ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:304/977)

Jabłka w słoikach 106

Lubię mieć zawsze pod ręką gotowe jabłka w słoikach. Przydają się do ciast, deserów, drożdżówek a czasem nawet dodaję je do owsianki. Są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do wszystkiego na słodko

Prosty przepis na
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 2024 317

Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Jabłecznik Gruszkowy ptyś Ptysiowe rafaello Kinder country Jagodowo kokosowa pianka  Malinowy 3 bit Przekładańce:   Poniżej znajdziecie tylko kilka moich propozycji pysznych warstwowych ciast(...)puszek Kubanka Orzechowy przekładaniec Sezamowiec Orzechowo kokosowe z ananasem Pani Walewska Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Monte Pyszny michałek Ciasto św Jakuba Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Jabłecznik cappuccino Snikers Marysieńka Brzoskwiniowa polana Cytrynka Orzechowiec

Cynamonowe szczęście
Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju 190

proste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy  1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: 2 małe jabłka 2 średnie(...)obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut aż do suchego patyczka. Przed podaniem posypać

My simple kitchen
Fit mini szarlotki. Słodkie, małe co nieco do jesiennej kawki :) 89

mini szarlotki, czyli coś małego w sam raz do jesiennej kawki. To w zasadzie takie troszkę a’la placuszki twarogowe z jabłkami, ale smakują przepysznie. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Zrobione na bazie pełnoziarnistej mąki, niskokaloryczne i sycące. Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowej receptury. Zaznaczam, że przepis został opracowany na bazie oryginału ze strony: “Fit przepisy(...)pieczenia, szczypta cynamonu cejlońskiego, 20g masła, 1 jajko, 1 średnie jabłko, 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 2 łyżki suszonej żurawiny. Sposób przygotowania Najpierw jabłko pokrój w kostkę i odstaw na bok. Następnie do miski wrzuć twaróg, masło, proszek do pieczenia, mąkę, cynamon oraz jajko. Z powstałych składników zagnieć ciasto. Następnie dodaj do niego pokrojone jabłko oraz żurawinę. Całość wymieszaj. Ciasto

Natka Pietruszki
Frytki z jabłek 327

oraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy tylko do połączenia. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na złocisto. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową, na talerz wyłożony  ręcznikiem papierowym aby osączyć z tłuszczu, oprószamy pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Apple pie w kokilkach 219

mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem(...)goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Pleśniak 109

Pleśniak to pyszne ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa: 5 białek szklanka cukru kisiel (ja dałam truskawkowy) 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku(...)lekko odcisnąć) dżem z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło posiekać i dodać wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić. Odciąć 1/4 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, by się schłodziła. Drugą, większą część ciasta równomiernie rozkładamy na posmarowaną blachę i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli zawierają dużo soku, lekko odciskamy

Wasze Przepisy
Cynamonowe naleśniki z jabłkami 232

rodziny jednak zdecydowanie woli te ze słodkim nadzieniem. Chłopaki uwielbiają naleśniki z twarogiem . Jako że jak zwykle ostatnio nie mam co zrobić z nadmiarem jabłek to tym razem padło na takie właśnie nadzienie. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 łyżki masła 3 jajka łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta(...)lekko ciepłe).  Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Mąkę łączymy z resztą sypkich składników. Powoli dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając składniki. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na maśle do czasu aż zmiękną. Pod koniec smażenia słodzimy miodem. Na patelni wysmarowanej słoniną smażymy cienkie naleśniki

Pobite gary Barbary
Klasyczna szarlotka 84

twierdzą, że smakuje tak samo jakby zrobiły to ich mamy. To ciasto zawsze na święta znika jako pierwsze Print Klasyczna szarlotka Course Deser Cuisine Polska Ingredients Ciasto 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy 250 g margaryny 4 jajka Jabłka 2 kg jabłek najlepiej lekko kwaśnych 12 łyżeczek cukru(...)żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na niewielkie plasterki i razem z cukrem

PanGotuje
Makowiec japoński + film 102

Makowiec japoński to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z masą makową i jabłkami dzięki, którym jego konsystencja jest przyjemnie wilgotna. To doskonały wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.     składniki na tortownicę 26 cm 3-4 średnie jabłka starte na tarce o dużych oczkach 5 jajek 200 g masła 1 puszka masy makowej(...)mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy masę makową i całość łączymy mikserem. Na końcu wrzucamy starte jabłka i całość mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy

Smakowite Dania
SZARLOTKA NA ZIMNO BEZ PIECZENIA 156

zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce

Marcepanowa kuchnia
Pyszne ciasto ucierane na maśle z jabłkami i migdałami! Najlepsze! 135

migdałami i jabłkami, sowicie oblane lukrem! To ciasto jest przepyszne i idealnie skomponowane, puchate, mięciutkie, cudownie pachnie i smakuje! Polecam absolutnie każdemu kto kocha ucierane aromatyczne ciasta! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE NA MAŚLE SKŁADNIKI : temp. pokojowa - 4 jaja - 350 g mąki pszennej typ 480 - 200 g miękkiego masła - 4 jabłka - 5 garści płatków migdałowych - naturalny aromat migdałowy łyżka(...)cukier - 4 łyżki cukru - kopiasta łyżka śmietany 36% - 150 g maślanki o smaku straciatella Najważniejsze : składniki wszystkie muszą być "ciepłe" tzn. o temp. pokojowej Nie spieszymy się, ciasto ucieramy powoli! Masło umieść w misie robota i ucieramy , u mnie KitchenAid prędkość 4, czas około 10 minut, masło zrobi się puchate i białe, dodaje 150 g cukru pudru, cały czas ucieramy

SMYKWKUCHNI
Szarlotka 79

łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko  Jabłka: 1500 g obranych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego można dodać cukru jeśli jabłka są kwaśne, ale ja pomijam  Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od jabłek. Obrane owoce pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać(...)Dodać cynamon i cukier waniliowy.  2. Zrobić kruche ciasto. Zimne masło i smalec posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na pół, włożyć do woreczków i do zamrażarki na 15 minut.  3. Blaszkę wyłożyć papierem. Wyłożyć jedną część ciasta, nakłuć widelcem, na to jabłka, a na wierzch startą na dużych oczkach drugą część ciasta

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jabłkowo - budyniowe 458

Ciasto z nutką  jabłek  i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :) Czas pieczenia:   4 x 20 min                      Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto: 4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego(...)śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka  3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Masa jabłkowa: jabłka prażone galaretka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 346

szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem

Z butelką mleczka w tle