które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Skubaniec – jak to zrobić? Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru
Ciastkozercyktóre znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka
Ciastkozercywymagają wiele pracy, a efekt jest wspaniały! Tort marchewkowy jest wyśmienity, ciasto jest sprężyste, kremowe dość ciężkie. Przełożone delikatnym kremem z dużą ilością orzechów włoskich, które smakuje po prostu obłędnie. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej z nich, dodałam kakao, które wspaniale pasuje do korzennego smaku ciasta. Oczywiście kakao można pominąć i przygotować klasyczną wersję. Moje dzieci oszalały(...)marchewka, orzechy Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 230 g cukru trzcinowego damamera 4 jajka duże 240 ml oleju roślinnego 130 g musu z jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie można w zamian dodać 1 łyżkę cukru waniliowego 130 g orzechów włoskich posiekanych
SprawdzonaKuchnia.pldomu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Wielki apetytowoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: ? 2 łodygi rabarbaru ? 2 jabłka ? 2 banany ? 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego ? 3 łyżki suszonej żurawiny ? 3 łyżki płatków migdałowych
To co kochamrabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków
To co kochamuzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy
Słodkie okruszkiuzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy
Słodkie okruszkimleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy
Chocolate Muffin Blogjesiennymi pysznościami i to w dwóch wariantach...bo dlaczego nie? Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które sezon trwa wciąż w najlepsze! Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw. Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość(...)dyniowej masy dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. 4. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj do momentu, aż stanie się gładkie i sprężyste (jeżeli będzie zbyt mokre i lepiące, dodaj 1-2 łyżki mąki). 5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h. 6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2 równe części, a z każdej z nich uformuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZapewne często przeprowadzacie inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z
Tajemnice Smakudodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego
W kuchni u Monikizapomniałam wstawić przepis. Ciasto: 20 g drożdży 70 g cukru ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej 10g cukru waniliowego 500g mąki pszennej 1 żółtko z jajka kurzego 60g miękkiego masła szczypta soli Masa makowa: ( można użyć gotową masę makową) 2 białka 250g maku suchego niemielonego 1 duże jabłko (obrane, wypestkowane i pokrojone(...)piany) wrzucić składniki na masę makową (jabłko, zmielony wcześniej mak, miód, cukier, miękkie masło) ( 20 sek. | obr. 4 ). M asę makową przełożyć do większej misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części
Moje domowe kucharzenieskładniki ciasto kruszonkowe * 3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki) * 250 g margaryny * 5 żółtek nadzienie jabłkowe * 1 i 1/2 kg jabłek(...)łyżek cukru * 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie) * 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania nadzienie jabłkowe Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon. ciasto kruszonkowe Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej
Mix smakuwysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut
Mania Gotowania