płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier/ksylitol (opcjonalnie do smaku) Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka, dodać cukier/ksylitol i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (około 20 minut), na koniec dodać cynamon i wymieszać(...)jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka
Healthy food explorerSzarlotka ze śliwkami i kruszonką Rewelacyjne połączenie jabłek i śliwek, na pysznym maślanym cieście z kruszonką. Szybkie i proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: Ciasto: *wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru 5 jajek(...)jednym jajku, miksujemy. Do masy przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Dodajemy sól, mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja foremka ma wymiary 26×21 cm ), wyrównujemy *** *** Na cieście układamy połówki śliwek (skórką do dołu) i pokrojone na kawałki jabłka – bez skórki *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy
Blog z Apetytemwarto brudzić maszynkę ) dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek i mąkę zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka, na każdym układamy jabłko i składamy na pół. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 30 minut
Słodka Kraina Wypiekówcukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić. Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, 3 białka, 100g cukru. Połowę ciasta pokruszyć(...)blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami. Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170st. Podawać oprószone cukrem pudrem. Źródło: Moje wypieki
Z miłości do słodkościAverage: 5 /5] składniki na ciasto kruche: 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę) 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część(...)gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gorący budyń przekładamy na podpieczony spód ciasta. Na budyń wykładamy jabłka. Następnie piankę z białek i ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone odstawiamy co wystudzenia. W dniu upieczenia ciasto jest
Domowy Smak JedzeniaPrzekładaniec jabłkowo-budyniowy to dwa rodzaje ciasta biszkoptowego, jasne i kakaowe, przełożone masą jabłkową (starte, uprażone jabłka usztywnione galaretką) i kremem karpatkowym. Ciasto jest smaczne, wysokie i wizualnie pięknie się prezentuje, ale myślę, że niedoświadczone gospodynie mogą mieć z nim problem. Z uwag i wskazówek – masę budyniową mieszam drewnianą pałką, taką jaką kiedyś ucierało się masło w makutrze(...)jabłka 1 łyżeczka masła 1 op. galaretki agrestowej Masa jabłkowa 2: 4 duże jabłka 1 łyżeczka masła 1 op. galaretki brzoskwiniowej/pomarańczowej Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce), ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Ciasto
Smaki Na Talerzusoli ponadto: serek almette z Gruszką i jabłkiem lub marmolada cukier brązowy, cynamon, cukier puder Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość) Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia(...)podzielić na co najmniej 6-8 części Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem
Proste Potrawypojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej stronie(...)wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym w sobie sernik, makowiec i szarlotkę. Ciasto łatwo podzielić, przyjmując połówkę jabłka jako środek porcji (powinno ich być 12). 1 porcja to ok. 320 kcal , węglowodany: 40g, białko: 11g, tłuszcz: 13g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietologłyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka usuwamy gniazdo i rozdrabniamy w blenderze (można na tarce), pomarańcz dobrze czyścimy z białego(...)również rozdrabniamy, jak jabłko. Następnie odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego
Moje pyszne gotowanieLubię mieć zawsze pod ręką gotowe jabłka w słoikach. Przydają się do ciast, deserów, drożdżówek a czasem nawet dodaję je do owsianki. Są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do wszystkiego na słodko
Prosty przepis naCiasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Jabłecznik Gruszkowy ptyś Ptysiowe rafaello Kinder country Jagodowo kokosowa pianka Malinowy 3 bit Przekładańce: Poniżej znajdziecie tylko kilka moich propozycji pysznych warstwowych ciast(...)puszek Kubanka Orzechowy przekładaniec Sezamowiec Orzechowo kokosowe z ananasem Pani Walewska Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Monte Pyszny michałek Ciasto św Jakuba Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Jabłecznik cappuccino Snikers Marysieńka Brzoskwiniowa polana Cytrynka Orzechowiec
Cynamonowe szczęściecukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła(...)jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista. Smacznego
coolinarnyproste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe jabłka 2 średnie(...)obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut aż do suchego patyczka. Przed podaniem posypać
My simple kitchenoraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy tylko do połączenia. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na złocisto. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć z tłuszczu, oprószamy pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Wanilia i Kardamonmąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem(...)goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną
Apetyczna babeczka