jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 12-15 jabłek 2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 6 białek 1 szklanka cukru , najlepiej drobnego 1 opakowanie kisielu(...)się schłodziło. W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam . Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min. Gdy ciasto znajduje się
Ciasteczkowy Potwórgustu i od tego momentu będzie waszym ulubionym. Składniki 500 gr. mąki 2 jajka 450 ml. ciepłego mleka 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 3-4 łyżki cukru 2 jabłka (można dodać banana) 30 ml spirytusy (można zastąpić wódką) Krok po Kroku 1 Mąkę wsypujemy do miski i robimy zagłębienie. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i wlewamy(...)miski dodajemy odrobinę soli, jajka i alkohol. Mieszamy całość przez kilka minut tak, aby nie było grudek. Pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. 3 Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. 4 Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę tłuszczu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisytęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem przypomnę sobie dzisiejszy ,gorący letni dzień , gdy Marzyłam o cieplutkim piecu , kocie mruczącym na poduszce , grającym świerszczu za kominem i marcepanowym cieście.Zapraszam. małe jabłka 5 litrów wody 1 szkl.cukru Marcepan cukier marcepanowy *************************************************** Wodę zagotowujemy z cukrem.Słoiki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijakie te drożdżówki są pyszne! Wyszło mi ich 10 sztuk, ale tak na prawdę ich ilość będzie zależała od tego jak duże drożdżówki przygotujemy, lub jak cienko rozwałkujemy ciasto. U mnie ciasto było dosyć grube. Moje dziecko bardzo je chwaliło mówiąc, że są pyszniaste i chciałby takie jeszcze w innych wersjach smakowych. Nie będzie żadną tajemnicą jeśli napiszę(...)gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy w rondelku cukrem. Dusimy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności odcedzamy na sicie. Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Kroimy na prostokąty. Na środku każdego kawałka wykładamy jabłka. 1/3 część nacinamy po długości. Farsz jabłkowy przykrywamy całym ciastem, a następnie naciętym. Dociskamy brzegi. Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy
Smaki Na Talerzujabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Składniki na 18 sztuk: 340 g mąki 140 g cukru 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką(...)końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka, ale ja dałam na „oko” więcej) – owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier z drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie położyć jabłka, ubite białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach
Szybko Tanio Smacznietego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu. Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka naparu z 2 torebek herbaty, u mnie herbata(...)uniknąć zakalca. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach około 20 cm na 20 cm. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, przekładamy na przykład powidłami, albo musem jabłkowym zmieszanym z galaretką (mus z 3 jabłek + galaretka dodana do gorącego musu). Wierzch
MamaOskarkadają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę
Karo in the Kitchentego jabłecznika na kruchym cieście użyłam startych jabłek. Na jabłka nałożona jest piana z białek zabarwiona kisielem na różowy kolor, która częściowo pokryta jest ciastem. SKŁADNIKI ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnejaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą 1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 0,5 h. Obrane(...)garnku z odrobina wody, pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku i cynamonu. Ja uwielbiam więc daję sobie dużo:) Na cisto wyłożone w tortownicy wykładamy przestudzone jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w 180* do zarumienienia wierzchu ciasta
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 3 jabłka 1 szklanka waniliowego serka homogenizowanego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: W misce połączyć(...)serek, olej, jaja i cukier. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać pokrojone w małą kostkę jabłko i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki do muffinek wyłożone papierowymi papilotkami. Na wierzchu każdej babeczki położyć kilka plasterków jabłka. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąCzas na kawę zapraszam na proste smaczne jesienne ciasto Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 1 szklanka oleju • 5 jajek • 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce • 2 łyżeczki sody (płaskie) • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki kakao polewa • 1/2 kostki margaryny • 5 łyżek cukru • 2 łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku(...)Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę wszystko razem wymieszać • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier mleko
W królestwie smaków Beatypoczątku przygotowujemy powidło jabłkowe. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, odważamy odpowiednią ilość, wsypujemy do rondla najlepiej z grubym dnem. Rondel stawiamy na mały ogień, smażymy jabłka przez około 30 minut, często mieszamy. Przed smażeniem możemy do jabłek wlać odrobinę wody, ale nie jest to konieczne. Jabłka smażymy do momentu(...)ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy. Jedną połówkę ciasta wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażalnika no około 20 minut. Drugi kawałek ciasta wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość trochę większą niż spód blaszki. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto posypujemy
Przepisy i porady kulinarneRacuchy to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować tradycyjny przepis na racuchy i do ciasta dodałam upieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (240 g) 200 g upieczonej(...)wlać letnie mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Upieczoną dynię zmiksować. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać dynię oraz jabłka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu
Ugotować