ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:578/977)

TORT JABŁKOWY 259

SKŁADNIKI  ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek(...)proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około

RAROSSA
Szybkie i proste ciasto jogurtowe 140

Szybkie i proste ciasto jogurtowe Delikatne, wilgotne i mięciutkie ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe i niezwykle szybkie w wykonaniu. Możemy użyć dowolnych owoców, ja akurat miałam mrożone maliny, ale mogą to być truskawki, jagody, brzoskwinie, a nawet zwykłe jabłka.     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy(...)lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 35ml oleju KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie rozmrożone maliny)     *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu

Blog z Apetytem
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 666

Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-) Składniki ciasta: - 500g mąki krupczatki - 62g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 250ml mleka - 1/4 szklanki* oleju - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego +dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka) *szklanka 250ml Składniki kruszonki: - 220g mąki krupczatki - 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze(...)kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku umieścić masło, dodać

Smaczne Zdrowe
Surówka z łodygi brokuła 80

Z łodygi brokuła, którą wyrzucasz do kosza można zrobić przepyszną surówkę do obiadu. Wystarczy 5 minut i gotowe! Artykuł Surówka z łodygi brokuła pochodzi z serwisu

Przepiski.pl
Deser szarlotka królewska 107

Szarlotka królewska w pucharku to szybki i smaczny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Składa się z warstwy herbatników, smażonych jabłek i bitej śmietany. Wierzch

Przepiski.pl
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 200

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny
Dyniowe batoniki z suszonymi owocami 220

Jeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo

dolcevitainmykitchen
Kruche ze śliwkami i kruszonką 168

Najlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania(...)misce umieszczam wszystkie składniki. Masło najlepiej, gdy jest zimne, z lodówki. Ja ciasto wyrabiam za pomocą robota kuchennego. Gotowe, wyrobione ciasto odkładam zawinięte w folię do lodówki na około godzinkę. W tym czasie umieszczam śliwki w małym rondelku, dolewam odrobinę wody i rozmrażam śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest

upichcic
Mince pie – czyli kruche ciasto nadziewane suszonymi owocami 208

brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu 100ml brandy duże jabłko łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny. Ciasto

wysmienity
Ciasto Leon 323

łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła(...)Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie

kulinarnyswiatdomi
Dżem z dyni 172

naszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki. Przepis na dżem dyniowy jest bardzo łatwy. Jeżeli masz taką możliwość, to skorzystaj z wolnowaru, nie będziesz musiała

Cztery Fajery
Tarta z wiśniami 140

Tarta z wiśniami to bardzo proste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami. Ta tarta to połączenie klasycznego kruchego ciasta z dodatkiem delikatnie kwaśnych wiśni. Górę tarty zdobi kratka zrobiona z ciasta kruchego. Tarta wiśniowa na kruchym cieście to fajny deser, który można zrobić z wyprzedzeniem i podać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach(...)jest kruche ciasto, które można zrobić samemu lub kupić gotowe. Nadzienie do tej tarty to mieszanka wiśni, cukru i bułki tartej do zagęszczenia soków. Tartę tą można przygotować również na bazie wiśni mrożonych. Jednak podstawą tego przepisu jest kruche ciasto, które możecie połączyć praktycznie z każdym rodzajem owoców, jakie lubicie. Wiśnie można zastąpić na przykład gruszkami, albo jabłkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ucierane ciasto z owocami 180

Przepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

e-PrzepisyKulinarne
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 252

aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate

Plate of Joy
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 188

niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu i w jakiej temp. ponieważ

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość