rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu , obiedzie i deserze. W piątek Mama zastrajkowała i zrobiła sobie śledzia z jabłkiem i cebulką w sosie śmietanowym z ziemniakami- ja załapałam się na podsmażane na rumiano ziemniaczki ( z kminkiem ). A dziś jest ogórkowa
Buniabaje w kuchnitermoobiegiem na 160`C) Utrzeć masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka.SKŁADNIKI20 dag. otrąb owsianych10 dag. otrąb pszennych20 dag twarogu chudego 1 jabłko3
W kuchennym oknie Ewykrótka gałązka rabarbaru 1 małe jabłko ( to mój zestaw, kompozycja w tym zakresie stwarza wiele możliwości, ilość owoców powinna się zgadzać, nie ich rodzaj ). Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy te, które tego wymagają, kroimy na niewielkie cząstki lub kosteczki, posypujemy łyżeczką cukru i cukru waniliowego ( ewentualnie też cynamonu ). Odstawiamy na czas miksowania ciasta, po czym dokładnie odciskamy z puszczonych soków. Mąkę(...)niż połowę odciśniętych z soku owoców dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką, rozprowadzając je równomiernie. Przelewamy całość do tortownicy o średnicy 23 cm, oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałe kosteczki owoców. Wkładamy tortownicę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Obserwujcie ciasto - gdy mocno się zarumieni i urośnie z lekką
Kronika Piekarnikanastępnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy- jeśli nie mamy miksera- ręką. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie raz jeszcze wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 9 równych części. Każdą rozpłaszczamy, nakładamy kawałek jabłka oprószonego cynamonem i zlepiamy nadając kształt kuli. Nacinamy 8 razy, dookoła, w miarę równych odstępach. Na środku
Kuchnia w czekoladziesmakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami(...)ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W tym przepisie wykorzystałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zawartością chrupiących „skwareczek”, idealnych do okrasy knedli.” Czytaj więcej
Wiem co jemsię piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców(...)pieczenia szczypta cynamonu i soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Banany rozgniatamy widelcem w miseczce. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, nie możemy mieć grudek, dodajemy banany. Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! Smacznego
Zasmakuj Kuchniunosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki - możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców - nie trzeba(...)pieczenia szczypta cynamonu i soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Banany rozgniatamy widelcem w miseczce. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, nie możemy mieć grudek, dodajemy banany. Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! :) Smacznego
Zasmakuj KuchniMyślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym wydaniu miesięcznika Country. Przeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe na maślance zmodyfikowałam troszkę, myślę, że to udany zabieg. Placek przeznaczyłam na poczęstunek
Kronika Piekarnikałyżka, ale ja dałam na „oko” więcej) – owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć
Szybko Tanio Smaczniezrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców. Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość. Inspiracja
Fabryka pomysłówpolenty z pieczarkami i rukolą 2. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 3. Faszerowane papryki w cieście francuskim 4. Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos 8. Mini pizze z bakłażana FIT 1. Babeczki z kiszoną kapustą(...)jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem
Be Fit Be Strongłyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg zimnej margaryny lub masła 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego nadzienie: 2 gruszki 2 jabłka 1 łyżka margaryny 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki rumu 3 łyżki płatków migdałowych wierzch: 2 białka ( w temperaturze pokojowej ) 4 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki cukru migdałowego(...)wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków z migdałów Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Gruszki obrać i pokroić
Moje domowe kucharzeniezawartość i proporcje są na analogicznym poziomie, jak w olejach tłoczonych na zimno. Naleśniki gryczane z twarogiem, jabłkiem i gruszką Skromnie muszę przyznać, że to jedne z najlepszych, jak nie najlepsze naleśniki, jakie ostatnio udało mi się przygotować. Mąka gryczana, cynamon, jabłko, gruszka, imbir, biały ser... To wszystko tak smacznie się ze sobą zgrało, że finalnie wyszło coś przepysznego, iście(...)składniki na naleśniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni 3 duże, cienkie naleśniki. W międzyczasie przygotuj twarożek rozgniatając widelcem wszystkie składniki. Owoce obierz ze skórki. Gruszkę przekrój na 4 części, jabłko na 8. Połóż na patelni, polej sokiem z limonki, posyp cukrem, oprósz cynamonem
Zdrowie na języku :P