ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:287/977)

CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ 159

kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek  1-2 łyżki cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. CIASTO: Mąkę przesiewamy razem z pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtka, rozcieramy jak kruszonkę. Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy(...)dodajemy partiami cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C  MAŁA RADA: Żeby

Pani na deser
Pomarańczowe szarlotki z bezą 191

białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki(...)Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów

wesoła kuchnia
Piernik z jabłkami 158

sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża

Proste Potrawy
Mini niemieckie naleśniki 192

wyrobiłam robotem na gładkie ciasto (nie mogą pozostać żadne grudki – to ważne. Do gotowego ciasta dodałam roztopione, przestudzone masło, wymieszałam. Przygotowałam foremki i papilotki. Wlewałam ciasto, nie więcej niż do połowy wysokości papilotki ( nawet lepiej wlać trochę mniej). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 205°C na 15 minut. W międzyczasie uprażyłam jabłka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z bezą 139

zdecydowanie szarlotek czas, na blogu jest już ich kilka , ale że jabłek mamy urodzaj to eksperymentuję z kolejnymi wersjami tego pysznego deseru i dziś zapraszam Was na bardzo kruchą z bezą i dodatkiem budyniu do jabłek, który świetnie wiąże sok i sprawia że ciasto pięknie się kroi.  Składniki na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki(...)smalcu lub masła 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na conajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33 cm)  i podpiekamy na Jabłka: ok 2 kg jabłek 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 budyń

Cynamonowe szczęście
Rożki francuskie z jabłkami 217

ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier  cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na równe kwadraty o boku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić

Smakołyki Asi
Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne na każdą okazje +FILM 217

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na naprawdę rewelacyjne ciasto Kilimandżaro z jabłkami.  Składa się ono z kakaowego, mięciutkiego biszkopta, masy jabłkowej, masy budyniowej, całość(...)polana jest polewą czekoladową. Ciasto jest na prawdę wspaniałe, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje.  Smaki w nim zawarte idealnie się uzupełniają, tworząc na prawdę pyszną całość. Polecam Wam gorąco zrobić to ciasto, jest idealne na wszelkie okazje, spotkania rodzinne czy po prostu wypiek do kawy.  Zapraszam na film z pokazanym przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***proporcje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka z budyniem 352

Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka  drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie(...)plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka . Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180-190 st. C piekarnika, piekę około 50 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Takie tam pichcenie
Proste ciasto z owocami! Zrobisz je w 5 minut! 182

niesie mi lato, czyli najlepszych w sezonie owoców postanowiłam upiec banalnie proste ciasto...  Z tym ciastem związana jest pewna zabawna historia. Nie myślcie sobie, że moja nadgorliwość i niebywała chęć spędzania czasu przy gorącym piecu w czasie upałów wzbudziła we mnie chęć upieczenia trzech ciast z tego samego przepisu. Za tym zawsze kryje się pewien przypadek lub jakaś ciekawa(...)sesji (nagle wszyscy zainteresowali się nową sąsiadką, jak gdybym wcale nie mieszkała tam JUŻ dwa miesiące). Postanowiłam upiec wersję numer 3 z jabłkami i cynamonem dla najbliższych! I tak oto mam dla Was 3 wersje jednego ciasta. Tak banalnie prostego, że aż wstyd go nie wykonać w okresie letnim. Skoro upiekłam trzy blachy w ciągu dwóch dni musi

Mango Papaja
Pyszna szarlotka z budyniem 22476

temu od przyjaciółki :) Jest rewelacyjne i rozpływa się w ustach. Z okazji przyjazdu moich rodziców, postanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :) Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :) Gorąco polecam !!! :) Składniki na kruche ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka(...)blaszce (ja użyłam dużej blachy ) . Nakłuć Ciasto widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180*C  piekarniku przez ok 15 minut. Następnie na podpieczone ciasto posypać bułkę tartą (ok 3-4 łyżki), rozprowadzić jabłka  (przed położeniem jabłek doprawiłam je jeszcze cynamonem i goździkami, żeby były bardziej wyraźne ) , na jabłka ponownie rozsypać  bułkę tartą. Ugotować budyń

The Sweet Damsel
Szarlotka truskawkowa 109

jabłek 600 g truskawek 5 łyżek cukru lub 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do opruszenia Instructions Przygotowanie jabłek Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie , a część soku odparuje. Jabłka odstawić(...)osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, odłożyć. Przygotowanie ciasta Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko, ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby (gdyby ciasto słabo kleiło się) można do ciasta dodać łyżkę śmietany. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do zamrażalnika

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybka tarte Tatin. 156

piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła      Piekarnik nagrzewamy(...)się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy jabłka około 3 minut często mieszając i pilnując, żeby karmel się nie przypalił.      Gdy jabłka się duszą robimy ciasto. Do miski przekładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. I już ;)      Z patelni zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku na nieco większym ogniu

Rozpustne gotowanie
"An apple a day keeps the doctor away" 200

margin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki nie zagrzały się od rąk). W czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej grubości plasterki. Wrzucić do garnka z odrobiną wody na dnie, żeby nam się nie przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z pomarańczową bezą 206

cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: SPÓD: Mąka plus cukier oraz przyprawy łączymy. Masło kroimy na wiórki,dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto-jeżeli jest potrzeba dodajemy łyżkę wody. Ciasto wkładamy do lodówki. JABŁKA: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć na patelnię dodając cukier, sok  oraz miąższ z pomarańczy. Całość przesmażyć ok 8-10 minut. Nagrzać piekarnik (bez termoobiegu(...)stopni Tortownicę wysmarować masłem, wykleić ciastem (brzegi ok. 1,5 cm), ponakłuwać widelcem, wyłożyć jabłka  i piec przez ok. 25 minut. W tym czasie przygotować bezę BEZA: Ubijamy białka, dodając po łyżce cukru. Ubijać przez 2-3 minuty, po tym czasie zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną. Białka powinny być lśniące. Wystawiamy ciasto z piekarnika i pokrywamy bezą-pieczemy kolejne

Kopystką po garach
Orzechowa pokusa 435

wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych  lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczonymi karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie.    Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasto: 2 3/4 szkl. (350 g) mąki pszennej 1 kostka margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy  na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa) 1 op. cukru waniliowego Jabłka

Cynamonowe szczęście