Szybciutkie ciasto robiące duże wrażenie, wychodzi bardzo wysokie i bardzo ładnie, równo się kroi. Smak kwaśnych jabłek idealnie komponuje się ze słodkim kajmakiem. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Basine pichcenie . Swoją wersję wzbogaciłam o dodanie jabłka. Placuszki są rewelacyjne i idealnie nadają się na szybkie śniadanie. Można do nich dodać ulubione bakalie - czy też różne owoce. Podawałam je z cukrem pudrem i konfiturą brzoskwiniową, ale w zasadzie wszystko do nich pasuje. Polecam zrobienie większej porcji, ponieważ szybko znikają(...)jabłko masło/olej do smażenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło. Całość rozetrzeć palcami - tak jak kruszonkę. Wlać mleko połączone z roztrzepanym jajkiem. Masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki) i na końcu wmieszać do niej żurawinę z jabłkiem (pokrojonym w kostkę). Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i ułożyć niewielkie porcje ciasta. Placuszki
Di gotujejabłko dodatkowo: 2 łyżki masła klarowanego cukier Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać mąkę, wodę, jajko, sól i starte na dużych oczkach jabłko. W garnku ugotować około 2 litry wody. Posolić. Do gotującej wody wrzucać po łyżce ciasta. Powtarzać, aż do wykorzystani ciasta. Gotować, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Wyłowić z wody. Wyłożyć na talerz. Polać sklarowanym masełkiem i posypać
Tagebuch po polskuroku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie planowałam coś dodać..ale niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce? Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka
Moje domowe kucharzeniemiękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki
Czerwona PorzeczkaDzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się
Niezły Młynekpomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką salę, położoną na rogu kamienicy. Schodzimy w dół
Right Behind The Kitcheniść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt 2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 2 op. galaretki np.agrestowej Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić
Moje domowe kucharzeniecrumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia, gdy za oknem świeci wczesnowiosenne słoneczko. Kochana Yoru
Przepysznik - BLW i nie tylkomargaryny, a na to warstwę jabłek. Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich produktów a na to kładziemy drugą warstwę jabłek i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta2/3 margaryny pokrojonej w cienkie plastry. Ciasto pieczemy około 50 min w temp 180 stopni .Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaNALEWKA . Przepis wyszperałam w internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru
Kuchnia Beatyprzełożyć do garnka Dodać imbir, cynamon, cukier i zalać wodą Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane! Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki(...)cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut
Made By Mom And Sonmoże dlatego owoce trochę zmniejszyły swoją objętość. Ale nic to nie zaszkodziło w smaku ciasta, było pyszne :) Polecam ! Źródło - Moje Wypieki Ciasto piekłam dwukrotnie, za drugim razem użyłam olej słonecznikowy i obłożyłam blaszkę wokół pokrojonymi drobno jabłkami. Dla mnie smaczniejsze było z olejem rzepakowym
Proste Potrawyperfekcyjnego ciasta naleśnikowego to będą one idealne na każdą okazję. Cienkie naleśniki – klasycznie! Cienkie naleśniki, często nazywane francuskimi crêpes , to prawdziwa klasyka. Delikatne, miękkie i elastyczne, idealnie nadają się do zawijania różnych nadzień. Mogą być podawane na słodko z dżemem, czekoladą lub owocami, albo na słono z serem, szpinakiem czy szynką. Sekretem idealnie cienkich naleśników jest rzadkie ciasto. Mój(...)Nadzienie do naleśników słoik dżemu jabłkowego 250 g kremowego twarożku o smaku waniliowym Przygotowanie: Zmiksować ciasto na naleśniki z podanych składników. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Smażyć cienkie naleśniki na patelni o średnicy 28 cm. Posmarować każdy naleśnik waniliowym serkiem, a potem dżemem z jabłkiem. Smacznego! Czy skorzystałeś już z tego przepisu? Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie
codojedzenia