cukier 1 łyżka, budyń waniliowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 150 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubiędżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki(...)roztopionego masła Dodatkowo: czerwony agrest Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości
Kulinarne przygody GatityMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut
Kuchenne zapiski EdytySok z jabłek, truskawek, winogron i owoców leśnych, czyli fantastyczne i niezwykle kojarzące się z latem połączenie smaków. Rewelacyjny sok, który uzależnia! Jabłka stanowiące
Pogotujmy.plIndyk duszony w soku aroniowym z jabłkami to nietypowe połączenie mięsa drobiowego z lekko cierpkim smakiem aronii i słodyczą jabłka skomponowane z delikatnie wyczuwalną
Bardzo Gruby SmokSok z jabłek, truskawek, winogron i owoców leśnych, czyli fantastyczne i niezwykle kojarzące się z latem połączenie smaków. Rewelacyjny sok, który uzależnia! Jabłka stanowiące
Pogotujmy.plJesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio podawałam przepis na pierożki z jabłkami, tym razem zapraszam Was do wypróbowania drożdżowych poduszeczek mojego taty. Składniki: 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 3 łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy 1/2 kostki drożdży (50g) 100 ml mleka mąka Przygotowanie: Miksujemy jajka, cukier, sól, cukier waniliowy oraz rozpuszczona margarynę. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka(...)dodajemy do tego 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Drożdże wlewamy do zmiksowanych składników, dodajemy mąkę tak długo, aż ciasto zacznie "odchodzić" od reki. Wyrabiamy, następnie wałkujemy i przedzielamy na kwadraty. Na środek każdego kwadracika wkładamy kawałek jabłka i rogi kwadratów zawijamy w jeden punkt - sam środek. Wychodzą nam poduszeczki. Pieczemy w 180 stopniach do czasu aż będą
My World by Dagmara Rekjajko i żółtko oraz śmietanę i zaczyna, po czym zacznij wyrabiać ciasto. 4. Rozpuść masło w mikrofalówce lub rondelku i dodaj do ciasta, kiedy będzie się ono już lekko wiązać. 5. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do ręki i blatu. 6. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce (ja podgrzałam piekarnik(...)gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. 9. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, dodaj je do kapusty i duś jeszcze 5 minut, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. 10. Pozostaw farsz do ostudzenia. 11. Ciasto wyłóż na blat, podziel na 2-3 porcje, każdą cienko rozwałkuj podsypując blat mąką, wytnij
Z notatnika dietetykaDziś jednak dzielę się przepisem na odchudzoną wersję ciasta marchewkowego na płatkach owsianych. Składniki: 350 g zmielonych płatków owsianych (około 3,5 szklanki)* 1 łyżeczka sody około 90 g posiekanych orzechów (około pół szklanki) 400 g startej marchewki na drobnych lub średnich oczkach (około 4 sztuki) 2-3 mniejsze jabłka (niezbyt soczyste) około 110 g ksylitolu lub innego zdrowego(...)dodajemy jogurt naturalny. Naszą mieszaninę dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy startą marchewkę i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy całość łyżką. Białka dokładnie ubijamy pod koniec dodając po łyżce pozostałego ksylitolu. Dodajemy je do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (23×28 cm lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut. Zostawiamy
Słodkie okruszkioczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem do miski. Wymieszać i podawać. Zdjęcia potraw
kawawszklancewięc do koszyka wpadają po kolei jabłka, gruszki, śliwki... itp. mniej lub bardziej sezonowe pyszności. A potem te mniej chodliwe, lub zakupione w większej ilości, leżą sobie w koszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce. Zarówno ciasto
Kuchenne zapiski Edytysmaczne i bardzo efektowne ciasto z chrupiącymi orzechami, masą jabłkową oraz budyniową i delikatnym, cieniutkim biszkoptem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku… Składniki: * na foremkę o wymiarach 36 x 26 cm Biszkopt: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe(...)minut – do suchego patyczka *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu przez około 15 minut często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyłączamy palnik, a do gorących jabłek dodajemy galaretki oraz sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy *** *** Gorącą masę jabłkową
Blog z Apetytemprzetrzeć przez sito,by otrzymać mus.Mus można połączyć ze startymi na tarce lub drobno pokrojonymi i podduszonymi jabłkami,wymieszać i ewentualnie dodać odrobinę cukru.Całość zagotować,gorący mus włożyć do słoików i krótko pasteryzować.Taki mus jest wspaniałym dodatkiem do naleśników,ciast....mniam mniam...u mnie się właśnie robi więc foteczka później
Niespełnione zdolności kulinarneteraz gdy upiekłam ciasto z rabarbarem to mi się przypomniało o kompocie. Powstała też bardziej słodsza wersja z truskawkami. Na pewno zobaczycie i ciasto i kompot na blogu. Zaczynam jednak od tego z dodatkiem pysznych jabłek. I za dużo cukru nie dodawałam bo chciałam czuć kwaśny rabarbar. Składniki : * 5-6 kawałków rabarbaru * 3 jabłka * 3 litry wody
Magiczne Życie Marty