małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki można samodzielnie zmieniać, u mnie są to jabłka, cynamon i rodzynki, ale równie dobrze może być to mak, budyń, dżem lub to na co akurat mamy ochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka(...)rozwałkujemy na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem, odstawiamy raz jeszcze
Słodka Kraina Wypiekówszczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm. Nadzienie: 2 jabłka, czubata łyżka cynamonu, czubata łyżka cukru, 40g masła(...)stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić
Z miłości do słodkościmożemy wymieszać rózgą lub mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta, całość dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków z jabłkami: Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Placki smażę z obydwu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym
Uwaga Babcia Gotujeśmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) 1 litr mleka Jabłka: 1 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szatkujemy całość nożem(...)lodówki. Jabłka i budyń: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy masło i zasypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę o wymiarach ok. 20cm x 30cm smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na dwie
Qchnia po prostuserii kremowych, dość ciężkich i mocno kalorycznych ciast, naszła mnie ochota na szarlotkę. Taką pachnącą cynamonem, na mocno kruchym cieście, wypełnioną musem jabłkowym i okrytą bezową kołderką. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszła pyszna i zniknęła w mgnieniu oka. Jako nadzienia możecie użyć domowego musu jabłkowego (taki jest oczywiście najlepszy) lub użyć gotowego – uważajcie tylko aby kupiony mus nie był(...)cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu aż jabłka rozpadną się i powstanie mus. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i mus jest zbyt rzadki podgrzewamy do momentu aż lekko odparuje
Fascynacje Aniwszyscy ją znają i prawie wszyscy kochają. Proponuję wariację na temat szarlotki. Oddzielnie pieczone ciasto, w tym przypadku mini tarteletki i oddzielnie przygotowany farsz z jabłek. Dopiero na talerzu łączymy deser w całość. ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, farsz: 1 kg jabłek (u mnie odmiany ligol), 1 łyżka cukru(...)obciążyć fasolą, ryżem.... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Farsz: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ogryzki wyrzucić ;) Przełożyć do garnka, dodać skórę cytryny i pomarańczy, cukier i cynamon. Dusić aż odparuje cały płyn
królestwo garówminut. 2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń. 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami(...)zimno, posypaną cukrem pudrem. Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek
Kuchnia w czekoladzietłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Cały proces wyrabiania nie powinien trwać krócej niż 10 minut. Po tym czasie ciasto w misce oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie zabieramy się za nadzienie. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy(...)kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy około 5 minut. Jabłka mają zachować kształt i tylko lekko zmięknąć. Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie
Rozpustne gotowaniesłoneczne dni. Jedynym plusem września są jesienne owoce. Dopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić(...)piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 2 jabłka 4 banany 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy(...)cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie każdy kawałek w grube plastry. Banany kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucamy do ciasta
Qchnia po prostuTego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać! Składniki mieszamy tylko przy użyciu łyżki. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25x21 cm lub okrągłej o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy w poprzek. Jabłka wciskamy w surowe ciasto nacięciami do góry, a wierzch ciasta posypujemy delikatnie cynamonem i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka
Smakowity Blog KulinarnyTypowy jabłecznik z ogromną ilością jabłek i cynamonu, na kruchym cieście. Jest bardzo smaczne ,łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: - 2.5 kg jabłek - 3 szklanki mąki - masło - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cynamon - cukier puder(...)stopni Obrać i potrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. Po tym czasie wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiRóże z cienkich plasterków jabłek zawiniętych w ciasto francuskie są łatwe do zrobienia, smaczne i niewątpliwie stanowią oryginalną dekorację. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnemąki ziemniaczanej - 60 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka - dodatkowo mąka do podspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto - 2 łyżki(...)obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić) Jabłka wymieszaj, z cukrem, cynamonem, dodaj prosecco. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej. - 30 g masła - 65 g mąki pszennej - 40 g cukru kryształ Mieszamy na kruszonkę. Ciasto wstaw
SMYKWKUCHNISkładniki : 4 jajka 5 dag drożdży 2 łyżki masła 1 jabłko ok. 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru ok. 3 szklanki mąki pszennej cynamon Przygotowanie: patrz przepis na drożdżowe . Piekłam w foremce o średnicy(...)temp. 180 *C Kruszonka: ok.3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru ok.1/2 kostki masła łyżka cynamonu Po przełożeniu ciasta do foremki rozkładam na wierzch pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Dopiero wtedy posypuję ciasto kruszonką z cynamonem. Gdy podrośnie piekę w temp.180
Proste Potrawy