Szarlotka to chyba najczęściej występujące ciasto jesienią. Nic dziwnego! Jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Do tego składa się z ogromnej ilości jabłek, a one z kolei mają w sobie dużo błonnika, który jest niezbędnym elementem w zdrowej diecie. Ja uwielbiam szarlotkę, jednak postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis. Cukier rafinowany zastąpiłam stewią. Wyszło równie pysznie, a na pewno(...)stewią), łyżeczka cynamonu cejlońskiego, 200g zimnego masła (najlepiej podzielić je na trzy części), 1,5 kg jabłek. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję do miski suche składniki i dokładnie mieszam je ze sobą. Są to: mąka, proszek do pieczenia oraz stewia. Następnie obieram jabłka i ścieram je na tarce o grubych oczkach. Wrzucam je do drugiej miski i mieszam wraz
Natka Pietruszkimąki pełnoziarnistej (30 g) 1 łyżka oliwy (10 g) sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina mleka 1 łyżka orzeszków ziemnych
Vroblewska-fitlifełyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę
Mama GotujeDawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć(...)jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju; 250 ml kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka; 1 łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić
In my kitchenSKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek(...)proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około
RAROSSASzybkie i proste ciasto jogurtowe Delikatne, wilgotne i mięciutkie ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe i niezwykle szybkie w wykonaniu. Możemy użyć dowolnych owoców, ja akurat miałam mrożone maliny, ale mogą to być truskawki, jagody, brzoskwinie, a nawet zwykłe jabłka. Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy(...)lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 35ml oleju KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie rozmrożone maliny) *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu
Blog z ApetytemNajlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-) Składniki ciasta: - 500g mąki krupczatki - 62g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 250ml mleka - 1/4 szklanki* oleju - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego +dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka) *szklanka 250ml Składniki kruszonki: - 220g mąki krupczatki - 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze(...)kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku umieścić masło, dodać
Smaczne ZdroweZ łodygi brokuła, którą wyrzucasz do kosza można zrobić przepyszną surówkę do obiadu. Wystarczy 5 minut i gotowe! Artykuł Surówka z łodygi brokuła pochodzi z serwisu
Przepiski.plSzarlotka królewska w pucharku to szybki i smaczny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Składa się z warstwy herbatników, smażonych jabłek i bitej śmietany. Wierzch
Przepiski.plSmalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną
Kuchnia MagdaLenyJeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo
dolcevitainmykitchenNajlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania(...)misce umieszczam wszystkie składniki. Masło najlepiej, gdy jest zimne, z lodówki. Ja ciasto wyrabiam za pomocą robota kuchennego. Gotowe, wyrobione ciasto odkładam zawinięte w folię do lodówki na około godzinkę. W tym czasie umieszczam śliwki w małym rondelku, dolewam odrobinę wody i rozmrażam śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest
upichcicbrytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu 100ml brandy duże jabłko łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny. Ciasto
wysmienityłyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła(...)Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie
kulinarnyswiatdominaszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki. Przepis na dżem dyniowy jest bardzo łatwy. Jeżeli masz taką możliwość, to skorzystaj z wolnowaru, nie będziesz musiała
Cztery Fajery