było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim(...)Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w 1-2 cm kostkę) 1/2 szklanki
Rozpustne gotowaniemasła z obniżoną zawartością tłuszczu1-2 jabłkaCynamonOpcjonalnie: cukier puder trzcinowyPrzygotowanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto (masło, mąka, twaróg, ew. cukier puder). Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej taką jak do pierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy na paseczki/kostkę - nie za duże, nie za małe. Układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy
CzarnawisienkaKruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru(...)cukru 16 g cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,2 kg obranych winnych jabłek 3 czubate łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamon"Kiedyś dieta kojarzyła mi się tylko z rzuceniem wagi, przestrzeganiem rygorystycznych zasad. Dlatego raczej jej nie stosowałam. W moim przypadku zawsze sprawdzało się powiedzenie "z kości
Słodkie PrzyjemnościZacznijmy od tego, że poleciła mi go Justyna Miał być z jabłkami i lukrem, wyszedł na samym (jakże delikatnym!) cieście kruchym posypany cukrem pudrem.. nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła… Ale wersja z jabłkami to praca domowa na następny weekend;) Był wspaniały, kremowy, delikatny, prosty w przygotowaniu, zachwycił moich gości – zgadzam się z Justyną(...)dziękuję za rekomendację. Będę powtarzać wypiek! A Wam życzę smacznego i przekazuję dalej;-) SKŁADNIKI na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej przesianej 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, u mnie
Zasmakuj Kuchnimasła. Moja mama kiedyś bardzo często robiła przepyszne placuszki z jabłkiem, niestety na głębokim oleju z dużą ilością ciasta. Postanowiłam trochę odchudzić ten przepis, pierwszy raz przesadziłam z oszczędnością mąki i wyszły dużo gorsze, ale tym razem są idealne i mocno jabłkowe.Składniki (porcja - zdjęcie):ok. 150 g jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych1 jajko2 łyżki(...)mleka1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypaniaok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej)pół łyżeczki aromatu pomarańczowegoczubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli+ mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia)Przygotowanie:1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka.2. Z reszty podanych składników miksujemy ciasto.3. Dodajemy jabłka. Mieszamy.4. Smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości
Malowane smakiemhimalajska Ponownie bardzo udany produkt. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy w pełni zadowalający. Racuchy wychodzą smaczne, mięciutkie i puszyste. W ramach urozmaicenia, d o ciasta możesz dodać pokrojone jabłka lub inne wybrane owoce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 345 kcal Tłuszcz: 6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g Węglowodany(...)Jumbo Składniki ⇾ płatki owsiane 100% Płatki owsiane to u mnie obowiązkowy produkt w kuchni. Oprócz standardowej owsianki posiadają wiele innych zastosowań. Można z nich zrobić batoniki owsiane, ciasteczka, ciasta, zmielić na mąkę i przygotować naleśniki, omlety czy placuszki. Płatki owsiane są źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia, potasu i witamin z grupy B (głównie B1, B6). To także skarbnica
Zdrowie na języku :Ppotrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć z ekonomicznego punktu(...)sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUcierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych
SMYKWKUCHNIspore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz masło.Wbijam jajko i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut by drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie składniki mieszam, a następnie wyrabiam na jednolite ciasto. Wychodzi gęste, ale lejące się. Duże blaszane foremki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam(...)łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch kładę po kolejnej łyżce ciasta. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone. Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt słodkie, ale cudownie pozytywne. Skuteczna terapia anty-jesienna. Trochę niedietetyczna
Kuchnia po mojemupyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)Składniki: Ciasto: pół kg mąki2 jajka50 g drożdżypół szklanki cukru pudru1 czubata łyżka margaryny lub masła1 szklanka mlekaszczypta soliNadzienie:3-4 jabłka pokrojone w kostkę1 łyżeczka cynamonu1-2 łyżki cukruKruszonka:6 dag mąki3 dag cukru pudru3 dag masła+jajko do posmarowania(...)roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy
Kuchnia domowa AniDziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki(...)blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam biszkopt na dwa równe blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasikubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania lub filiżanek, możemy je wyciąć nożyczkami piekarnik nagrzewamy do temperatury 175*C jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, mieszamy z pijanymi śliwkami(...)rodzynkami, dosypujemy goździki oraz cynamon kokilki smarujemy masłem, wsypujemy owoce, przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika pieczemy około 20 minut na złoty kolor po ostygnięciu wyjmujemy na talerzyk ciasto które uformowało się na kształt talerzyka, wlewamy owoce oprószamy pudrem, podajemy z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniaprosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy
karmelowyCiasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek
Lena Gotuje