załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę przyznać, że uwielbiam ten specyficzny smak!Czytaj więcej
bistro mamaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg jabłek
kulinarnyJaOsobiście... tarty ubóstwiam. Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami . Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJaprababcią i drewnianymi domkami za które chodziłam w poszukiwaniu tych małych, żółtych owoców. Dla niektórych owoc dzieciństwa, dla innych znienawidzony smak PRL-u. Jedni twierdzą, że mirabelki są najprawdziwszą śliwką inni, że są to oszukane owoce. A jak jest z Wami? Skusicie się na mirabelkowe placuszki? Mi posmakowały :)" Składniki: 2 szklanki mąki szklanka jogurtu naturalnego 2 jaja jabłko szklanka
Słodkie PrzyjemnościKolejnymi pierogami w kolejce były ruskie. Po pierożkach ze śliwkami, jako , że były mega słodziutkie, poczyniłam pierogi ruskie, tradycyjne. Przepis na idelane pierogi znajdziecie TUTAJ! Z tą różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki. Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn Kopytowa Przepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis
Z Kuchni Do Kuchniświeżość (powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku). Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika w domu, możemy go swobodnie zastąpić innym lub dodać swoje ulubione (np. słonecznik, suszone śliwki, orzechy nerkowca...). Eksperymentujmy! Smacznego
Zakręcony WidelecOstatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem. Czego użyłem: -obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon -twaróg półtłusty moczony
BaRepasmakaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli 80 g fig 80 g suszonych śliwek 60 g suszonych moreli 70 g rodzynek 4 łyżki miodu cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku ok. 50 g masła Makiełki - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem, a gdy ostygną
Słodka Stronaskładniki * 4 jajka * 1 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * owoce (śliwki i jabłka posypane cynamonem) sposób wykonania Jajka wybić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać, aż do połączenia. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość
Mix smakuskładniki * 5 dużych jajek * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * kilka kropli aromatu śmietankowego * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce) Sposób wykonania Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać
Mix smakuszklanka cukru * 1 i 1/2 łyżki majonezu (daję kielecki) * 1 i 1/2 łyżki octu winnego * 3 łyżki oleju * 2 łyżki wody * dowolne owoce ( w tym wypadku ok. 1 kg śliwek) Sposób wykonania Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na średnio sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Do masy jajecznej
Mix smakuchleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki są smaczne, aromatyczne, łatwo je zrobić i ślicznie wyglądają na półce w kuchni
Kulinarna rozmowaSkładniki (na garnuszek wystarczający na kilka śniadań): 100 g kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody ulubione dodatki: wiórki kokosowe, płatki owsiane, otręby, siemię lniane, ziarna sezamu, suszone owoce (żurawina, śliwki, morele itp.), świeże owoce Przygotowanie: Wsyp kaszę na drobne sitko i przelej ją wrzącą wodą. Jeśli tego nie zrobisz, kasza będzie mieć gorzkawy posmak. Poczekaj, aż obcieknie. Do rondelka wlej
Gotowanie to kochaniełososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab
Kulinarne przygody Gatity