkowy: 100 gram herbatników ( u mnie korzenne ) 50 gram rozpuszczonego masła Na wierzch: 200 gram śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Kronika PiekarnikaSzukasz przepisu na smaczną i szybką surówkę? Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do dania z mięsem. Składniki: 2 cukinie 2
Wasze PrzepisyCiasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie. 50 dkg mąki 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 3-4 łyżki kakao szczypta soli 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Masło utrzeć na jednolitą masę(...)wymieszaną z sodą, kakao i sól. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, zagnieść i uformować ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut
Moje domowe kucharzenieśliwki w occie znakomite na przekąskę jak i dodatek do sałatek, dżem z jabłek oraz powidła śliwkowe . Smacznego Śliwki to zaraz po ziemniakach i cukinii nasze małe dobro. Sezon śliwkowy rozkręca się w najlepsze. Te pierwsze najbardziej wyczekane idą żeby zrobić knedle ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i do zjedzenia na surowo. Później gdy się lekko zasycimy tym pysznym
Kuchnia Na Wypasienadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek
Okiem Blondynki by McBlondinadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek
Okiem Blondynki by McBlondi